Underholdning

Gwyneth Paltrow får ros for ny serie om sex - her er fire gange, hun har forarget

Skuespillerens omdiskuterede wellnessimperium har gang på gang forarget fagpersoner.

I Gwyneth Paltrows første Netflix-program, 'The Goop Lab' fra 2020, kritiserede anmelderne hende for at udvise "et næsten imponerende højt niveau af ignorance".

Den Oscar-vindende skuespiller og hendes wellnessimperium Goop formår gang på gang at trække omtale og at få sundhedsfaglige til at klø sig i håret over den til tider kontroversielle tilgang til wellness og sundhed.

Nu er den Oscar-vindende skuespiller tilbage i et nyt Netflix-program 'Sex, Love & Goop', og det har overrasket flere anmeldere positivt.

I 'Sex, Love & Goop' er Gwyneth Paltrow vært og taler om sex, krop og parforhold med en række par, som også modtager professionel sexterapi i programmet.

Nogle medier kalder programmet "meningsfuldt", mens andre anmeldere roser programmet for det ærlige indblik, det giver i almindelige pars seksuelle problemer.

Et udskældt wellnessimperium

Goop startede i 2008 som et nyhedsbrev om helse, mad og livsstil, som Gwyneth Paltrow skrev i sit hjem og sendte ud til venner og bekendte.

Men universet udviklede sig hurtigt, og i dag producerer Goop en hel række af egne skønhedsprodukter. Goop producerer også Goop Magazine, en række podcasts og Netflix-serier, ligesom Goop.com også sælger reklameplads og har eget forlag, Goop Press.

Gwyneth Paltrow, der før mest var kendt for store filmroller i 'Seven', 'The Talented Mr. Ripley' og 'Shakespeare in Love', slog sig hurtigt fast som en dygtig entreprenør, og selskabet blev vurderet til en værdi af halvanden milliard kroner.

Men wellnessimperiet har nærmest fra sin fødsel skabt kontroverser og modtaget kritik for at komme med uunderbyggede påstande, sprede misinformation og pseudovidenskab – og ikke mindst for at være for dyrt og elitært.

Her er fire gange, Goop og Gwyneth Paltrow har trukket overskrifter:

1. Coronaråd fra Goop

Gwyneth Paltrow blev smittet med coronavirus under pandemien og var længe plaget af senfølger fra sygdommen. Senfølgerne behandlede hun selv med blandt andet faste, ketodiæt og kombucha-te, skrev hun på sin blog på Goop.com i februar 2021.

Det fik flere professionelle sundhedsfaglige til at gå ud at tage afstand fra hendes blog, da der ifølge dem ikke var belæg for Gwyneth Paltrows behandlinger.

- Nogle af de løsninger, hun anbefaler, er virkelig ikke de løsninger, som vi vil anbefale, udtalte professor Stephen Powis, som er den lægelige direktør for det britiske sundhedssystem, NHS, dengang til flere britiske medier.

2. Goop kom til Storbritannien – og blev straks meldt til myndighederne

Goop lancerede deres webshop i Storbritannien i september 2018 og blev kort tid efter meldt til de britiske myndigheder for "potentielt farlige" og "udokumenterede" påstande om brandets produkter.

Ifølge The Independent blev Goop meldt til myndighederne af en britisk forbrugerorganisation, der kritiserede Goops brug af ordene "medicin" og "sundhedsfremmende" i forbindelse med produkter som krystaller og kosttilskud. Hverken den britiske erhvervsstyrelse eller forbrugerstyrelse har dog udtalt kritik af Goop.

Goop åbnede i samme omgang en butik i rigmandskvarteret Notting Hill i London, som lukkede i 2020.

I maj i år skrev BBC, at Goops selskab i Storbritannien er lukningstruet, da de ikke har aflagt regnskab.

3. Kontroversielle skedeæg

Gwyneth Paltrow fik megen opmærksomhed, da hun i januar 2020 lancerede et duftlys til 500 kroner, der bar teksten: "Dette lugter som min skede".

Og hun kom også i fedtefadet, da Goop anbefalede kvinder at dampe deres skeder – noget, der ifølge flere medier endte med at give en kvinde en andengradsforbrænding på kønsorganerne.

Men mest berømt er måske Goops famøse jadeæg – en jadesten til 400 kroner, som Goop anbefalede kvinder at indføre i skeden. Gynækologer var dog uenige i Goops påstande om, at jadestenene kunne regulere kvindens cyklus og forbedre orgasmeevnen. De mente tværtimod, at stenene kunne give infektion.

Goop betalte i 2018 en bøde på over 900.000 kroner for "uvidenskabelige påstande" om vaginalæggene og om en æterisk olie, som Goop påstod kunne hjælpe på depression.

4. Et stykke sexlegetøj til 95.000 kroner

I 2016 anbefalede Gwyneth Paltrow et stykke sexlegetøj i 24 karat guld, da Goop udgav en guide til bedre sex.

Det er ikke første gang, at Goop er blevet anklaget for et "absurd" prisniveau og en elitær tilgang til wellness.

I et interview med Town & Country Magazine fra 2020 adresserede Gwyneth Paltrow selv sine kritikere:

- De, der bliver triggered af mig og siger, "jeg kan ikke lide hende, fordi hun er køn og har penge", det er, fordi de ikke har givet sig selv tilladelse til at være dem selv, sagde Gwyneth Paltrow.