Underholdning

Standup fik Netflix-ansatte til at udvandre - forstå sagen om den omdiskuterede komiker

Siden Netflix udgav Dave Chapelles comedyshow 'The Closer', har selskabet været centrum for en stor debat.

Det hele startede med en række grovkornede jokes i et standupshow.

I sin seneste standup-special på Netflix, 'The Closer', lavede komikeren Dave Chapelle en række jokes om transkønnede og erklærede sig blandt andet som TERF - transekskluderende radikal feminist.

Dave Chapelle er kendt for ikke at være bleg for at skyde med skarpt mod minoriteter i sin komik, men denne gang har hans bemærkninger haft vidtrækkende konsekvenser for Netflix, der udgav showet 5. oktober.

Siden udgivelsen har streamingtjenesten befundet sig som centrum for en rasende debat om ytringsfrihed, transkønnedes rettigheder og cancel-kultur. Og showet har også skabt strid internt i selskabet - et forløb, der kulminerede i, at Netflix-ansatte onsdag udvandrede fra selskabets hovedkvarter i Los Angeles i protest.

TV 2 giver her et overblik over sagen om det omdiskuterede standupshow og efterspillet, det fik.

Hvad har Dave Chapelle sagt?

Den 48-årige komiker kommer med en række jokes om transkønnede i 'The Closer'.

Blandt andet gør han grin med den måske mest kendte transkvinde i USA, Caitlyn Jenner, og kommer derefter med en række kommentarer om transkvinders anatomi.

Dette er et oversat uddrag af en af Dave Chapelles jokes, som, kritikere mener, er transfobisk:

- Køn er et faktum. Og dette er et faktum: alle mennesker i dette rum, alle mennesker på Jorden har passeret mellem benene på en kvinde. Det er et faktum. Jeg siger det ikke for at sige, at transkvinder ikke er kvinder. Jeg siger bare, at de fisser, de har... Forstår I, hvad jeg mener? Jeg siger ikke, det ikke er fisser. Men det er "Beyond fisse" eller "Impossible fisse" (Beyond og Impossible er navnene på køderstatningsprodukter, red.). Forstår I, hvad jeg mener? Det smager af fisse, men det er ikke helt det, det er, vel? Det er ikke blod, det er rødbedesaft. Åh mand, jeg er i problemer nu.

Åh mand, jeg er i problemer nu

Dave Chapelle

Transkønnet Netflix-ansat sagde fra

Der gik ikke lang tid, fra at 'The Closer' udkom, til debatten om Dave Chapelles jokes startede.

På Twitter skrev den transkønnede Netflix-ansatte Jaclyn Moore, der er ansat som producent på Netflix-serien 'Dear white people', at hun ikke længere ville arbejde for Netflix, så længe de "udgiver og profiterer på åbenlyst og farligt transfobisk indhold".

Dave Chapelle modtog også kritik fra andre kanter på de sociale medier. Blandt andet fra organisationen GLAAD, der kæmper mod krænkende omtale af LGBT+-personer:

Ansat fyret for at lække tal

Efter den første kritik af showet tog sagen en ny drejning, da fortrolige data om prisen på 'The Closer' og en række andre programmer på platformen blev lækket.

Det fik Netflix til at fyre en datamanager, som senere blev identificeret som B. Pagels-Minor, skriver CNN.

B. Pagels-Minor er nonbinær, hvilket vil sige, at de ikke identificerer sig som hverken mand eller kvinde, og de var aktiv i foreningen for LGBT+-personer på Netflix. De var desuden gravid på fyringstidspunktet. B. Pagels-Minor afviser at stå bag det omtalte læk.

Jeg skulle have ført an med medmenneskelighed

Ted Sarandos

Netflix suspenderede også den transkønnede ansatte Terra Field, der ligesom Jaclyn Moore kritiserede 'The Closer' på Twitter.

Streaminggiganten nægtede dog, at suspenderingen havde noget med hendes kritik på Twitter at gøre. Derimod blev hun suspenderet for sammen med to andre ansatte at ville deltage i et direktionsmøde, de ikke var inviteret til, uddyber Netflix.

Direktør forsvarede Chapelle - og trak i land

Netflix-direktøren, Ted Sarandos, reaktion på kritikken af 'The Closer' var i første omgang at sende en mail til alle Netflix-ansatte, hvor han forsvarede Dave Chapelle og Netflix' ret til at udgive showet.

- Standupkomikere blotlægger ofte emner, som er ubehagelige, fordi kunstarten i sin natur er højst provokerende. Som ledere mener vi ikke, at 'The Closer' har nogen intention om at opildne til had eller vold mod nogen, skriver Ted Sarandos blandt andet i mailen.

Sarandos slog i mailen også fast, at Netflix går ind for kunstnerisk frihed, og at man er imod al form for censur.

Men senere trak Ted Sarandos i land, da han i et interview med Variety sagde, at han havde "screwed up" (kludret i det, red.) med mailen.

- Jeg skulle have ført an med medmenneskelighed. Jeg skulle have anerkendt, at en gruppe af vores ansatte virkelig var sårede, sagde han.

Ted Sarandos holdt dog fast i, at Netflix også fremover vil udgive indhold, der kan risikere at falde nogen for brystet.

- Vi har udtrykt overfor vores ansatte, at der kommer til at være ting, som de ikke kan lide.

Netflix-ansatte udvandrede - og endte i sammenstød

Onsdag udvandrede en stor gruppe af Netflix' ansatte fra selskabets hovedkontor i Los Angeles for at vise deres utilfredshed med selskabets håndtering af kontroversen omkring 'The Closer'.

Anført af medarbejderforeningen for LGBT+-personer hos Netflix gik en større gruppe ansatte og støtter på gaden, hvor de blandt andet råbte "trans lives matter", og "hvad vil vi have? Ansvarlighed!" skriver L.A. Times.

Her stødte demonstranterne sammen med en gruppe af modstandere, der var mødt op med budskaber på skilte som "Vi kan godt lide jokes" og "Dave er sjov".

De udvandrede Netflix-ansatte præsenterede i forbindelse med udvandringen en række krav til ledelsen. Blandt andet at der skulle sættes en særlig pulje penge af til at talentudvikle transkønnede og nonbinære ansatte, og at der skal sættes en såkaldt trigger warning på indhold, der kan opfattes transfobisk, homofobisk eller misogynt.

Netflix kommenterede på medarbejdernes udvandring med en officiel udtalelse:

- Vi respekterer enhver medarbejders beslutning om at udvandre og anerkender, at vi har meget mere at gøre både internt i Netflix og i vores indhold, skriver selskabet.