Underholdning

‘Sex and the City’ er ikke feministisk, siger dens skaber. Jo, siger eksperter

Serien er feministisk i sit hjerte, men slutningen forpurrer, siger eksperter.

Siden 'Sex and the City' udkom i 1998, er tv-serien blevet hyldet for at være et portræt af det nære venskab mellem fire voksne singlekvinder.

Den er igen og igen blevet fremhævet for at belyse den kvindelige seksualitet på en hidtil uset måde. Og så har serien heller ikke været bange for at behandle politiske emner som abort, moderskab og kønsroller.

Men 'Sex and the City' er ikke en feministisk serie. I hvert fald ikke hvis man spørger Candace Bushnell, der er forfatter til bogen 'Sex and the City', som serien er baseret på.

- Serien og dens budskab var ikke særligt feministisk i sidste ende, siger Candace Bushnell til avisen New York Post i et nyt interview, der er blevet citeret i flere medier.

Forfatteren siger til avisen, at det problematiske i serien særligt er, at hovedpersonen Carrie Bradshaw til slut ender sammen med rigmanden Mr. Big, som igennem serien udsætter hende for lidt af hvert.

- I virkeligheden er det ikke det bedste økonomiske valg på den lange bane at finde en mand, siger Candace Bushnell og fortsætter:

- Det er ikke noget, vi taler om, men det er noget, kvinder bør tænke over: Du kan meget mindre, når du er afhængig af en mand.

Kritikken fra Candace Bushnell stopper ikke der.

Forfatteren mener nemlig desuden ikke, at serien skal bruges som "guide" til livet, som hun mener, mange fans har gjort.

- Det er tv. Det er underholdning. Og derfor bør folk ikke basere deres liv på en serie, siger hun.

Den står absolut som et feministisk serieværk

Lise Ulrich, filmskribent, Soundvenue

Jo, den er feministisk

Ifølge filmskribent på Soundvenue Lise Ulrich – der ud over at være serieekspert er stor fan af 'Sex and the City' – er Candace Bushnells kritik ikke helt berettiget.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor hun siger det. For der er ting, du kan pille ud af serien, som ikke er feministiske. Men den står absolut som et feministisk serieværk, siger Lise Ulrich.

Lise Ulrich mener, at serien er feministisk i sit fokus på komplekse venindeforhold, rollen som karrierekvinde, abort, moderskab – og selvfølgelig sex.

- Serien er meget hudløs i måden, den taler om moderne kvinders udfordringer. Den forsvarede sine hovedpersoners ret til at prioritere sex og karriere over et traditionelt forhold. Det var revolutionerende, da den kom, og er det sådan set stadig, siger Lise Ulrich.

Vigtige feministiske takter

Iben Albinus Sabroe er forfatter til bogen 'Da Sex and the City ændrede verden', og hun er – delvist – enig i Candace Bushnells kritik af serien.

- Jeg synes, hun har ret, når hun kritiserer, at Carrie ender med Mr. Big, fordi det er meget konventionelt. Hendes pointe med det er, at det ikke er en feministisk fortælling, at man ikke behøver sikre sig selv økonomisk, fordi der nok skal komme en rigmand, siger Iben Albinus Sabroe.

Hun påpeger, at Candace Bushnells kritik skal ses i en amerikansk kontekst, som er et mindre ligestillet samfund end det danske.

'Sex and the City' har utvivlsomt et feministisk hjerte

Iben Albinus Sabroe, forfatter

Men i tråd med Lise Ulrich mener Iben Albinus Sabroe, at serien på trods af dens slutning er en vigtig feministisk serie.

- 'Sex and the City' har utvivlsomt et feministisk hjerte. Og så har den klart skubbet på en feministisk udvikling og har haft en indflydelse, man ikke kan underkende, siger Iben Albinus Sabroe.

Ifølge Iben Albinus Sabroe var serien nemlig vigtig, da den fik premiere i 1998. Den satte – som noget nyt – singlekvinden i centrum på en positiv måde. Og det er stadig vigtigt den dag i dag, mener hun.

- Serien viste, at voksne kvinder kunne have et rigt liv uden en partner. Det havde – og har – kvinder brug for at se eksempler på, siger Iben Albinus Sabroe.

Ærgerlig slutning

Ifølge både Iben Albinus Sabroe og Lise Ulrich er serien altså feministisk, selvom hovedforfatteren mener det modsatte.

Men de giver begge forfatteren ret i, at seriens slutning – hvor Carrie og Mr. Big ender sammen – er ærgerlig og strider imod seriens ellers feministiske kerne.

Begge 'Sex and the City'-kendere er dog uenige i forfatterens påstand om, at fans ikke bør bruge serien som "guide" til singlelivet, som Candace Bushnell også stiller sig kritisk over for.

- Det er at undervurdere kvinders intellekt at gå ud fra, at det, de har ladet sig guide eller inspirere af, er de mere problematiske elementer, når der er så mange andre nuancer i serien, siger Lise Ulrich.

Både hun og Iben Albinus Sabroe mener nemlig, at serien netop har vist mange kvinder, hvordan man kan indrette sit liv uden en partner.

- Jeg tror ikke, Candace Bushnell bryder sig om, hvis serien i dag læses som en guide til at gifte sig rigt. Derfor kan jeg godt forstå, hun nu opponerer mod det, siger Iben Albinus Sabroe og fortsætter:

- Men jeg mener trods alt, at serien står klart tilbage med budskabet om, at kvinder skal være deres egen lykkes smed.