Michael Katz Krefeld er både aktuel med sin nye krimi og som nydanser i 'Vild med dans'.
Vild med dans

De troede, han var kedelig og indadvendt – nu har forfatteren tryllebundet dommere og dansepartner

Michael Katz Krefeld er vant til at skrive krimier, der skal skræmme læserne. Men fredag efter fredag er der et særligt tidspunkt, han frygter.

Pulsen er høj. Der er sved på panden. Michael Katz Krefeld står overfor de fem dommere, efter han med rank ryg har ført sin partner rundt på gulvet i en hurtig quickstep.

- Jeg har fejlagtigt haft et billede af forfattere - sådan et romantisk billede af en forfatter der sidder i sit studérkammer i Paris iført rund ryg og rågummisåler.

- Det billede af forfattere har du for mig ændret totalt. Nu vil jeg altid, når jeg tænker på en forfatter, se en høj, flot, rank herre i laksko, der skriver kriminalromaner.

Ordene kommer fra danseinstruktør og dommer i ’Vild med dans’ Britt Bendixen.

Det er ikke første gang, at han bliver mødt af de klassiske fordomme om forfattere. Fordomme som at være kedelig, introvert og slap.

Men Michael Katz Krefeld er vant til at overraske. Og det skal vise sig, at han har endnu flere overraskelser.

For han er både en mand, der kører i lækre biler. En mand, der kan blive rørt, når snakken falder på den frygtede omdans. En mand, der respekterer, hvis de fiktive karakterer i hans bøger er blufærdige og en mand, der foretrækker det farverige i livet.

Men derudover er han også en mand, der de seneste uger er trådt ud af bøgernes skygge og ind i rampelyset.

Langt fra rund ryg og rågummisåler

Det er tirsdag, klokken er lidt i ni, og en ny danseuge er i gang.

En grå Audi cabriolet drejer ind ad gitterporten hos produktionsselskabet Mastiff.

Krimiforfatter Michael Katz Krefeld sidder bag rattet og parkerer bilen med siden langs metalhegnet. Han kører frem og tilbage et par gange.

Med lidt besvær stiger han ud af bilen. Forsigtigt for ikke at slå bildøren mod hegnet. Han konstaterer, at halvdelen af bilen holder ude af båsen, stiller sin Louis Vuitton taske med skiftetøj på asfalten og bakker bilen lidt tilbage, så den passer i den optegnede bås.

- Jeg vil helst undgå en parkeringsbøde, siger han med et smil.

Michael Katz Krefeld har en kasket, der skygger for morgensolen, joggingtøj og en vandafvisende jakke på.

De næste tre timer skal han danse, så han er klar til fredagens ’Vild med dans’.

Efter mange uger med standard og latin, skal han danse show. Det er lige en dans for ham. Den er fri, lidt musicalagtig og med vilde stunts og løft. Han skal bevæge sig fra scenens øverste repos og ned ad trapperne.

- Jeg håber, jeg i denne her dans får mulighed for at vise noget mere af mig, siger han.

Fire års vedholdenhed

I dag er Michael Katz Krefeld en af landets mest succesfulde forfattere. Hans bøger er blevet udgivet i 20 forskellige lande, og han har solgt over en million eksemplarer i Danmark.

Det har krævet hårdt arbejde at nå hertil.

- Jeg har altid tænkt, om jeg ikke havde en bog i mig. Jeg skrev på andres tv-serier, men det der med at lave mine egne historier. Hvad er det jeg indeholder? Hvilke historier er vigtige for mig? Det havde jeg ikke afprøvet endnu, siger han.

Fra han i starten af 00’erne besluttede sig for at skrive sin første krimi, til den blev udgivet, gik der fire år.

Jeg elsker at grave mig ned i bøger og research, men jeg elsker også den anden side

Michael Katz Krefeld

Andre projekter var kuldsejlet af den ene eller anden grund, så han var ikke sikker på, om bogen ville blive en succes eller en fiasko.

Men Michael Katz Krefeld havde en vedholdenhed som få andre.

- Den første bog jeg afleverede til forlaget, var omkring 600 sider, og jeg tænkte, der skulle da ikke fjernes et komma, men den færdige bog var på omkring halvdelen, fortæller han.

Undervejs blev det klart, at hvis han ville i mål, måtte han droppe alt andet arbejde og selv finansiere skriveriet.

- Jeg kunne se, hvis det skulle være færdigt, havde jeg brug for at koncentrere mig hundrede procent.

Han levede af det, der stod på bankbogen, og da det blev stramt med huslejen, solgte han bilen.

Det var det hele værd, da bogen var færdig. Det kickstartede den karriere, Michael Katz Krefeld lever af nu, hvor han de sidste syv år har udgivet en krimi om året til serien om privatopdageren ’Ravn’.

Samme vedholdenhed dukkede op i weekenden, hvor han efter en lang uge med ’Vild med dans’ tog på krimimesse i Horsens. Han var kørt mod Jylland fredag nat, efter han havde danset sig videre i programmet. Tre timers kørsel. Om natten.

Heldigvis havde han sin kone Lis ved siden af. Det er hende, han dedikerer sine krimier til: ”Til min skønne smukke og uimodståelige viv, Lis” står der eksemelvis i hans nyeste krimi.

De har været sammen i 15 år og bor i en lejlighed i Indre By.

Om morgenen stod han tidligt op og signerede bøger. Det gør han normalt kun i et kvarter. Men denne gang varede det fire timer. Der var flere, der ville ønske held og lykke med dansen, og som på godt jysk sagde, at ”Karina nu var en dejlig pige”.

Fordomme uden hold

Michael og dansepartneren Karina Frimodt har fået opbygget et særlig forhold i ugerne, de har danset sammen.

Men helt så idyllisk var det ikke i begyndelsen.

Karina havde faktisk håbet på, hun ikke ville få forfatteren som dansepartner. Hun var sikker på, han ville være ”en tørfisk”, og det ville nok ikke blive så sjovt med ham.

Men fra han trådte ind ad døren første gang, kunne hun mærke, hun havde taget fejl. Han var helt frisk, sjov og et stort smil, alt andet end "en tørfisk". Så den fordom blev lagt ned med det samme.

Også dommerne har fået nye øjne på Michael Katz Krefeld. I løbet af ugerne i 'Vild med dans' er balletmester ved Det Kongelige Teater, Nikolaj Hübbe, blevet overrasket over, hvor stærk Michael faktisk er, mens danseinstruktør Britt Bendixen som nævnt har fået ændret sit syn på krimiforfattere i det hele taget.

Det er der ikke noget usædvanligt i for Michael. Han ved godt, mange har fordomme om krimiforfattere.

Men det er noget af det fede ved ’Vild med dans’, synes han. Man kan ligesom få sin egen fejlopfattelse redigeret og komme ind under huden på de medvirkende.

- Jeg kan også være introvert. Jeg elsker at grave mig ned i bøger og research, men jeg elsker også den anden side.

Men han har måske flere pangfarver i sig end mange af sine kollegaer. Han er vild med at køre ræs eller mountainbike, og han elsker privatfester. Ham og konen er ofte de første på dansegulvet, og de sidste til at forlade det.

- Jeg kan godt lide at omfavne livet. At der er en fest omkring mig. Jeg næres af positiv energi omkring mig, siger han.

Men hvor skulle folk også vide det fra. Michael Katz Krefeld ved godt, han ikke er lige så eksponeret som mange af de andre nydansere. Dem, der kender hans navn, kender ikke ham som person, men har højst sandsynligt læst hans bog.

Omvendt kender dem, der har læst hans bøger, ham nok bedre, end de selv er klar over.

I bøgerne har han nemlig gemt sig bag sine karakterer.

- Jeg er et følsomt menneske. Det er store følelser: Kærlighed, jalousi, drab, mord, det er passion det hele. Men det er gjort igennem nogle fiktive karakter. Det, jeg indeholder, er noget jeg læsser ned over mine karakterer. Det er jo mig, siger han.

Men selvom karaktererne lever inden i krimiforfatteren, er opbygningen af dem ikke noget, han bare kan digte.

Blufærdige karakterer

Michael Katz Krefeld føler, han skal lære sine hovedpersoner at kende som et hvilket som helst andet menneske.

- Det hjælper at lytte efter, hvad min karakter har på hjerte. Jeg har forskellige karakterer, jeg kender på forhånd, men hvis jeg ikke gør, skal jeg finde ud af mere, siger han.

Og ligesom med mennesker i den virkelige verden åbner de sig ikke med det samme. Han skal langsomt arbejde sig ind på dem. De er også blufærdige. Nogen mere end andre. Og hvis kemien mellem ham og karakteren er dårlig, kan det tage lang tid – præcis som med rigtige mennesker.

Jeg bliver helt rørt nu

Michael Katz Krefeld

De skal ligesom fortælle ham, hvorfor de har en berettigelse i hans bog. De skal selv komme på banen.

- Vi skal inspirere hinanden. Jeg skal selv blive overrasket. Det er lidt ligesom en casting, siger han.

Det samme gælder for ham i 'Vild med dans'.

- Hvis jeg ikke danser godt, og hvis folk ikke kan mærke mig, er det fair, jeg ryger ud. Men hvis jeg gør mig umage, får jeg også en større rolle i programmet, siger han.

Det er ikke den eneste sammenligning, der er mellem ’Vild med dans’ og livet som forfatter.

Lige så skræmmende som et blankt stykke papir

- Når jeg sidder med et blankt stykke papir eller en blank skærm, så er jeg presset.

- Det blanke papir kan være lige så skræmmende som et dansegulv.

Selv efter 13 krimier kan han blive i tvivl, om han stadig kan skrive.

På samme måde har han det med det uberørte dansegulv. Kan han præstere?

I det halvandet minut de har på dansegulvet, handler det om fokus. Om ikke at få øje på en kameramand, en bekendt blandt publikum eller dommerne med deres notesblokke.

For et par uger siden var dansegulvet ekstra skræmmende, da Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt endte i omdans. Følelsen af at stå tilbage på gulvet, mens alle andre navne blev råbt op, var så ubehagelig.

- Jeg var ked af det. Nu var vi lige i gang. Hele ens liv er jo bare dansen. Det er så givende. At det ikke skulle være der..., siger han og stopper kort.

- Jeg bliver helt rørt nu, siger han.

- Det er en fantastisk rejse.

Efter afgørelsen stod Michael og Karina dog stadig tilbage. Derfor danser de endnu.

Tid til flere overraskelser

Tilbage i dansekælderen træder Michael og Karina ind i et af de spejlbelagte træningslokaler, som så ofte bliver vist på tv. I loftet kører en vifte, der larmer lidt, og stemmerne runger i det tomme lokale. Kombinationen gør det lidt svært at høre, hvad der bliver sagt.

Han smider sin jakke og taske på gulvet, og Karina løfter det op på en stol. De er heldigvis lige gode til at rode.

Han kigger sig i spejlet, løfter kasketten, kører hånden over hovedet og lader den slippe bag nakken. Han lægger sig ned på gulvet i en position, hvor han strækker ud i lårene.

Michael finder lakskoene med den lille hæl frem fra sin taske. De næste tre timer står den på dans. Som minimum også de næste tre dage faktisk.

Døren ind til danselokalet lukker. Nu er det tid til vedholdenhed, fokus og nye overraskelser.

Han skal være klar til det tidspunkt, der skræmmer ham allermest.

Der er et tidspunkt, der gentager sig fredag efter fredag.

Det er mens parret, der skal danse inden dem, er på gulvet.

Der står Michael og Karina og venter på gangen, inden de bliver lukket ind i studiet.

I det øjeblik opstår der mange tanker. Meget tvivl. Han venter på at komme ind i zonen. En tilstand af panik. Ligesom eksamensangst. Han frygter det værste. Blackouts, om han kan trække vejret. Hvad der skal ske. Han har tørke i munden og lukker sig helt ind i sig selv. Tager et par trin.

Så åbner døren under den røde ’on air’-lampe, og så er det nu.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.