Underholdning

Fodboldspil vender tilbage år efter år og spilles af millioner – så populært er FIFA

Fredag udkommer det nyeste skud på stammen af FIFA-spil. Millioner spiller det, og det har skabt en levevej for danske August Rosenmeier.

Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, som millioner af mennesker venter spændte på.

En ny udgivelse af det populære fodboldcomputerspil, FIFA.

Og når dagen kommer, er der måske ikke så meget, der egentlig ændrer sig fra det gamle spil til det nye. Bolden er rund, der er 22 spillere på banen, og sådan har det været siden det første FIFA-spil fra 1993.

Så hvordan kan EA Sports, firmaet bag spillene, år efter år sælge det samme koncept i nye klæder til millioner af mennesker?

Spørger man den den danske forhenværende verdensmester i FIFA August Rosenmeier, er der en kæmpe forskel på spillene, når man går i detaljen.

25-årige Rosenmeier er i dag fuldtidsprofessionel spillende træner hos den danske e-sportsvirksomhed Astralis.

- Mange føler sig nok forpligtet til at være med på trenden. Om man er professionel eller amatør, så er håneretten fed, når du slår dine venner i det nyeste spil.

Spillede under pres fra storebror

Som for mange andre var August Rosenmeiers første møde med FIFA på børneværelset – eller rettere på storebrorens værelse.

August Rosenmeier var seks år gammel og stor fodboldfan, og så lokkede FIFA-spillet i storbrorens Playstation for meget.

- Jeg spillede på hans værelse, selvom jeg ikke måtte. Jeg lærte at spille under pres, for når han kom hjem, kunne han høre sin Playstation blive slukket, og jeg måtte skynde mig ud, fortæller han.

Derfra voksede fascinationen, og da han ved de nordiske mesterskaber i 2010 slog den daværende dobbelte danmarksmester, fik han for alvor blod på tanden.

Resultaterne blev bedre og bedre for Rosenmeier, og da han i 2014 tog til det virtuelle FIFA-VM i Rio de Janerio i Brasilien, endte han øverst på sejrsskamlen.

- Det føltes naturligt dengang, at det var min tur til at vinde. Jeg havde lagt arbejdet i spillet, og det afspejlede sig i turneringen, siger han.

Miljøet er blevet mere professionelt

Den 25-årige betegner sig som en af de gamle i det professionelle FIFA-miljø, hvor en stor del er omkring 16-17 år.

Han kan tydeligt mærke, at e-sporten er vokset, siden han selv kæmpede sig fra drengeværelset til verdenstoppen.

Han kom selv frem ved at tilmelde sig åbne turneringer, men i dag er der kommet langt flere om buddet, og nåleøjet er blevet mindre.

- Nu er der flere muligheder for at vise sig frem online, og det er mere professionelt og elitært. Der er flere, der har fået øjne for det, og kontrakterne hænger ikke på træerne. Man skal virkelig gøre opmærksom på sig selv.

De bedste danskere i FIFA 22

Kasper Schmeichel

Rating: 85

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Pierre-Emile Højbjerg

Rating: 83

Foto: Dylan Martinez / Ritzau Scanpix

Simon Kjær

Rating: 83

Foto: Laurence Griffiths / Ritzau Scanpix

Thomas Delaney

Rating: 81

Foto: Valentyn Ogirenko / Ritzau Scanpix

Andreas Christensen

Rating: 80

Foto: Stuart Franklin / Ritzau Scanpix

Daniel Wass

Rating: 80

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Kasper Dolberg

Rating: 79

Foto: Kenzo Tribouillard / Ritzau Scanpix

Jannik Vestergaard

Rating: 78

Foto: Naomi Baker / Ritzau Scanpix

Den store popularitet viser sig også i EA's regnskaber.

Spilvirksomheden oplyser i sit seneste kvartalsregnskab, at 31 millioner brugere på verdensplan spillede FIFA 21, siden det blev frigivet i oktober sidste år. Antallet af spillere steg med seks millioner fra kvartalet før.

I FIFA Ultimate Team, hvor man sammensætter sit eget hold og konkurrerer mod andre online, steg antallet af kampe med 48 procent sammenlignet med samme periode året før.

Fra april 2020 til marts 2021 tjente EA over ti milliarder kroner på salg af spil. Men inden for det såkaldte live services, der dækker over køb i selve spillene, blev det tal gjort til skamme. Her tjente EA omkring 25 milliarder kroner i perioden.

Det gælder dog ikke udelukkende FIFA, men også for øvrige spil.

Afstemning

Skal du spille FIFA 22?

Spillene bliver ændret undervejs

I dag er der internationale ligaer for e-sportshold som Astralis, og i Danmark findes eSuperliga, hvor de danske superligaklubber konkurrerer med e-sportshold.

Det stigende antal spillere gør også hele miljøet omkring spillene mere storslået.

Fra at August Rosenmeier i sin tid skulle stå side om side med sin modstander foran én skærm, har hver spiller nu sit eget område med egen skærm.

Men med forbedringen følger også større krav, forklarer han.

- Man skal virkelig være lavet af noget specielt for at bryde igennem. Det handler meget om at være bevidst om sit eget brand. Der ligger mange kommercielle pligter i det, i og med at scenen ikke er så stor endnu.

August Rosenmeier har haft tidlig adgang til FIFA 22 i en uge, før spillet kom ud fredag. Med et nyt FIFA-spil følger en stor debat om nye tiltag, og indtil videre har han oplevet spillet som "vildt anderledes".

- Der har været meget debat om, at computeren hjælper for meget. Det gør livet som professionel til en kattepine, for man vil gerne kunne vise, at man er bedre end de andre. Men kender jeg EA rigtigt, retter de på det undervejs, for det er ikke holdbart endnu, siger han.

Sammen med millioner af andre sætter han sig nu ind i det nye spils mekanismer i det næste års tid - og så gør de det hele forfra igen, når FIFA 23 kommer på banen.