Toppen af poppen

Her er de sange, Simon Kvamm selv ville have valgt til 'Toppen af poppen'

Spoiler: 'Superliga' er ikke en af dem. 

Søndag var Simon Kvamm hovedperson i den nye sæson af 'Toppen af poppen'.

I programmet vælger Hjalmar, Gulddreng, Katinka, Mathilde Falch og Maria Bramsen hver en af hans sange, som de opfører deres versioner af for ham.

Simon Kvamm græder, griner og lytter sig igennem kunstnernes fortolkninger af 'Superliga', 'Morten', 'Movieklip', 'Police bells & church sirens', 'Amsterdam' og 'Jeg har ikke lyst til at dø'.

- Det var sindssygt grænseoverskridende og pisse sjovt, siger han.

Men hvilke sange var blevet spillet, hvis han selv skulle vælge sange til sit eget program?

Vi har bedt ham lave listen, og den kommer her.

'T-kryds', Nephew

Sangen 'T-kryds' er fra Nephews andet album 'Interkom kom ind' fra 2006.

Hvad er det for en sang?

- Den handler om, at man kommer til et T-kryds og kommer til at køre ligeud, fordi man ikke kan vælge, hvilken vej man vil.

Hvorfor har du valgt den?

- For det første er det en rigtig god sang. For det andet kommer den ret sjovt og sigende omkring det her med, at man kan føle sig lost in traffic... i livet. Og den følelse er ret gennemsyrende for det at være sin egen værste fjende.

'Aftenbøn', De Eneste To

Sangen er fra 'De eneste to', der både er navnet på bandet og pladen, som Simon Kvamm i 2010 lavede sammen med Peter Sommer.

Hvad er det for en sang?

- Den handler om at stille sig ud på sin altan klokken 22, tænde en smøg og ringe til sin ven. Og når man er kommet forbi vejret, fortæller man måske henkastet, at ens mor er blevet scannet eller noget andet, hvor man virkelig kommer helt i bund.

Hvorfor er den med?

- Fordi den handler om at række ud til et andet menneske, og det er vigtigt.

'Mere Tape', Hugorm

Sangen er fra Simon Kvamms nyeste band Hugorms plade 'Folk skal bare holde deres kæft' fra 2021.

Hvad er det for en sang?

- Det er en sang, der handler om eksistentiel ensomhed. Afsenderen bøvler virkelig med noget. Han vil ikke åbne op, og han vil ikke tale mere om sine følelser. Han vil bare gerne pakkes ind i tape. Eller i en dyne. Eller i 10-15 bajere.

Hvorfor har du valgt den?

- For sådan kan jeg også godt selv have det. Men det handler mere om, at jeg vil være i fred for mine egne tanker, end at være i fred for andre.

'Solo', Simon Kvamm

Sangen er fra Simon Kvamms eneste soloplade 'Vandmand' fra 2017.

Hvad er det for en sang?

- Den sang handler om at søge et fællesskab. Samfundet vil have os alle sammen til at være unikke. Men den her sang handler om, hvad der gør os ens. Som når vi græder, og når vi sover.

Hvorfor har du valgt den?

- For det første er den god melodisk, og så den er samfundskritisk. Et eller andet sted har jeg en lille bitte politiker i mig, som føler noget så højtideligt som et kald til at udstille nogle ting, som jeg synes er fucked, og måske ændre på dem.

'Søndagsbange', Nephew

Sangen er fra Nephew-pladen 'Hjertestarter' fra 2013.

Hvad er det for en sang?

- Den handler om den følelse, man kan få om søndagen, hvor man bliver lidt bange. Noget slutter. Noget nyt starter, og man vil bare gerne stoppe tiden.

Hvorfor har du valgt den?

- Det er jo en lille form for dødsangst, og derfor skal den med. For det er jo det store bagtæppe, vi alle sammen lever vores liv på. Vi skal alle sammen dø, også dem, der er for unge til at have fattet det endnu. Jeg skriver en sang om det, andre beder eller spiser burgere om søndagen for at kapere det.

'Træmand', Hugorm

Sangen er fra Simon Kvamms nyeste band Hugorms første plade 'Kom vi flygter' fra 2020. Og så er den temasangen til DR-serien 'Guru', som Simon Kvamm har lavet og selv spiller hovedrollen i.

Hvad er det for en sang?

- Den handler om gerne at ville række ud og åbne op, men at det kan være svært.

Hvorfor er den med?

- Vi har det seneste halvandet år talt så meget om afstand som noget positivt. Den her taler om afstand som noget, der skal bekæmpes.

Du kan se 'Toppen af poppen' søndag klokken 20.00 på TV2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.