Landmand søger kærlighed

Har du også bemærket bejlernes særprægede gaver? Se livsstilsekspertens dom

Vi har samlet de mest legendariske dategaver fra ‘Landmand søger kærlighed’ og spurgt en livsstilsekspert, hvad de fortæller om deltagerne.

En 3D-printet gravhund, en lyserød mankini og virkelig meget chokolade.

Deltagerne i 'Landmand søger kærlighed' giver hinanden gaver, som et led i kurtiseringen.

Vi har fået livsstilsekspert Julia Lahme til at gennemgå en række af dem og forklare, hvorfor nogle virker – og andre ikke gør.

Men før vi når dertil, skal vi lige høre hende, hvad hun grundlæggende mener om gaver på dates.

- Det er en meget amerikansk ting, og jeg synes ikke, det er et koncept, vi behøver at kopiere, siger hun.

For gaver kan skabe en ubalance i magtforholdet mellem giver og modtager.

- Når vi giver en gave, etablerer vi en relation, hvor modtageren kan komme lidt bagud på point. Det er blandt andet derfor, vi danskere har så travlt med at fastsætte beløb for gaver. Så ingen skylder nogen noget, siger hun.

Vi har vist Julia Lahme en række dategaver fra forskellige sæsoner af 'Landmand søger kærlighed'. Hun kender ikke til parrene eller historien bag gaverne, men har alene udtalt sig på baggrund af billederne.

Her gennemgår hun gaverne én for én og fortæller, om de er gode eller dårlige. Og hvad de fortæller om modtageren.

En 3D-printet cockerspaniel

I den nye sæson af 'Landmand søger kærlighed' forsøger Jens Erik at vinde landmanden Allan Jensens hjerte med en 3D-printet hund, der ligner Allan Jensen egen hund, Agnes.

Hvad ser du her?

- Det er en lille hund. Jeg håber en af dem har sådan hund. Men uanset hvad, så ved jeg faktisk ikke 100 procent, hvad jeg egentlig har med at gøre her.

Hvad vil modtageren sige med gaven?

- Jeg har en 3D-printer og en pensel og en spændende hobby, og du har en sød hund. Det er lidt samme type gave, som børn giver, hvis de har lavet noget i håndarbejde på skolen og gerne vil have mor eller far til at sige, de er dygtige. Den handler ikke om modtageren, men om at giveren gerne vil anerkendes. Her ser vi et menneske, som afslører sin passion for figurer og håber at blive taget godt imod.

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en exceptionelt besynderlig gave. Hvis man samler på små figurer er den god. Og den giver også mening, hvis modtageren har sådan en hund. Men ellers er den lidt udenfor kontekst.

En hæklet bil

I sæson fem modtager landmanden Troels Hymøller en hæklet bil af bejleren Klara. Den forestiller Troels Hymøllers højt elskede bil.

Hvad ser du her?

- Det er en lille bil, og jeg blev glad, da jeg hørte, at modtageren ejer sådan en bil i virkeligheden, for så er der jo virkelig tænkt over tingene.

Hvad vil giveren sige med gaven?

- Hun vil fortælle ham, at hun anerkender, at han elsker sin bil, og at hun accepterer ham 110 procent, som han er. Det er helt i orden med hende, at han bruger tid på den, og det får han også lov til, hvis de bliver kærester.

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en god gave. Den handler om modtageren, der er tanker bag, og den lægger intet forventningspres på modtageren. Den er givet med et rent hjerte.

Tre kriterier til den gode gave

Livsstilsekspert Julia Lahme har tre kriterier til en god gave:

  • En god gave skal handle om modtageren – ikke om giveren.

- Man kan sammenligne det med en bryllupstale, hvor taleren fortæller om sig selv i stedet for brudeparret. Det er altid helt skævt.

  • Gaven skal gives fuldstændig uden forpligtelser og forventninger til modtageren.

- Man skal give gaven, fordi man har lyst. Ikke fordi man vil opnå noget. Det kan blive decideret ubehageligt at få en gave, hvis der ligger en forventning til ens reaktion på den.

  • Der skal være en let afkodelig mening med den.

- En æske chokolade forstår de fleste som en sød tanke. Men hvis gaver bliver meget specielle eller personlige, sætter det ekstra høje krav til konteksten. En gave er ikke i sig selv en betænksom gestus. Man kan ikke give hvad som helst.

En gavekurv med en lummer plan

I sæson tre ønsker Vibeke sig et kys af landmand Michael Hansen. For at få ham til at tage initiativet giver hun ham en gavekurv med en pose chokolade, der hedder sommerkys, som hun håber vil skubbe ham på rette vej.

Hvad ser du her?

- Gavekurve er en meget populær ting. Specielt udenfor de store byer. De ser flotte ud, men de er også ret anonyme. Men når man så ved, at der ligger et budskab, bliver det en slags kærestebrev i cellofan.

Hvad vil giveren sige med gaven?

- Hun vil sige, at hun er helt er klar til at blive snavet i gulvet.

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en god gave. Og det er en gave, der er svær at give. For giveren blotter sig selv meget og giver sig fuldt hen til modtageren. Men uden at lægge et forventningspres på modtageren, for der er lagt op til, at han frit kan vælge, hvad han vil. Der er ikke skjulte dagsordener.

Stenhårde småkager

I den nye sæson modtager den kvindelige landmand Maxine en æske med cookies. Bejleren Kasper har selv bagt dem, men de viser sig at være meget hårde at bide i.

Hvad ser du her?

- Jeg ser en mand, der virkelig skal stramme op, hvis han skal være en god kæreste. Det virker hjælpeløst. Måske han stadig afleverer vasketøjet hjemme hos sin mor?

Hvad vil giveren sige med gaven?

- Han vil sige: "Jeg ved ikke, om jeg er klar til at indgå i et seriøst forhold, og jeg synes, det er fedest, hvis vi kan holde en ironisk distance, så jeg ikke risikerer at få for meget på spil".

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en rædsom gave. Han skal passe på hendes følelser, når han giver en gave, ellers skal han lade være med at give den. Der er for meget ironi her. Han kunne bare have købt blomster i stedet.

Et glas med hjemmedyrkede og hjemmesyltede rødbeder

Allan Jensen er en begavet mand. Udover den 3D-printede hund modtager han også et glas med hjemmedyrkede og syltede rødbeder fra bejleren Morten K.

Hvad ser du her?

- Jeg ser et glas med rødbeder. Det er gennemført og indbydende. Man skal gøre sig umage for at lave velsmagende rødbeder, så her er en, der er klar på udfordringer og på at gøre noget aktivt, som kan være svært.

Hvad vil giveren sige med gaven?

- Han vil gerne vise, at han er totalt klar på et fast forhold, og at han er rigtig god i et køkken.

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en skidegod gave. Den er fuld af omsorg, og den forventer ingenting.

En lyserød mankini

Landmanden Emil Bay Mortensen modtager i årets udgave af 'Landmand søger kærlighed' en lyserød mankini. Gaven er fra bejleren Melissa, som vil se, om han kan "tage lidt gas", ligesom han forventer af dem. Emil tager den straks på.

Hvad ser du her?

- En mankini, der jo både er en virkelig sjov gave, og så er det også på en eller anden måde en invitation til romantik. For hvis man gerne vil se den på, er man også frisk på, at resten af tøjet skal ryge.

Hvad vil giveren sige med gaven?

- Hun vil gerne sige: "Jeg er virkelig sjov, og det håber jeg også, du er. Derudover vil jeg gerne se dig nøgen".

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en god gave. Den handler både om giveren og modtageren. Men det er på en sjov og uforpligtende måde. Fyldt med selvironi.

En naturtro tegning

I sæson fem modtager landmand Jørgen Pahus en indrammet tegning. Bejleren Karin under en ferie tegnet ud fra et billede af Jørgen Pahus.

Hvad ser du her?

- Det er en indrammet tegning af en mand, som jeg kan forstå skal ligne modtageren. Jeg er tom for ord. Det er kun adelen, der hænger billeder op af sig selv på væggen.

Hvad vil giveren sige med gaven?

- Hun vil sige, at hun synes, han er meget meget dejlig. Og hun vil vise, at hun er klar til at gøre rigtig mange ting for at gøre ham glad.

Er det en god eller en dårlig gave?

- Det er en gave, hvor giveren virkelig blotter sig selv. Men det er i hvert fald ikke en egocentreret gave.

Se, om gaverne har virket efter hensigten i 'Landmand søger kærlighed' tirsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.