Underholdning

Lyssværd og rumskibe ved Vadehavet – vestjyde har lavet egen 'Star Wars'-film

Jesper Tønnes har i tre år arbejdet på en 'Star Wars'-film i danske rammer, og flere profilerede skuespillere er med.

Som mange børn før ham sad Jesper Tønnes måbende med udspilede øjne foran fjernsynet, mens Luke Skywalker svang sit blå lysværd mod ærkefjenden Darth Vader.

Han løb direkte ud i haven og fantaserede sig væk til en galakse langt, langt borte med rumskibe, mærkværdige væsner og de ikoniske stormtropper.

Drengedrømmen forsvandt aldrig fra Jesper Tønnes, og hvor kampene med lyssværd tidligere fandt sted i fantasien, kan han nu se sig selv som en vaskeægte jedi-ridder på skærmen.

I de seneste tre år har han nemlig arbejdet på sin egen 'Star Wars'-fanfilm, som han har optaget i sit barndomsområde ved Vadehavet.

- Ofte handler fanfilm om, at de, der laver dem, gerne vil slås med lyssværd. Der prøver vi faktisk at fortælle en historie. Vi satser på at få det til at føles som en 'Star Wars'-film, fortæller Jesper Tønnes til TV 2.

Lørdag bliver drengedrømmen til virkelighed, når ’The Last Padawan II’ har premiere på Youtube.

Første film var en skuffelse

Som titlen antyder, er det faktisk ikke den første fanfilm i 'Star Wars'-universet, som Jesper Tønnes har lavet.

Han arbejder som indspilningsleder i filmbranchen og har altid været fanget af action- og eventyrfilm.

Efter han i 2016 så den første film i den nye generation af 'Star Wars'-film, ’The Force Awakens’, satte en ærgerlig følelse sig i ham: I Danmark kommer han nok aldrig til at arbejde med action- og eventyrgenren, som han elsker så højt.

- Så tænkte jeg, at jeg har lavet rigeligt med kortfilm, og skulle jeg så ikke bare prøve at lave en 'Star Wars'-film? Så begyndte jeg at arbejde på den og lærte hurtigt, hvorfor folk ikke laver den slags film i Danmark – det er megasvært, siger Jesper Tønnes.

Hans første forsøg på en 'Star Wars'-kortfilm udkom i 2016, og med Jesper Tønnes egne ord var den skuffende.

Alligevel fandt den med 3,6 millioner afspilninger på Youtube et publikum, som kunne mærke stemningen fra stjernekrigene i den 20 minutter lange film i en vestjysk skov.

Og da en ven fra filmbranchen nævnte, at Vadehavet egentlig ligner noget fra en anden planet, blev frøet til en opfølger sået.

12 hårde dage ved Blåvand

I begyndelsen af 2018 skrev Jesper Tønnes de første ord til det, der skulle blive til den 50 minutter lange opfølger.

Med 150.000 kroner i støtte fra Kulturregion Vadehavet og 50.000 kroner af egen lomme troppede Jesper Tønnes i oktober 2019 op i Blåvand med stormtropper, jedi-riddere og flere profilerede danske skuespillere.

Der fulgte 12 dages optagelser i det rå vestjyske kystlandskab med regn, blæst og et par tårer ned ad kinderne.

- Det var virkelig hårdt. Vi sparede penge alle steder, vi kunne, og at jeg så kan give mine kollegaer en film, de kan være stolte af, betyder alt, siger Jesper Tønnes.

Jeg har sort bælte i at fjerne tyske turister og campingvogne fra baggrunden

Jesper Tønnes

Ansvar fra start til slut

Det er Disney, som ejer rettighederne til 'Star Wars'-universet, men det er tilladt at lave fanfilm som denne, hvis der ikke bliver genereret et overskud på filmen.

Derfor har alle medvirkende arbejdet gratis, og selv har Jesper Tønnes været over alle dele af filmen.

Han har skrevet, instrueret, produceret, klippet og koordineret hele postproduktionen af filmen – og så spiller han også hovedrollen som Padawan.

Selvom han har haft mange forskellige kasketter på, står der 100 andre mennesker med i rulleteksterne. Og i Jesper Tønnes' film er der de samme rumskibe, våben og udklædninger som i de rigtige 'Star Wars'-film. Men det er ikke de flotte effekter, som vægter højest.

- For mig har det handlet mere om at fange følelsen af 'Star Wars' end at lave noget, som bare er pæne lysværd og effekter.

Med 270 kameraskud, som har fået tilføjet visual effects, har Jesper Tønnes også tilegnet sig en overraskende egenskab.

- Jeg har sort bælte i at fjerne tyske turister og campingvogne fra baggrunden.

Dansk accent i det ydre rum

Med filmen håber Jesper Tønnes at vise potentialet i de 100 mennesker, som har hjulpet ham med at forvandle Blåvand til en fjern planet.

Som det er i de rigtige 'Star Wars'-film, er der her også en dybere morale.

- Det handler om, hvad vi ofrer for at opnå vores mål, fortæller Jesper Tønnes.

Selv har han ofret blod, sved og tårer for filmen, der har livepremiere på Youtube 18. september klokken 20.

Filmen er en kærlighedserklæring til Vesterhavet, som han stolt vil vise frem til folk verden over.

Og hvis man tror, at man taler et mystisk fremmed sprog i en fjern, fjern galakse, så tager man fejl. Der taler de engelsk med dansk accent.