Vild med dans

Han ejede ikke et par løbesko – syv måneder efter var han danmarksmester

På kun syv måneder eksploderede han fra utrænet til danmarksmester. Det skyldes 'Vild med dans'-deltagerens helt usædvanlige vilje.

Han smed sig i gruset. Lukkede øjnene. Hele verden drejede rundt om ham. Han vidste ikke, hvor han var.

Han var 17 år og havde lige krydset målstregen. Det var første gang, han løb. Sådan for alvor. Altså hvor det ikke var efter bussen – eller rundt blandt de andre på fodboldbanen.

Træneren Leo Madsen kom over til ham og sparkede forsigtigt til Abdi Ulad. Han spurgte, om han var i live.

Abdi Ulad sundede sig. Det var han. Altså i live.

Han havde løbet de 1000 meter på idrætsanlægget i Korsør på under tre minutter. 2,56 for at være helt præcis. Det var åbenbart ret hurtigt, fik han senere at vide. Og så i et par udtrådte gummisko.

Det var sådan det startede. I dag er han 30 år gammel, professionel løber og en af Danmarks bedste. Han er for nyligt vendt hjem fra OL i Tokyo, hvor han blev nummer 23 på maratondistancen.

Nu står den så på dans. Foran hele Danmark, når han fredag aften igen går på gulvet sammen med danseren Malene Østergaard i ’Vild med dans’.

Han er totalt på udebane – men han skal nok klare det. Det er han overbevist om. For hver gang noget bliver svært og gør ondt, så er det bare kortvarigt. Det ved han. Og det har han lært på den hårde måde.

Nyt sprog og ny kultur

Abdi Ulad flygtede til Danmark fra Somalia, da han var 11 år gammel. Han kom sammen med sin moster, to fætre og en kusine.

Hvorfor de egentlig pludseligt måtte afsted, vidste han ikke meget om. Det var hans mosters område. Men væk skulle de.

De kom til Danmark og fik efter noget tid base i Skælskør. For Abdi Ulad var det opad bakke fra start.

Han kunne ikke tale dansk.

Han forstod ikke den danske kultur.

Og når han sammenlignede sig med sine jævnaldrende, følte han sig sat mange år tilbage. Intet var, som det plejede.

Det var helt vildt hårdt.

- I starten pjækkede jeg nogle gange fra skole, fordi jeg ikke kunne lave lektier, fortæller Abdi Ulad.

Langsomt begyndte han dog at lære dansk. Og lige så stille begyndte han også at forstå kulturen.

På egen krop erfarede han lidt efter lidt, at ligegyldigt hvor svært det var, så gik det over igen. Og det gav ham mod på at kæmpe videre.

Morgenløb

Det lå aldrig i kortene, at han skulle blive en af verdens bedste løbere. Han var mere til fodbold. Og i starten løb han kun for at få det overstået.

Første gang han stiftede bekendtskab med løb var på Midtsjællands Efterskole, hvor der var indført 'Morgen kom i gang'-løb, som skulle sikre, at de unge mennesker ikke gik i dvale efter kl. 12.

Derfor skulle eleverne hver morgen løbe to kilometer rundt om skolen.

Jeg tænkte: "Herre gud, hvad har jeg kastet mig ud i?"

Abdi Ulad

Abdi Ulad ville hellere sove. Så han skyndte sig at få det overstået, så han kunne nå tilbage under dynen og udnytte de sidste minutters søvn inden undervisningen klokken 8.

Fokus var på at komme hurtigt tilbage i seng. Han tænkte ikke over, at han faktisk løb betydeligt hurtigere end de andre elever.

Talent for at løbe

Efter efterskolen flyttede han hjem til sin moster igen. En dag ringede en kammerat til ham. Han ville have Abdi Ulad med til atletik i Korsør.

Kammeraten havde aldrig set ham løbe – men han var overbevist om, at han var en god løber på grund af hans afrikanske rødder.

Sammen tog de bussen. Rundt omkring på træningsanlægget løb og trænede jævnaldrende, da de to venner ankom lidt for sent.

- Kan du løbe?, spurgte træneren 17-årige Abdi Ulad. Han var dukket op i udtrådte Kawasaki-sko og lignende ikke de andre.

Selvfølgelig kunne han løbe. Alle kunne jo løbe, tænkte han.

Men han havde bare aldrig sådan rigtig løbet før.

Træneren Leo Madsen bad ham løbe 1000 meter.

Da Abdi Ulad havde været en enkelt gang rundt på den 400 meter lange bane, var han ved at stoppe. Han troede, han havde løbet de 1000 meter. Men træneren kommanderede ham videre. Han manglede 600 meter endnu.

Og det var her, at benene kollapsede under ham, da han kom i mål. Og han faldt om, så træneren måtte hen og forsikre sig om, at han stadig var i live.

- Jeg tænkte: "Herre gud, hvad har jeg kastet mig ud i?", fortæller Abdi Ulad.

Løbetræneren havde flere planer

14 dage senere ringede Abdi Ulads telefon. Det var løbetræneren, der ville høre, hvordan det gik med træningen. Han havde haft så ømme muskler flere dage efter og havde slet ikke tænkt på at træne.

Men han havde åbenbart imponeret træneren, der nu ville have ham ud på 10 kilometer. Så Abdi Ulad blev tilmeldt et løb i Roskilde med nogle af de bedste løbere i Danmark.

- Jeg tænkte: De har to ben, to hænder og en krop. Ligesom mig. Så jeg skal bare løbe. Det var ikke noget med at lægge sig bagved, så jeg løb med, siger Abdi Ulad.

Han holdt to kilometer. Så faldt han lidt tilbage, men gennemførte alligevel de 10 kilometer på 36 minutter.

Efter løbet ringede han til træneren og sagde, at det godt kunne være, de skulle overveje lidt træning alligevel. Der var potentiale.

Abdi Ulad begyndte at løbe tre-fire gange om ugen. Og der skulle kun gå syv måneder fra hans allerførste løbetur på grusbanen, til han havde vundet Danmarksmesterskabet på 5000 meter-distancen.

- Det gik op for mig, at jeg kunne faktisk noget. Endelig var der noget, jeg var god til. Uden jeg vidste, hvor langt det kunne bære mig.

- Det var mest en fritidsaktivitet. Det at være sammen med andre, træne sammen med andre – fællesskabet – det gjorde mig enormt glad.

Et nyt mål blev sat

I 2012 sad Abdi Ulad og så OL fra London i fjernsynet. Han ringede til løbetræneren imens for at lade ham vide, at han godt kunne tænke sig at være med i OL.

Træneren svarede iskoldt, forklarer Abdi Ulad:

- Han sagde: "Ja. Det er jo nemt nok, du går bare ind på hjemmesiden og køber en billet".

Han var slet ikke god nok endnu, lod træneren ham forstå. Men ambitionen var der. Derfor skruede de op for træningen.

Du har prøvet noget værre

Abdi Ulad

Abdi Ulad havde dage, der oftest var ens. Løb klokken 5. Så i skole hele dagen. Derefter hjem for at falde om i sengen. Vågne igen klokken 21 for at spise aftensmad – og så løb til klokken 1 om natten. Og så forfra.

Det var hårdt. Men lige meget hvor svært det blev, så gik det over igen, havde Abdi lært sig selv. Så han knoklede på.

Året efter blev han nummer tre ved Europamesterskabet.

Og ved det efterfølgende OL i Rio de Janeiro i 2016 gik drømmen i opfyldelse. Abdi Ulad repræsenterede Danmark. Ligesom han også gjorde ved det nyligt overståede OL i Tokyo.

Og Abdi Ulad er ikke i tvivl, hvad det er, der har taget ham så langt.

- Det er min vilje. Vilje er vigtigere end talent, forklarer han og peger på oplevelserne fra barndommen:

- Min vilje derfra har været med til at gøre, at når jeg har haft mest ondt i kroppen, tænker jeg, det er kortvarigt. Du har prøvet noget værre.

Det har altid ligget i baghovedet, at alting ikke kan gå godt hele tiden. Så når det går dårligt, spørger han sig selv, hvordan han kommer videre.

Det er det, han har arbejdet mest med.

- Jeg gør brug af alt det positive. Og når det ikke går godt, er det faktisk også alt det, der former en, siger Abdi Ulad.

Han bliver ved og ved

Og den vilje, der har taget ham hele vejen indenfor løb, bruger han også, når han nu skal lære en helt ny disciplin hver uge og optræde hver fredag aften i 'Vild med dans' foran hele Danmark

- Jeg skal bare øve øve øve. Hvis man ikke bliver ved og ved og ved, sætter det sig aldrig i kroppen, siger Abdi Ulad.

- Det er ikke det hårdeste, jeg har prøvet, men det er noget af det sjoveste, jeg har prøvet, siger han og føler sig hensat til de første gange i løbeklubben i Korsør, hvor fællesskabet trak ham frem.

- Det at møde andre, der har lige så svært ved at danse, og vi kan grine af det sammen. Det gør mig glad, så det gør jeg gerne, siger han.

På fredag står han så igen foran det, der svarer til løbebanen i Korsør iført de udtrådte Kawasaki-sko. Men denne gang gælder det en vals på "hele Danmarks dansegulv" iført laksko.

Måske får han også brug for valsen til foråret, når han skal giftes med sin forlovede.

Men det kan han ikke forholde sig til lige nu. Ikke så mange bolde i luften. For nu er hans fokus på dansen og kun dansen.

Den er svær. Men når det er svært, og der er modstand, så ved han, at det forsvinder igen.

Det gør det altid.

Sådan er det for Abdi.

Se 'Vild med dans' fredag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.