Landmand søger kærlighed

Midt i karriereræset stoppede landmand op: - Når jeg sad alene, virkede det ligegyldigt

Emil Bay Mortensen fra 'Landmand søger kærlighed' mistede glæden, da han flyttede langt væk fra sine nærmeste. I dag ved han, hvad lykken er for ham.

Da Emil Bay Mortensen i sjette klasse fortalte sin studievejleder, at han gerne ville uddanne sig indenfor landbrug, så kiggede hun overrasket på ham.

Han var den første fra skolen i mindst fem år, der ville gå den vej.

Det er ikke bare lykken at have en høj løn

Emil Bay Mortensen, deltager i 'Landmand søger kærlighed'

Den 26-årige landmand, som lige nu kan følges i 'Landmand søger kærlighed', var alene om valget, fordi langt de fleste af hans klassekammerater så mod byen i stedet for landet.

Han er selv vokset op på gård. Men en gård bare 20 minutter fra Danmark næststørste by, Aarhus.

Modsat sine venner blev han færdiguddannet, da han endnu var teenager. Og mens hans jævnaldrende var ved at finde sig selv, flyttede han som 19-årig 130 kilometer mod nordøst og fik et "voksenarbejde".

Her fandt han ud af, hvad der egentlig er vigtigst for ham i livet. En erkendelse, som også kan få indflydelse på hans og hans kommende kærestes fremtid.

Inspireret af 'Bonderøven'

Det var tv-programmet 'Bonderøven', der inspirerede Emil Bay Mortensen til at blive landmand.

Programmet havde premiere i 2008 på DR, og tanken om at være selvforsynende med sine råvarer tryllebandt den dengang kun 11-12-årige skoledreng. Drømmen blev, at han skulle have sin egen gård, og - ligesom 'Bonderøven' Frank Erichsen - kunne leve af det.

- Det var livsstilen, hvor han gik derhjemme og hyggede sig, der tiltalte mig. Friheden ved det, siger han.

Og Emil Bay Mortensen havde talent.

Det viste han allerede under sin elevtid på landbrugsskolen, hvor han blandt andet fik tredjepladsen som 'Årets elev i svineproduktion' af landbrugsorganisationen SEGES.

Det skulle dog vise sig, at det typiske landmandsliv ser en del anderledes ud end 'Bonderøvens'.

Alene med stort ansvar

Emil Bay Mortensens arbejde på skolen gav pote, for så snart han fik sit eksamensbevis og titlen som produktionsleder, blev han headhuntet.

Således flyttede han fra sit smørhul ved Aarhus til Mors i Nordjylland for at blive fodermester på et landbrug med slagtesvin. Et enormt karriereboost for en ung landmand.

- Pludselig stod jeg som 19 år gammel med ansvaret for en farestald (stalden, hvor søerne føder, red.) på en svineproduktion med 2.800 søer, fortæller Emil Bay Mortensen, som også fik fire medarbejdere under sig.

Her var lønnen pludselig langt højere end under elevtiden, beskriver landmanden. "Fattig studerende" var altså ikke et udtryk, der eksisterede i hans ordforråd, selvom han på papiret stadig var teenager.

Størstedelen af pengene satte han ind på sin opsparing til at realisere drømmen om en gård.

Men samtidig mærkede han konsekvenserne af at være flyttet halvanden times kørsel væk fra de venner og familie, han følte sig tryg ved.

De fleste af Emil Bay Mortensens kollegaer var veletablerede i lokalområdet, og ved fyraften tog de hjem til deres familier. Han selv tog hjem i den lille bolig, som kom med jobbet.

Alene.

Brugte arbejde som socialt fix

Fordi Emil Bay Mortensen boede lige op ad landbruget, blev arbejde hans primære indhold i livet. Arbejdsugen på gården sneg sig ofte op over 80 timer.

- Jeg tog alle de timer, jeg kunne få. Alle helligdage og weekender. Jeg var jo alligevel deroppe, siger han.

Det var god erfaring. Helt sikkert. Men han tog nok også de mange vagter for at føle, at han lavede noget, indrømmer Emil Bay Mortensen.

- Jeg fik en god løncheck, men når jeg sad alene derhjemme med den, virkede det ligegyldigt, siger han og tilføjer:

- Det var svært for mig at møde nye mennesker. Jeg troede ikke på, at jeg selv kunne opsøge det, fordi jeg var så tilbageholdende.

Kontrasten til hans venners liv derhjemme blev også tydelig.

Hans bekymringer i hverdagen gik på, om en so ville gå i fødsel og havde brug for hans hjælp, inden han nåede på arbejde. Hans venner fortalte om stress med afleveringer i gymnasiet.

Han oplevede, at de havde en anden frihed til at se hinanden og gøre, hvad de ville. Den frihed, som Emil Bay Mortensen i første omgang troede, han ville finde i landbruget.

Men når han havde sent fri fra stalden, så var der ikke tid til at køre til Aarhus og se dem.

Og det fik ham til at tage et afgørende valg.

Èn ting er vigtigere end penge og arbejde

Efter ti måneder sagde Emil Bay Mortensen stop.

Han takkede sin chef for tilliden og muligheden, men han skulle tilbage til Aarhus.

Det var gået op for ham, at noget var vigtigere end pengene og ambitionerne. Nemlig at have det godt.

Han ville ikke være landmand, hvis det var på bekostning af hans trivsel og sociale netværk. Det var ikke det arbejdsliv, han drømte om.

Den beslutning, Emil Bay Mortensen tog dengang, har siden haft stor indflydelse på hans livsvalg.

I en periode tvivlede han på, om han overhovedet skulle være landmand, men han kom frem til, at det handlede om noget andet end faget.

Han blev bevidst om, hvordan han selv vil og kan tilrettelægge sit arbejdet - og sit eget landbrug en dag.

- Jeg kan godt knokle, når der skal knokles, og der vil altid være svingende arbejdstider i landbruget. Men det behøver ikke være 80 timer i ugen. Nogle gange kan man også holde fri klokken 16 og bruge tid med sine venner og familie, siger han.

Og så er han selv er nødt til at være proaktiv omkring sit sociale liv. For det er også muligt at skabe trivslen i sit eget liv. Og venskaberne.

Takkede ja til nyt job på Mors

Efter uddannelsen som agrarøkonom (virksomhedslære og økonomi) i landbruget blev Emil Bay Mortensen som 21-årig igen tilbudt et job på svinelandbruget på Mors. Denne gang i den endnu højere stilling som driftsleder med ansvar for 13 ansatte.

Han overvejede det nøje denne gang. Alligevel endte han med at takke ja igen for at få den unikke ledererfaring.

Men denne gang gjorde han noget anderledes. Han lokkede sin gode kammerat fra landbrugsskolen med, så han ikke skulle opleve det samme som sidst.

- Da jeg kom derop, fandt jeg jo også ud af, at det gamle netværk af kollegaer og venner stadig var der. Jeg havde efterladt et godt indtryk, så jeg kunne starte, hvor jeg slap, siger han.

Denne gang gik trivsel og resultater hånd i hånd. Gården opnåede nemlig at blive en af de bedste svineproducenter i landet, fortæller Emil Bay Mortensen.

Siger det til sine bejlere

Efter et godt år på Mors havde Emil Bay Mortensen fået den erfaring, han havde brug for. De seneste år har han derfor været tilbage i hjembyen Haldum tæt ved Aarhus.

Han er flyttet ind i stuehuset på sin fars gård, så han igen er helt tæt på venner og familie. Og drømmen om at få sit eget landbrug lever i bedste velgående. Han ved endnu ikke, om det skal være familiegården eller en anden.

Undervejs i 'Landmand søger kærlighed' har han da også fortalt sine bejlere, hvad han tænker om det gode liv i fremtiden.

- Jeg ved, at der er andet i livet end karriere, siger han.

- Og at det ikke bare er lykken at have en høj løn, hvis man er langt fra dem, man holder af.

I dag misunder han ikke mere sine gamle venner, der tog på gymnasiet og videregående uddannelser. Det var det rigtige for dem, men ikke for ham. At blive landmand var det rigtige, ved han nu.

De mange år med "voksenløn" betyder, at drømmen nu er tæt på.

Indenfor fire år regner Emil Bay Mortensen med, at han har sit eget landbrug. Med gårdbutik, store og små projekter og frihed til sin kæreste og børn.

I 'Landmand søger kærlighed' skal Emil Bay Mortensen se, hvordan hans bejlere passer ind på familiegården - se med på tirsdag klokken 20.00 TV 2 og TV 2 PLAY.