Underholdning

Kvinderettigheder og hiv-hyldest: Unge stjerner gjorde prisuddeling politisk

Der er en forventning om, at unge stjerner er politiske, siger musikekspert.

Nattens MTV Video Music Awards (VMAs) bød på alt, hvad man kunne forvente: Overdådige kjoler, overraskende looks og storslåede performances.

Men aftenen, der markerede MTVs 40-års jubilæum, bød også på flere øjeblikke, hvor stjernerne benyttede deres minutter i rampelyset til at sætte fokus på politiske emner.

Og det var særligt kvinders og homoseksuelles rettigheder, der blev sat fokus på i aftenens takketaler.

Særligt Billie Eilish fik klapsalver fra salen for sin korte tale om magtmisbrug.

- Vi er nødt til at beskytte vores unge kvinder for enhver pris, virkelig. Og vi skal også huske på, at vi alle har magt, og vi skal huske ikke at misbruge den, sagde sangeren fra scenen, da hun modtog en VMA for årets 'Video For Good'.

I dag tager popstjerner i meget høj grad stilling

Kristian Karl, musikjournalist

Gammel kending

Blandt de politiske talere var også 80'er-popstjernen Cyndi Lauper, der er særligt kendt for hittet 'Girls Just Want to Have Fun'.

Og den 68-årige musiker valgte netop at bruge sit største hit i sin tale, inden hun overrakte prisen for bedste popsang til Justin Bieber.

- Jeg vandt en måneperson (VMA-statuette, red.) ved de allerførste VMAs i 1984. Tingene er lidt anderledes nu. For ja, piger vil bare have det sjovt. Men vi vil også have vores egne midler. Ligeløn. Kontrol over egen krop. Grundlæggende rettigheder, I ved, sagde Cindy Lauper.

I USA har kvinders ret til at bestemme over egen krop på det seneste været på dagsordenen, efter abortrettigheder flere steder i landet har været til debat.

De unge stjerner skal være politiske

Ifølge musikjournalist hos kulturmediet Soundvenue Kristian Karl har Cyndi Lauper ganske rigtigt ret i, at "tingene er lidt anderledes nu".

- Jeg kan selv huske dengang, hvor popmusik var en lyserød sæbeboble, der var fuldstændig frakoblet virkelige begivenheder og politiske emner, men sådan er det i den grad ikke længere. I dag tager popstjerner i meget høj grad stilling til de politiske emner i tiden, siger Kristian Karl.

Og det kom altså blandt andet til udtryk ved årets VMA med Billie Eilishs takketale.

Ifølge Kristian Karl er de helt unge stjerner som hende, der tilhører 'Gen Z', politiske i en særligt høj grad. 'Gen Z' er en betegnelse for personer født mellem 1997 og 2012

- Hvis man skal vælge én, der indkapsler den politisk vakte 'Gen Z'-popstjerne, er det helt klart Billie Eilish, siger Kristian Karl med henvisning til, at Billie Eilish har udtalt sig politisk om især #MeToo og klimaforandringer.

Ud fra Gen Z's verdensbillede har tidligere generationer jo fucket alting helt op

Kristian Karl, Soundvenue

Hvor andre kunstnere som Taylor Swift tidligere har ventet, til deres karriere var mere etableret, før de bekendte politisk kulør, har kunstnere fra 'Gen Z' ifølge Kristian Karl et mere politisk udgangspunkt.

- Ud fra 'Gen Z's verdensbillede har tidligere generationer jo fucket alting helt op. Ting som raceproblematikker, #MeToo og global opvarmning er alt sammen noget, som de unge i den generation bare er nødt til at tage stilling til, siger Kristian Karl.

Viste sin støtte til hiv-positive

Rapperen Lil Nas X, hvis rigtige navn er Montero Lamar Hill, gik anderledes til værks med at vise sit politiske engagement til aftenens prisuddeling.

Lil Nas X, der er homoseksuel og meget aktiv i kampen for homoseksuelles rettigheder, takkede først "the gay agenda" (den homoseksuelle dagsorden, red.) i sin takketale, men havde en helt særlig gæst med et særligt budskab med på scenen.

Sammen med sine talrige mandlige dansere klædt i pink havde Lil Nas X nemlig formanden for Southern AIDS Coalition, Mardrequs Harris, med. Han var iklædt en sort T-shirt med tallet 433.816 – antallet af mennesker, der lever med hiv, i de amerikanske sydstater.

T-shirten kan ses kortvarigt ved minuttallet 2.20 i Lil Nas X's optræden, hvor Mardrequs Harris lukker rapperen Jack Harlow ud af buret på scenen.

Ifølge Kristian Karl går Lil Nas X's optrin til VMAs godt i tråd med tidligere stunts, den 22-årige rapper har bedrevet.

Lil Nas X har nemlig fra starten af sin karriere sat sig op imod den latente homofobi i den amerikanske hiphopverden, forklarer Kristian Karl.

Man må ikke undervurdere, hvor taktisk klog Lil Nas X er

Kristian Karl, Soundvenue

- Lil Nas X ved godt, at han provokerer, men han har tydeligvis taget et valg om, at han vil tage den kamp. Han er jo blevet en form for enmandshær, der kæmper for at normalisere homoseksualitet i hiphopverdenen, siger Kristian Karl.

Men ifølge Kristian Karl skal man også se rapperens politiske optrin i lyset af, at det også er en yderst effektiv måde at skaffe opmærksomhed på.

- Man må ikke undervurdere, hvor taktisk klog Lil Nas X er. Dermed ikke sagt, at han ikke har hjertet på det rette sted. Jeg tror, det er reelt nok, at han gerne vil vise, at det er muligt at være en succesfuld sort, queer stjerne, siger Kristian Karl.

I listen nedenfor kan du se fem andre eksempler på stjerner, der brugte prisuddelinger som politisk platform.

5 gange stjernerne gjorde prisuddelinger politiske

 1. Tyler the Creator

  Ved uddelingen Grammys i 2020 langede den 28-årige rapper og producer Tyler the Creator ud efter prisuddelingen for at sætte sorte kunstnere i bås med kategorierne "urban" og "rap".

  - Det stinker, at når folk, der ser ud som mig, gør noget, der på nogen måde overskrider genrer, så bliver det pakket ind i kategorien "urban", sagde Tyler the Creator, og tilføjede. 

  - Jeg kan ikke lide ordet urban. For mig er det bare en politisk korrekt måde at sige "n-ordet" på. 

 2. Leonardo Dicaprio

  Ved Oscar-uddelingen i 2016 valgte skuespiller Leonardo Dicaprio at bruge sin taletid på at gøre opmærksom på global opvamning. 

  - Klimaforandringerne er virkelige. De finder sted lige nu. Det er den mest akutte trussel mod vores art, og vi må begynde at samarbejde og holde op med at udskyde, lød det fra skuespilleren, da han vandt for bedste mandlige hovedrolle i filmen 'The Revenant'. 

 3. Meryl Streep

  Ved Golden Globe-uddelingen i 2017 valgt skuespiller Meryl Streep at skyde skarpt mod den amerikanske præsident Donald Trump.

  Skuespilleren fremhævede en hændelse, hvor Donald Trump havde nedgjort en handikappet journalist ved hånligt at efterligne hans fagter. Meryl Streep kom derefter med denne pointe: 

  - Respektløshed ansporer til respektløshed. Vold ansporer til vold. Når de magtfulde bruger deres position til at mobbe andre, taber vi alle.

 4. Patricia Arquette

  Da hun vandt en Oscar for sin rolle i filmen 'Boyhood' i 2015 talte skuespiller Patricia Arquette dunder for lige rettigheder til kvinder i USA:

  - Til alle kvinder, der har født alle skatteydere og borgere i det her land: vi har kæmpet for lige rettigheder til alle andre. Det er på tide at vi får ligeløn én gang for alle, og lige rettigheder til kvinder i USA. 

 5. Viola Davis

  I 2015 blev Viola Davis den første ikke-hvide skuespiller til at vinde en Emmy for bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie. Og hun brugte sin takketale på at påpege netop manglen på diversitet i Hollywood. 

  - Det eneste, der adskiller farvede kvinder fra alle andre, er muligheder. Du kan ikke vinde en Emmy for roller, der ikke findes.