Underholdning

Bodil Jørgensen kritiserer støtte til 'Far til fire'-film: - Åndssvage historier

Skuespilleren forstår ikke, hvorfor staten bliver ved med at støtte nye 'Far til fire'-film, men producent forsvarer filmene.

Der er lavet samlet 20 'Far til fire'-film siden 1953, og står det til Bodil Jørgensen, behøver der ikke komme en eneste mere om Lille Per og familien.

Til filmmagasinet Ekko siger den 60-årige skuespiller, der selv var med i den 16. film, 'Far til fire – Onkel Sofus vender tilbage' fra 2014, at de nye film er fordummende og gentagelser af de mange tidligere film i serien.

- 'Far til fire'-produktioner er i mine øjne ikke kunst. Jeg forstår ærligt talt ikke, hvorfor de bliver ved med at fortælle børn de åndssvage historier, som bliver mere og mere actionprægede. Som skuespiller fik jeg at vide, at de ville lave noget helt nyt, men det var det jo slet ikke, siger hun til Ekko.

Jeg synes ikke, hun skal blande sig

Henrik Møller-Sørensen, producent bag 'Far til fire'

Hun tilføjer, at filmene var sjove i 50’erne, hvor den enlige far kæmpede med eksempelvis madlavningen til sin familie.

Men de nye film afspejler ikke, hvordan samfundet er i dag, lyder det. Derudover forstår hun ikke, hvorfor staten gennem Det Danske Filminstitut giver støtte til nye film i serien.

Producent forsvarer nye film

I 2014 var Bodil Jørgensen ude for en alvorlig ulykke under indspilningen til den 17. film i rækken, 'Far til fires vilde ferie'.

Her endte skuespilleren under en traktor og blev så alvorligt kvæstet, at hun måtte kæmpe for sit liv i respirator.

Hun forklarer til Ekko, at det i hendes øjne var pressede arbejdsforhold, som medførte ulykken, og det er i den forbindelse, at hun udtaler sig om de nye 'Far til fire'-film.

Men producent Henrik Møller-Sørensen fra ASA Film, der producerer de nye film, giver ikke meget for kritikken fra den tidligere kollega.

- Jeg synes ikke, hun skal blande sig. Det er Filminstituttet, der vælger, hvad der skal have støtte, siger han til TV 2.

Henrik Møller-Sørensen var ikke til stede under ulykken, men bærer det overordnede ansvar som filmens producer. Han er forfærdet over ulykken og har efterfølgende forsøgt at tale med Bodil Jørgensen om ulykken.

Men skuespilleren har ikke været interesseret, hvilket hun også forklarer til Ekko.

Jeg synes, at de unge biografgængere har fortjent bedre

Christian Monggaard, filmredaktør på Information

Nye film er ikke til for at tjene penge

I øjeblikket er Asa Film ved at udvikle den 21. film i rækken, og efter de to første versioner af manuskriptet er man nu gået videre til det tredje sæt manuskriptforfattere.

Henrik Møller-Sørensen kalder det "et langt og sejt træk" at få lavet filmene.

- Vi har foreløbigt udviklet tre forskellige versioner af filmen. Allerede nu har vi brugt en halv million på det stykke arbejde. Så det er ikke, fordi vi smider det i skraldespanden, når Bodil siger det, siger han.

'Far til fire og vikingerne' fra 2020 var ifølge Danmarks statistik den fjerde mest sete film i biograferne sidste år med 363.000 solgte billetter.

De tal gør Henrik Møller-Sørensen fortrøstningsfuld omkring, at de danske familier fortsat er interesserede i den traditionsrige filmserie.

- Det gælder om at lave nutidige film, så man ikke ser, hvordan det var i 50’erne, men hvordan det ser ud med en enlig far eller mor i 2021. Der er stadig gode og relevante handlinger. Og det synes vi, børn fortjener. De skal ikke bare få genudsendelser, siger han.

Afstemning

Hvad synes du om 'Far til fire'-filmene

Redaktør: - De unge har fortjent bedre

Det Danske Filminstitut støtter årligt en række danske film med statslige midler, og i øjeblikket er instituttet ved at vurdere, om Asa Films nye 'Far til fire'-film skal modtage den statslige støtte.

Af den grund ønsker instituttet ikke at kommentere, hvorfor 'Far til fire' historisk set har modtaget støtte.

Men Bodil Jørgensen er ikke alene om at sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor skattekronerne går til 'Far til fire'-filmene. Det samme gør Christian Monggaard, der er filmredaktør på Information.

Han har ikke noget imod, at der bliver produceret flere film om Lille Per, Onkel Sofus og de andre folkekære karakterer. Hans problem er kvaliteten i de nye film, hvor han savner mere kant og fokus på moderne problematikker.

Han siger, at filmbranchen er "frygtsom" og helst satser på det sikre.

- Det er rettet mod så bredt et publikum som muligt. Der er intet problematisk, så vi får en omgang rødgrød, der er nem at sluge. Det er ikke noget, der rykker noget, og jeg synes, at de unge biografgængere har fortjent bedre, siger han til TV 2.

Kommercielle hensyn vægter højt

Christian Monggaard ville egentlig være ligeglad med, at der kom flere 'Far til fire'-film, men når statsstøtten kommer ind i billedet, bliver det et problem.

Han mener, at Filminstituttet vægter det kommercielle højere end det kunstneriske, når de vælger, hvilke film der får støtte.

Han bruger 'Alle for én'-filmserien og 'Afdeling Q'-serien som eksempler på, at en kommerciel succes afføder støtte til endnu en film i rækken.

Men Filminstituttet er ikke sat i verden for at tjene penge, lyder det.

- I sidste ende handler det om de kommercielle hensyn, og det har jeg et stort problem ned. Der er en automatik i de film, der bliver støttet, og de penge må kunne bruges på en bedre måde.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Bodil Jørgensen. Hendes agent oplyser, at hun ikke har nogen yderligere kommentarer.