Underholdning

Ny film fortæller om royal skilsmisse – hvorfor fascineres vi af prinsesse Dianas tragedie?

Fortællingen om Diana Spencers skilsmisse fra prins Charles foldes nu ud på det store lærred.

Hendes historie er fortalt i talrige dokumentarer, i Netflix-serien 'The Crown' og filmene 'Diana' og 'The Queen'.

Men nu bliver prinsesse Diana endnu engang vakt til live på det store lærred, når filmen 'Spencer' får premiere på filmfestivalen i Venedig, der starter i næste uge.

'Spencer' er instrueret af Pablo Larraín og har den 31-årige amerikanske skuespiller Kristen Stewart i hovedrollen.

Den første trailer til filmen er netop udkommet, og der kan man for første gang se den tidligere 'Twilight'-stjerne bringe Diana Spencer til live.

Filmen fortæller historien om en periode på kun tre dage i prinsesse Dianas liv. Nemlig i julen 1990, hvor Diana Spencer var 30 år gammel.

Efter sigende var det netop på de tre dage, at Diana traf den endelige beslutning om at blive skilt fra prins Charles.

Det er en historie, der får enorm betydning for hele Storbritannien

Lone Theils

Og netop de tre dage, der er omdrejningspunktet for filmens plot, er utroligt væsentlige for Storbritanniens historie.

Det fortæller journalist og forfatter Lone Theils, som er ekspert i det britiske kongehus.

- Selvom det kunne ligne en historie om en enkelt persons valg om at få en skilsmisse, så er det en historie, der får enorm betydning for hele Storbritannien. For det er jo med deres skilsmisse, det bliver klart, at der formentlig ikke kommer en dronning efter Elizabeth, siger Lone Theils.

Diana Spencer og Prins Charles blev endeligt skilt i 1996. Diana Spencer gik bort året efter, i 1997.

En monumental skilsmisse

Ifølge Lone Theils er netop den historie, der foldes ud i filmen 'Spencer', også særligt vigtig, fordi den blev skelsættende for det britiske kongehus.

- Skilsmissen er jo på sin vis en tragedie i sig selv. Men i det britiske kongehus er det heller ikke noget, man gør. Det er en monumental beslutning, hun træffer for hele landet der, siger Lone Theils.

- Hun træffer her valget om at vælge sin egen lykke til, og at hun vil gå sin egen vej for at få det lykkelige liv, hun ikke kunne få sammen med Charles – og som han nok aldrig rigtigt havde satset på, at han skulle have sammen med hende, fordi han var forelsket i en anden (Camilla Parker Bowles, red.), siger Lone Theils.

Prins Charles blev gift med Camilla Parker Bowles i 2005, som han tidligere havde haft en affære med i 80'erne under sit ægteskab med Diana Spencer.

En prinsesse under pres

Traileren til filmen 'Spencer' viser Diana Spencer i flere situationer, hvor hun har tårer i øjnene og ser lidende ud.

Filmens plakat, der blev offentliggjort tidligere på ugen, viser en Diana Spencer, der tilsyneladende er brudt sammen i gråd i en af sine karakteristiske store kjoler.

Og ifølge Lone Theils zoomer filmen også ind på en særdeles hård periode for prinsessen, hvor der var meget på spil.

- Diana havde psykiske problemer, og de blev ikke bedre af måden, hun blev behandlet på af Charles og familien, eller det pres, hun var under, siger Lone Theils.

Den smukke tragedie

Når fortællingen om Diana fortælles igen og igen, skyldes det ifølge Lone Theils, at hendes historie rummer to ting, som vi mennesker altid fascineres af:

- Skønhed og tragedie har altid fanget os. Hun var den unge, utroligt smukke kvinde, der fik prinsen og det halve kongerige og mistede det hele. Historien om Diana er den helt store myte, der brister, siger Lone Theils.

Skønhed og tragedie har altid fanget os

Lone Theils

Og alle fortællinger om Diana Spencer ses også i lyset af prinsessens død som kun 36-årig i Paris i 1997, forklarer Lone Theils.

- På grund af den måde historien endte på, vil hun i vores bevidsthed altid være ung og smuk, forklarer Lone Theils.

'Spencer', der har dansk biografpremiere 25. december, er den tredje store spillefilm, der fortæller historien om Dianas liv.

Filmen 'Diana' fra 2013, der havde Naomi Watts i hovedrollen som Diana Spencer, fortalte historien om prinsessens to sidste leveår. Filmen blev slagtet af anmelderne for ikke at yde den afdøde prinsesses historie retfærdighed, og brugerne på filmsitet IMDB har givet den en score på 5,5 ud af 10 .

Filmen 'The Queen' fortæller indirekte historien om prinsessen, da den følger kongehuset umiddelbart efter hendes død. Der er dog ingen, der spiller prinsessen i filmen, som kun medvirker i arkivklip.

'The Crown' har taget livtag med fortællingen

Senest har den storslåede Netflix-serie 'The Crown', der fortæller historien om det britiske kongehus fra 1947 og frem, foldet fortællingen om Diana ud.

I seriens fjerde sæson af serien, der udkom i 2020, blev den 18-årige Diana Spencer spillet af Emma Corrin, der vandt en Golden Globe og er nomineret for en Emmy for rollen.

Fjerde sæson af serien sluttede netop med den skæbnesvangre jul i 1990, der skildres i 'Spencer'.

I femte sæson overtager den 29-årige australske skuespiller Elizabeth Debicki rollen som Diana Spencer. Femte og sjette sæson af serien kommer til at fortælle historien om det kongelige liv i 90'erne.