Vild med dans

To kvinder danser sammen i ny sæson af 'Vild med dans'

For musikeren Freja Kirk var det et ønske at få en dansepartner af samme køn. For Claudia Rex var muligheden for spændende at sige nej til.

I årets 'Vild med dans' vil der for første gang være et kvindeligt par i feltet.

Sanger og sangskriver Freja Kirk skal danse med Claudia Rex, der gør comeback i årets 'Vild med dans'. Og det var et klart ønske fra den 34-årige sanger at få en kvindelig partner.

- Jeg føler mig ikke særlig meget hjemme i en høj sko og kjole. Så det var klart det mest naturlige for mig, siger Freja Kirk.

- Samtidig er jeg total stolt af at få lov til at være med til at bryde nogle normer og fjerne fokus fra det super-kassede mand/kvinde-billede, der findes, siger hun.

Kendt for at bryde grænser

Freja Kirk debuterede med albummet 'Monophobia' i 2014, men siden hendes andet album 'Pussyfied' kom på gaden i 2019, er hun netop blevet kendt for at gøre op med stereotype forestillinger om køn.

Selv føler hun sig hverken som "en af pigerne" eller "en af drengene". Mest af alt beskriver hun mest sig selv som et sted midtimellem.

Derfor betyder det også meget for sangeren at være den første kvinde, der danser med en kvinde i 'Vild med dans'.

- Jeg tænker, at man kan være med til at normalisere lidt derude. At det kan være med til at fjerne nogle fordomme omkring to kvinder – og to mænd for den sags skyld. Om alt andet end det heteronormative i virkeligheden, siger sangeren.

Kildede for meget i maven

For 34-årige Claudia Rex var udsigten til at danse med en kvinde faktisk grunden til, at hun sagde ja til at vende tilbage til 'Vild med dans'. Hun havde med egne ord ellers lagt danseskoene på hylden for fire år siden.

Men da produktionen kontaktede hende med tilbuddet om at danse med en kvinde, måtte hun genoverveje beslutningen.

- Jeg tænkte mig om en ekstra gang, og så kunne jeg godt mærke, at det kildede for meget i maven. Jeg synes simpelthen, det var så spændende at skulle danse med en pige, siger hun og tilføjer:

- Jeg synes også, det er et vigtigt budskab at støtte op om. Og det er bare vokset på mig lige siden, så selvfølgelig skulle jeg gøre det.

Claudia Rex har aldrig danset med en kvindelig partner, men ifølge hende giver det mange flere muligheder i koreografien at være to af samme køn.

- Når man danser mand/kvinde, så er der bare nogle bokse, som man automatisk falder ind i. Og de bokse er der bare ikke her. Det er ret fedt og ret spændende, siger hun.

En maskulin og en feminin rolle

'Vild med dans' får sit første kvindelige par to år efter, at skuespilleren Jakob Fauerby og danseren Silas Holst – som de første i verden – gik hele vejen og vandt programmet.

Dengang gjorde de to meget ud af at understrege, at de var to mænd, der dansede sammen. Underforstået, at der ikke var én af dem, der var 'manden' på gulvet, mens den anden var 'kvinden'.

Omvendt var de begge stylet på samme måde, eksperimenterede meget med koreografien og skiftedes eksempelvis til at føre hinanden.

Ligesom deres forgængere har Freja Kirk og Claudia Rex også en klar idé om, hvordan de kommer til at danse sammen.

- Der vil være en maskulin og en feminin rolle i vores dans – også i stylingen, hvor det er Freja, der er den maskuline og mig, der er den feminine, lyder det fra Claudia Rex.

Jeg er nok mere en "drengepige", så jeg vil gerne udstråle noget mere maskulint

Freja Kirk

Det betyder dog ikke, at de ikke nogle gange vil bytte rundt på de klassiske herre- og dametrin. Men eksempelvis danser Freja Kirk i herresko, og hun kommer også til at indtage en mere maskulin rolle på dansegulvet, lyder det fra parret.

- Jeg er nok mere en "drengepige", så jeg vil gerne udstråle noget mere maskulint. Så det kommer nok primært til at blive min rolle, siger Freja Kirk.

Dog vil udtrykket ændre sig fra dans til dans, forudser Claudia Rex. Og parret har allerede fundet ud af, at de er glade for at skabe tingene sammen som en enhed.

- Det er en proces hver gang. Nu danser vi en dans, og når vi skal videre til næste dans, så er der nogle andre muligheder i stylingen, i koreografien og i musikken. Hele verden er åben, siger hun.

Flere og flere par i udlandet

Danmark er langt fra det eneste land i 'Vild med dans'-formatet, som har par af samme køn med i programmet. Også i udlandet ser man flere og flere par indtage gulvet med såkaldt 'same sex dancing'.

Det skete første gang i Israel i 2010, da den kvindelige sportsvært Gili Shem Tov dansede med en kvindelig professionel danser.

Derudover har lande som Østrig, Australien og Italien fulgt trop. Og i den britiske udgave af programmet kaldet 'Strictly come dancing' ses i år det første mandlige par i castet, mens to kvinder dansede sammen for første gang i 2020.

Det er ikke farligt at skille sig ud

Allerede i 2019 udtalte underholdningsredaktør på TV 2 Thomas Richardt Strøbech, at man længe havde været "åben for at se to personer af samme køn danse sammen". Og i år bliver altså ingen undtagelse.

- Når man som 'Vild med dans' er så heldig at have et stort publikum uge efter uge, er det også vigtigt for os, at det vi viser repræsenterer både de få og de mange. Det er en af kernerne i tanken om, at alt det vi deler er større end alt det, der skiller os ad, fortæller Thomas Richardt Strøbech.

- For Freja var det mest naturligt at danse med en kvinde, så selvfølgelig skulle hun det! Same-sex par i danseverdenen er ikke noget nyt – og 'Vild med dans' må gerne være med til at fortælle historien om, at det hverken er farligt, forbudt eller forkert at skille sig ud fra flertallet på den ene eller anden måde, uddyber han.

Fair hvis man skal vænne sig til det

Hvordan seerne vil tage imod det første kvindelige 'Vild med dans'-par, ved Freja Kirk og Claudia Rex ikke.

- Det er det, der er spændende. Men vi håber da, at folk vil tage godt imod os, for vi synes jo, at det er det mest normale i verden, at vi danser sammen, siger Claudia Rex, mens Freja Kirk stemmer i:

- Jeg har en god fornemmelse. Men det er også fair nok, hvis folk lige skal vænne sig til det, og man skal have et program eller to til at forstå, hvad det er, der foregår.

'Vild med dans' har premiere 10. september klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.