X Factor

Sådan går det 'X Factor'-deltagerne i dag

Det har været en begivenhedsrig sommer for flere af 'X Factor'-deltagerne, efter de var med i det populære underholdningsprogram.

Det er fire måneder siden, at dette års 'X Factor' sluttede, og Solveig Mølle Lindelof kunne løfte trofæet som vinder.

Allerede nu er castingen til næste års sæson skudt i gang, men hvordan går det egentlig deltagerne, som over en million danskere fulgte fredag efter fredag?

Det fortæller nogle af deltagerne her:

Solveig

15-årige Solveig Mølle Lindelof børstede konfettien af tøjet og vendte så tilbage til livet som helt almindelig folkeskoleelev i Hvidovre inden sommerferien. Eller... helt almindelig følte hun sig ikke efter den store finale, fortæller hun.

- 'X Factor' har sat gang i en masse ting, jeg slet ikke turde forestille mig, da jeg meldte mig til for lidt over et år siden, siger hun i dag.

Henover sommeren har hun for det første stillet savnet til 'X Factor'-scenen ved at optræde til forskellige musikalske arrangementer i Danmark.

- Selvom jeg hver gang har været ved at tisse ud over det hele af nervøsitet, så har det været gode oplevelser, siger hun.

Det er nu blevet en naturlig del af hendes hverdag at arbejde på sine egne sange foran klaveret. Og i det hjemmestudie hun vandt.

- Nu jeg først er startet, kan jeg slet ikke se, hvordan jeg nogensinde overlevede hverdagen uden at skrive om den, siger hun.

Formålet er ikke, at sangene skal udgives endnu. Det er nemlig vigtigt for Solveig Mølle Lindelof, at hun ikke lader sig stresse af de forventninger, der kan følge med en 'X Factor'-sejr. Eksempelvis, at hun skal komme med et hit kort efter sejren.

- Min proces med at udgive egne sange skal være god, tages i mit tempo og ikke fokuseres på det endelige produkt, siger hun og understreger, at hun glæder sig vildt meget til at finde en lyd, hun selv er stolt af.

Lige nu er det hendes efterskolestart, der fylder, og så skal hun senere på året have indløst sit møde med 'X Factors' ophavsmand Simon Cowell, som var en del af præmien. Heri indgår også en professionel sparring om sangskrivning.

- Det bliver ret vanvittigt. Jeg tror, det lærer mig mange ting, siger hun.

Nikoline Steen Kristensen

18-årige Nikoline Steen Kristensen var ude for at se Danmark spille en EM-kamp, da en mand spontant kom hen til hende. Ham og hans familie havde troligt fulgt med i 'X Factor', sagde han, og netop hendes optrædener under 'X Factor' havde rørt dem.

Han sluttede sin ros med: "Du gør mig til sådan en stolt dansker".

- Så sad jeg der med åben mund. "Wow, tænk at han sagde det", lyder det fra Nikoline Steen Kristensen i dag.

Det er eksempel på ét af de mange minder, hendes sommer er blevet fyldt med efter finalepladsen i 'X Factor'. Og den er med til at genskabe følelsen af samhørighed med publikum, som hun elskede ved at være med i programmet.

- I det øjeblik gik det virkelig op for mig, hvor meget længere ud over scenekanten alle deltagere er kommet. Det er kæmpestort, siger hun.

Nikoline Steen Kristensens sommer har også budt på koncerter med Michael Falch. Den selvsamme musiker, som hun inviterede med på scenen til sin finaleoptræden, var på akustisk tour, hvor han gengældte gestussen og inviterede hende med to gange.

Med de svedige håndflader om mikrofonen gik hun på scenen med de garvede musikere.

- Mig, som normalt sagtens kan snakke, blev nærmest tom for ord. Alle øjne kiggede op på os, og de klappede og bød mig velkommen, beskriver hun og kalder det sit mest "magiske" øjeblik, da de sang sammen.

Michael Falch gav hende en mundharmonika, som hun nu er ved at lære at spille på – ligesom at 'X Factor' har motiveret hende til at begynde på sin egen sangskrivning.

- Jeg føler, det er som at starte til en ny sport. Det skal lige læres, og det tager sin tid, siger hun.

Derudover har hun brugt sommeren på at synge til selskaber, konfirmationer, en VM-boksekamp, og snart synger hun til Lykkeliga, som er en håndboldturnering for udviklingshæmmede børn.

Lucca Dahl Nordlund

15-årige Lucca Dahl Nordlund nåede semifinalen i 'X Factor', og da hun forlod spotlyset, var det direkte tilbage til folkeskolens eksaminer.

Hun var tilfreds med sin placering, men den store kontrast gjorde, at hun lynhurtigt kom til at savne liveaftenerne. Det er dog over sommeren lykkedes hende at vende savnet til en positiv energi, fortæller hun:

- Jeg har haft en rigtig dejlig sommerferie, og nu glæder jeg mig til at starte på efterskole.

Lucca Dahl Nordlund har altid skrevet sange, men efter 'X Factor' er det bare blevet endnu mere naturligt for hende.

- Jeg har fået nogle gode kontakter, og det er noget, jeg synes er rigtig spændende. Det er i hvert fald ikke sidste gang, man hører fra mig, lyder det fra hende.

Hun skal blandt andet optræde med sangere Julie Bertelsen og Preben Kristensen som en del af arrangementet 'Fællessang på Musikkens Plads' i Aalborg 21. august.

- Det er mega spændende, og jeg glæder mig rigtig meget. Jeg synes, at det er rigtig vildt, at jeg skal møde og optræde med nogle store danske navne. Nogle, jeg selv har set på tv. Og selvfølgelig også mega vildt, at jeg skal synge til et symfoniorkester. Det har altid været min store drøm, så det er fedt at få den chance, siger hun.

De øvrige deltagere

De tre unge deltagere er ikke de eneste, som har nyheder fra sommeren efter 'X Factor'.

23-årige Vilson Ferati springer ud i politik.

På sin Instagram annoncerede han i sidste uge, at han stiller op for Socialdemokraterne i sit lokalområde, Sønderborg, ved det kommende kommunalvalg.

- Min plan er først og fremmest, at der skal være mere livemusik og liv i byen, skriver han.

Hans valgplakater til byrådet kommer dermed til at hænge i bybilledet fra næste måned.

Gruppen The Kubrix barsler også med et stort nyt projekt, fortæller de til TV 2.

Filipa Arenfeldt og Jerald Baldemor har forladt den tidligere syvmandsgruppe, men Camilla Riedmann Harlund, Clara Ovesen, Louise Westergaard, Emmely Søgaard Hansen og Rebecca Givskov har arbejdet med en producer siden 'X Factor' sluttede.

De har holdt deres Instagram-profil i live ved at optage covernumre, men i kulisserne arbejder de på deres egen originale musik.

- Vi er i fuld sving med at finde det rette setup for, hvordan vores musikkarriere efter 'X'et' skal sparkes i gang, og vi kan næsten ikke vente med at vise hele Danmark, hvad vi har arbejdet på så længe, siger Camilla Riedmann Harlund.

Neva & Ida blev dannet som gruppe af dommer Thomas Blachman, og de fortæller, at de desværre ikke har haft mulighed for at synge sammen henover sommeren, fordi de bor i hver sin landsdel.

Ida Jensen oplevede under 'X Factor' at modtage hadefulde beskeder, så selvom hun synes, det var en kæmpe oplevelse at være med, så følte hun også en lettelse ved at vende tilbage til hverdagen. De søde kommentarer, som heldigvis også er kommet, betyder samtidig meget for hende.

Efter hun afsluttede sin HF-uddannelse, jagter hun drømmen om at lave musik og vil løbende udgive sine sange på tjenesten SoundCloud.

- Det er stadig den vej, jeg gerne vil gå, fortæller hun.

Det samme lyder fra Neva Anna Simone Risager Pødenphant Lund.

- Jeg skriver en masse sange og ideer, fordi jeg føler mig inspireret, og så har jeg fundet nogle producere, jeg arbejder sammen med om at lave noget, vi kan udgive, fortæller hun og slutter:

- Jeg glæder mig sådan til, at alle kan høre det!

De to gymnasievenner og gruppemedlemmer Simon og Marcus har færdiggjort deres andet år på Thisted Gymnasium. Dermed er det nu tredje og sidste år, de skal i gang med.

I løbet af sommeren har de blandt andet optrådt med Solveig Mølle Lindelof, Nikoline Steen Kristensen og Lucca Dahl Nordlund i Fårup Sommerland.

Dan Laursen dyrker også stadig sin store passion for musik for fuld skrue.

Han kan i en alder af 36 år præsentere sin første single, '1000 Miles', som kom ud på musikstreamingtjenesterne i maj. Siden har han optrådt til flere lokale arrangementer og selskaber, skriver han på Instagram.

27-årige Hiba Chehade er heller ikke færdig med musik, hvis man skal dømme ud fra hendes Instagram. Hun har hele sommeren lagt sine egne fortolkninger af popsange ud på sin Instagram. Blandt andet Tori Kelly med 'Glad' og Sam Smiths 'No Peace'.

Precasting til 15. sæson af 'X Factor' finder sted torsdag 12. august i Aarhus og 17. august i København. Det er muligt at tilmelde sig her, men det er også muligt at møde spontant op.