Tilbage til efterskolen

Puk Elgård var 14 år, da hendes liv tog en afgørende drejning

I 1982 fik Puk Elgård et tilbud, der skulle vise sig at blive et vendepunkt i hendes liv.

- Jeg ved ikke, hvor jeg var havnet, hvis jeg ikke var kommet på efterskole.

Sådan lyder det fra den kendte tv-vært Puk Elgård.

Midt i en kaotisk ungdom fik hun mulighed for at komme væk hjemmefra, da kommunen tilbød hende en plads på Mellerup Ungdomsskole.

Alle mente dengang, at det ville være godt for hende.

Nu genbesøger hun efterskolen og alle sine veninder og venner fra dengang i den nye programserie ’Tilbage til efterskolen’, hvor seerne får et unikt indblik i den tid af Puk Elgårds liv.

En familie i opløsning

I Puk Elgårds barndomshjem var der problemer.

Hendes forældre mindes hun som nogle gode mennesker, der gav hende masser af kærlighed og omsorg. Men som det desværre sker for mange mennesker, blev de ramt af en dyb og alvorlig krise, der slog livet i stykker for dem.

Familien gik i opløsning.

Puk var 14 år gammel og tvunget til at være den voksne og ansvarlige, da hun i 1982 fik tilbuddet om pladsen på efterskolen.

Det blev et vendepunkt, og lige siden dengang har det været definerende for hendes liv.

Startede fra nul

Puk Elgård havde haft det svært ikke kun derhjemme, men også i sin folkeskole, hvor pædagogikken var striks, og hvor Puk havde svært ved at sidde stille.

Puk er født og opvokset i København, men familien var flyttet til Elbæk lidt uden for Horsens i Jylland. I den lille landsby følte hun sig tit udenfor.

Men efterskolen gav hende en unik mulighed for, at hun kunne starte forfra.

- Man kan starte fra nul. Man kan selv vælge, hvad man fortæller om sig selv, og man kan skabe helt nye venskaber. Det var ground zero, siger Puk Elgård.

Fandt sine styrker

Efterskolen var en befrielse, og lige så stille begyndte det at gå fremad for Puk.

Hun forbedrede sine skolefærdigheder. Efterskolen havde nemlig en friere tilgang til undervisningen, end det Puk var vant til fra folkeskolen, og det profiterede hun af.

Der var trygt på efterskolen, fortæller hun, og det positive frirum, Puk pludselig befandt sig i, gjorde hende mere bevidst om, hvad der var hendes store styrker.

- Der var ligesom en eller anden form for frihed i at komme væk og skulle danne en personlighed. Det kom til at lægge grunden for alt det, jeg laver i dag.

Hun beskriver efterskolen som en stor organisme, hvor alle hænger sammen. Hvor man er syet sammen i hoften, og altid har nogen at gå sammen med.

- Det var meget trygt. Jeg ved ikke, hvor jeg var havnet, hvis jeg ikke var kommet på efterskole, siger Puk Elgård.

Kaster sig ud i alt

På Mellerup Ungdomsskole fandt Puk ud af, at hun rummede især to styrker, der sidenhen har gavnet hendes karriere: Hendes humor og hendes gåpåmod.

De to ting har medvirket til, at hun altid tør at kaste sig ud i udfordringer.

- Jeg har ikke nogen uddannelse. Den karriere, jeg har i dag, den har jeg bare startet op fra den ene ende. Jeg tror på, at hvis man prøver, så skal det nok lykkes.

- Vi blev bare kastet ud i alt muligt på efterskolen såsom at synge, optræde og sådan noget, og jeg opdagede, jeg var god i sociale sammenhænge. Jeg havde talent for at formidle, siger Puk Elgård.

Talentet forvaltede hun med det samme efter opholdet på efterskolen i 1982, da hun fik sit første professionelle teaterjob med mange forestillinger om året.

Det var dér, at hele karrieren begyndte for Puk Elgård, der aldrig flyttede hjem igen efter sit efterskoleophold.

Mellerup Ungdomsskole har fostret mange kreative talenter, forklarer Puk Elgård, og hun gik ud derfra med fornemmelsen af, at hun kunne gøre sine ideer til sin levevej. Det fik hun opbakningen til.

- Der blev heppet på mig. Jeg gik fra den sorte folkeskole til en efterskole, hvor jeg fandt ud af, at den der hippie sjæl, jeg havde, var god nok. Det gav mig selvtilliden til at følge det, jeg ville.

Voksede med fire etager

Hvis Puk skal koge alle minderne fra efterskolen ned til de eksempler, som hun husker tydeligst, så er det ankomsten og afskeden med efterskolen.

Da hun blev sat af på efterskolen, var hun den yngste elev, og hun beskriver sig selv som et barn i forhold til de elever, der var et par år ældre.

- Jeg var sgu ret sej. Jeg kunne klare meget. Men jeg var bare ikke så gammel. Nogle af de andre piger var små kvinder. Jeg var bare en pige, fortæller Puk Elgård.

Skoleåret gik, Puk gennemgik en utrolig forvandling, og nu skulle hun pludselig sige farvel til alle.

- Jeg havde haft det bedste år i mit liv. Jeg følte mig hjemme. Jeg havde de bedste venner, jeg var blevet dygtigere og havde fået selvtillid. Jeg havde været forelsket helt ind i sjælen.

- Når du siger farvel til sådan et sted, er du vokset med fire etager, fortæller hun.

Det er snart 40 år siden, at Puk Elgård var nødt til at tage den store afsked med Mellerup Ungdomsskole.

Men hun glemmer det aldrig.

Du kan se ’Tilbage til Efterskolen’ på TV 2 PLAY fra tirsdag 10. august og fra klokken 20.00 på TV 2.