Influenceren, der snød alle

Ung kvinde blev verdensberømt for at have helbredt sig for kræft, men virkeligheden var en helt anden

Historien om den unge kræftsyge Belle Gibson tryllebandt tusindvis af mennesker, men det hele viste sig at være løgn.

Belle Gibson smilede til de to talkshowværter, der interviewede hende. Og der var en god grund til, at den unge kvinde var glad.

Hun var i studiet for at fortælle sin historie om, hvordan hun havde overvundet en hjernetumor ved at spise sundt. I hjemlandet Australien var hun blevet et forbillede – og et levende bevis på, at medicin ikke altid er svaret på at behandle sygdom.

Hun levede nu af at inspirere andre til at gøre det samme, og i medierne kaldte de hende "sundhedsguru". Hun havde netop udgivet en kogebog, var på forsiden af adskillige store magasiner og blev fulgt af 300.000 mennesker på Instagram.

Belle Gibsen under et interview om, hvordan hun har holdt sin hjernetumor i ave med sund kost.

Og som hun sad der i tv-studiet, var hun på toppen af sin succes.

Der var bare ét problem.

Hele hendes sygdomshistorie var løgn. Hun havde aldrig haft en hjernetumor.

Snød alle

I den spritnye BBC-dokumentar 'Influenceren, der snød alle' bliver den utrolige historie om Belle Gibson oprullet. For hvem er hun? Og hvorfor løj hun? Og hvor meget af det, man læser på de sociale medier, kan man egentlig stole på?

Australske Belle Gibson er nemlig ikke den eneste, der har løjet sig syg for enten at tjene penge, få opmærksomhed eller noget helt tredje.

Det er også sket i Danmark. Tidligere i år kom det frem, at 31-årige Fie Oppenhagen Arildsen, som i flere år har fortalt om at være uhelbredeligt syg med livmoderhalskræft, aldrig har været syg. Også Instagram-profilen Kemoland har opdigtet en kræfthistorie, som er blevet delt på det sociale medie.

Belle Gibson er dog alligevel den, der er nået længst med løgnen. Hun byggede en hel karriere op om sin opdigtede kræfthistorie.

Voksende følgerskare

Historien tager sin begyndelse i 2013. Her dukkede Belle Gibson op på Instagram for første gang under aliasset @healing_belle.

Hun var ung og smuk og fortalte, at hun et par år forinden var blevet diagnosticeret med en uhelbredelig svulst i hjernen. Hun havde fået at vide, at hun havde fire måneder tilbage at leve i, fordi kemoterapien ikke virkede. Men alligevel gav hun ikke op. Hun fandt sin egen måde at tackle kræften på. Her et par år efter levede hun stadig.

Belle Gibson postede billeder af sig selv og opdateringer om sin sygdomshistorie på Instagram.

Hun havde søgt mod alternative behandlinger og ændret sin diæt til såkaldt clean eating, hvor hun droppede kød, mælkeprodukter og forarbejdet mad for i stedet at spise frugt og grøntsager. Og det virkede. Hun fik det bedre, selvom kræften ikke forsvandt helt.

Den utrolige historie vakte genklang, og for hvert opslag, hun postede på Instagram, voksede hendes følgerskare.

Følgerne heppede på hende og kommenterede hendes opslag med beskeder om, at hun var inspirerende og sej.

- Selvom hun havde kræft i hjernen, drømte man alligevel om at leve det liv, hun gjorde på Instagram. Alt var lyst og perfekt, forklarer personlig træner Kylie Willey, der selv fulgte Belle Gibson tæt.

Kylie Willey blev snydt af Belle Gibsons opdigtede historie.

Kylie Willey blev diagnosticeret med lymfeknudekræft i 2013 og begyndte at følge Belle Gibson, fordi hun gav hende et alternativ til den hårde medicinske behandling, Kylie Willey var igennem, og som hun følte åd hende op.

- Det ultimative mål var at være som Belle Gibson, siger Kylie Willey i dokumentaren 'Influenceren, der snød alle'.

Apple og Penguin

Også større spillere begyndte at sværme om Belle Gibson og hendes solstrålehistorie. I august 2013 udgav hun kogebogen 'The Whole Pantry' i samarbejde med det verdensomspændende forlag Penguin.

Nogenlunde samtidig indgik hun et samarbejde med tech-giganten Apple om wellness-appen The Whole Pantry, der også lovede sundhed, hvis man spiste efter dens principper. I løbet af den første måned blev appen downloadet 200.000 gange og blev kåret som Apples bedste 'Mad og drikke'-app i 2013.

Samtidig lovede Belle Gibson gavmildt at donere en del af sine indtægter til velgørende formål.

Det gav hende endnu mere positiv omtale, og i løbet af 2013 var hun også på forsiden af Elle Australia under overskriften "Den mest inspirerende kvinde du har mødt i år", mens magasinet Cosmopolitan gav hende prisen 'Fun, Fearless, Female' i 2014.

Flere kræftdiagnoser

Alt gik fantastisk for Belle Gibson. Men i juli 2014 lagde hun endnu et opslag på Instagram. Her fortalte hun, at hendes kræft desværre havde spredt sig.

- Det er med frustration og smerte, at jeg har måtte finde overskud til at fortælle jer alle sammen, at jeg er blevet ramt af yderligere to kræftformer, skrev hun.

Belle Gibsons utrolige historie førte både til bogudgivelser, et samarbejde med Apple og forsider på flere store magasiner.

Det førte øjeblikkeligt til opmuntrende beskeder fra hendes hundredtusindvis af følgere.

Men ikke alle troede på hendes historie.

En af dem var journalisten Richard Guilliatt, der har skrevet om sundhed og sygdom for avisen The Australien siden 2012.

- Fordi jeg har talt med et hav af specialister, blandt andre cancerspecialister, blev jeg mistænksom, da jeg hørte hende fortælle om sin hjernetumor. Man lever ikke bare med en hjernetumor i fem år uden at blive behandlet, siger han i dokumentaren ’Influenceren, der snød alle’:

- Og så vidt jeg kunne se i mainstreammedier, var der ingen, der havde stillet spørgsmål til hendes historie.

Skateboard og hjerteoperation

I efteråret 2014 begyndte Richard Guilliatt derfor at grave oplysninger om Belle Gibson frem på internettet. Men det var ikke ligetil, for stort set alle oplysninger om hende fra før 2013 var slettet.

Research førte ham dog til et skateboardchatforum, hvor han fandt en ung kvinde ved navn Belle Gibson.

Først kunne han ikke få det til at stemme. Alderen passede ikke, og hun drak alkohol, skatede og var en helt anden kvinde, end den Belle Gibson han kendte fra medierne.

Men grundig research og et foto af hendes arm med en tatovering, der var identisk med Belle Gibsons tatovering, overbeviste ham. Det var den samme.

Belle Gibson som 17-årig skaterpige.

Det viste sig, at Belle Gibson ikke kun havde løjet om sin alder. Da han gravede dybere i internettets afkroge, fandt han flere bekymrende uoverensstemmelser.

- Jeg fandt en tekst af hende, hvor hun skrev, at hun havde fået en hjerteoperation og havde været død på operationsbordet i tre minutter, inden hun blev genoplivet, fortæller han.

- Alle billeder og tekster vidnede om en yngre Belle Gibson, der lavede en masse dramatiske historier. Men ingen steder blev det nævnt, at hun skulle have den hjernetumor, som hun senere blev landskendt for, siger han. Og det fik ham til at undre sig.

Hvad er Münchausen by internet?

Münchhausen by Internet er opkaldt efter sygdommen Münchausensyndromet, hvor patienten skader sig selv eller foregiver at være syg for at få opmærksomhed.

I takt med at de sociale medier er blevet mere og mere udbredt, er Münchausensyndromet rykket over på internettet.

Her er tendensen, at bloggere eller influencere, der har mange følgere, lyver sig syge udelukkende med den hensigt at få sympati og omsorg.

Det er typisk kvinder i 20’erne og 30’erne, som lider af Münchhausen by Internet.

Tegnene på sygdommen er blandt andet, at der kontinuerligt er drama i personens liv, og at længden og hyppigheden af de opslag, personen lægger op, ikke matcher sygdommens alvor.

Kilde: Psykiater Marc D. Feldman i Jyllands-Posten og Dagbladet Information

Belle Gibson som ung.

Belle Gibsons historie falder fra hinanden

Efter sin research forsøgte Richard Guilliatt derfor at få et interview med den kræftsyge sundhedsguru i hus.

Det lykkedes, og de mødtes på en café i Melbourne i marts 2015.

- Det første, jeg lagde mærke til, var, hvor rask hun så ud. Det næste var, hvor usammenhængende hendes forklaringer var. Hun undskyldte sig med, at hendes diagnoser påvirkede hendes hukommelse, forklarer han.

Omkring halvvejs inde i interviewet spurgte Richard Guilliatt ind til de nye kræfttyper, hun havde fået konstateret.

Belle Gibson svarede, at hun faktisk troede, hun var blevet fejldiagnosticeret, og at hun ikke havde kræft.

- Jeg var fuldstændig målløs, forklarer Richard Guilliat.

Hun fortalte også, at hun siden 2011 havde haft en mistanke om, at hun ikke havde kræft, men at hun ikke havde meldt noget ud til sine fans, fordi det var et kæmpe traume for hende at blive fejldiagnosticeret.

Få dage efter interviewet på caféen i Melbourne udkom Richard Guilliat med den opsigtvækkende artikel: ”Megablogger tvivler på sine egne kræftpåstande”.

Derfra væltede korthuset.

Belle Gibson blev verdensberømt for at have helbredt sig selv for en hjernetumor. Hun opbyggede et helt wellnessimperie og udgav blandt andet bogen 'The Whole Pantry'.

Flere artikler, der miskrediterede hende, udkom. Journalister over hele Australien begyndte at gå Belle Gibsons historie efter i sømmene. De fandt også ud af, at hun havde undladt at give en del af overskuddet fra hendes kogebogssalg til velgørenhed, som hun ellers havde lovet.

Og det blev debatteret i medier, hvor mange der mon var døde, fordi Belle Gibson havde overbevist dem om at stoppe konventionel behandling.

Hendes følgere vendte hende ryggen, og der blev oprettet en Facebook-gruppe med folk, der bebrejdede hende. Og ingen, der stod Belle Gibson nær, bakkede hende op i medierne. Der var fuldstændig tavshed.

Patologisk løgner

Efter at være blevet afsløret, blev Belle Gibson hevet i retten anklaget for "vildledende opførsel".

Hun blev dømt skyldig i 2017 og fik en bøde på 410.000 australske dollars (1,9 millioner kroner).

Siden afsløringerne har hun stort set holdt sig væk fra medierne. Men i oktober 2020 dukkede hun op i en Facebook-video uploadet af det etiopiske lokalsamfund i Melbourne.

Belle Gibson præsenterede sig på videon på oromo-sprog, inden hun slog over i engelsk.

Iført tørklæde og under navnet Sabontu fortalte hun, at etiopiere i Melbourne havde taget hende til sig.

- Jeg føler mig fuldstændig accepteret af jeres land og jeres folk, og jeg føler, at mit hjerte er lige så investeret som jeres og jeres familiers, lyder det fra Belle Gibson i videoen, hvor hun også fortæller, at hun har været en del af gruppen i fire år.

Men efter at være blevet peget ud som svindleren Belle Gibson, tog det etiopiske lokalsamfund afstand fra hende.

Siden er der ikke dukket nyt op i sagen. Det vides hverken, hvor hun bor, eller hvad hun laver i dag.

BBC-dokumentaren 'Influenceren, der snød alle' kan ses på TV 2 PLAY.