EM fodbold

Britisk medie viser billeder af danske landsholdsfruer – helt anderledes tradition herhjemme

Det er nok de færreste danskere, der ved, hvem Emilie Sylvest er. Og det er hun ganske godt tilfreds med.

Hos den britiske populærpresse har der i mange år været tradition for at skrive om landsholdspillernes koner og kærester.

Onsdag aften møder England og Danmark hinanden i en EM-semifinale på Wembley. Og det har nu fået et britisk medie til også at rette øjnene mod de danske landsholdsfruer.

Hos Daily Online bliver blandt andre Martin Braithwaites kone, Anne-Laure Braithwaite, Andreas Christensens kæreste, Katrine Friis, samt Simon Kjærs kone, Elina Gollert, nævnt.

Her lyder overskriften "En hollandsk influencer, en velgørenhedschef og en fransk journalist: Mød de glamourøse danske WAGS, der skal heppe på deres partnere på Wembley".

Det til trods for, at den "hollandske influencer" rent faktisk er dansk. Det er Andreas Christensens kæreste, Katrine Friis.

Betegnelsen WAGs (wives and girlfriends, red.) bruges traditionelt i England om landsholdsspilleres kærester og koner. De har nemlig en helt anden status som kendisser, der bliver omtalt i engelske medier, end vi har i Danmark.

Men hvorfor er der forskel?

Champagne og luksusbutikker

Begrebet WAGs blev først en del af engelsk fodbold, da det tidligere Spice Girls-medlem Victoria Beckham blev kærester med David Beckham, og England deltog i VM i Tyskland i 2006.

Her løb fodboldfruerne med opmærksomheden. En ting var Victoria Beckham, der havde status som popstjerne og derfor var i høj kurs hos medierne.

Cheryl Cole (tv.), tidligere kærester med Ashley Cole, Victoria Beckham (th.), gift med David Beckham, og Coleen Mary Rooney (midten), gift med Wayne Rooney. I 2006.

En anden ting var, at de engelske WAGs drak champagne om formiddagen og flagede med deres penge. Sådan var historien i hvert fald i medierne.

Det blev beskrevet, at fodboldfruerne tømte luksusbutikker, dansede på bordene og skændtes med flyselskaberne om håndbagage. De ville have lov til at have sex med deres mænd, og bagefter fik de skylden for, at englænderne spillede så ringe, fordi de var så krævende.

- Man har grinet lidt ad dem i England, og der er en fortælling om, at konerne gør alt, hvad de kan for at blive kendte, siger Ulla Terkelsen, TV 2s korrespondent i London.

Kyle Walkers kæreste Annie Kilner (tv.) og Wayne Rooneys hustru Coleen Rooney (th.) på Wembley Stadium forud for det engelske landsholds kamp mod Kroatien i år.

- Men de er også drømmeidoler for nogle. Hvis du bor i et beskedent område i et nordbritisk kvarter, så er der mange, der drømmer om, at deres kærester bliver dygtige fodboldspillere og mangemillionærer, siger hun.

Hvad er WAGs?

Ordet WAG er en forkotelse for Wives And Girlfriends.

Udtrykket opstod under VM i fodbold i Tyskland i 2006, hvor den engelske trup var indlogeret i Baden-Baden, og medierne fulgte koner som Victoria Beckham og Colleen Rooney lige så tæt, som de fulgte spillerne.

Generelt er det en nedsættende og stereotyp betegnelse for fodboldspilleres kærester.

Danmark, Østrig og Italien

Herhjemme er det nok de færreste danskere, der vil kunne spotte Andreas Christensens eller Kasper Schmeichels bedre halvdel, hvis de gik forbi dem på gågaden.

Og det er Emilie Sylvest glad for. Hun er nemlig forlovet med den danske landsholdsspiller Jens Stryger Larsen.

- Jeg synes aldrig, der har været en interesse omkring mig, hvilket passer mig fint. Jeg kan selvfølgelig mærke den opmærksomhed, der har været under denne slutrunde, men ellers mærker jeg ikke noget til det, siger hun til TV 2.

Emilie Sylvest i Aserbajdsjan.

Den danske forsvarsspiller Jens Stryger Larsen har også spillet i Brøndby IF, FC Nordsjælland, Austria Wien og spiller nu i italienske Udinese Calcio.

Heller ikke i de byer har Emilie Sylvest mærket meget opmærksomhed.

- Men der er mere mediebevågenhed i Italien, end der var i Wien, hvor Jens spillede før. Så den forskel kan man godt mærke, siger Emilie Sylvest.

- Det skal også siges, at Udine er en forholdsvis lille by, hvor mange kender hinanden, siger hun.

Kærester med landsholdet

Trods den beskedne danske WAGs-dækning, er der måske alligevel nogle danskere, der er kommet på fornavn med landholdsspillernes kærester.

Elina Gollert Kjær, Maria Duus og Theresa Kofoed Jørgensen, som er kærester med Simon Kjær, Yussuf Poulsen og Nicolai Jørgensen, medvirkede nemlig i TV 2-programmet 'Kærester med landsholdet' i forbindelse med VM i Rusland i 2018.

Men derudover er hustruer og kærester ikke er blevet et begreb i Danmark.

Og udover at det kan skyldes, at Danmark ikke har haft et fodbold-powerpar som David og Victoria Beckham, så er der også forskel på de danske og engelske medier.

- Den engelske populærpresse er kvik og hurtig, og så har man fundet på WAGs, siger Ulla Terkelsen.