Bachelor

Hun besvimede foran spejlet, da hun så sin forandrede krop

På solo-date åbnede Stine en lille smule op for den sværeste periode i sit liv. 

31-årige Stine Lykke Lorentzen er gået glip af mange ting i sine sene teenageår og starten af 20’erne. For da hun var 18 år blev hun diagnosticeret med en kronisk tarmsygdom.

Sygdommen satte i en årrække en stopper for dating, fester, rejser og meget andet af det, som man bruger tiden på, når man er ung.

Men det gav hende også et nyt syn på livet og et gåpåmod i forhold til at kaste sig ud i nye ting.

Det gælder blandt andet ‘Bachelor’, hvor hun ikke brugte meget betænkningstid, før hun tilmeldte sig det græske eventyr.

Og selvom hun egentlig er meget åben omkring sygdomsforløbet, valgte hun kun at fortælle en lille smule om det til Casper.

Det gjorde hun, da hun og Casper efter gruppedate fortsatte videre på solodate med romantisk middag med stearinlys og hvidvin.

Beskedne ambitioner for fremtiden

Hun delte sin historie, da Casper Berthelsen stillede det klassiske datingspørgsmål, nemlig hvad Stine Lykkes mål og ambitioner var for fremtiden.

Hvor mange ville fortælle om ambitioner for uddannelse, karriere eller oplevelser, var Stines svar på mange måder mere nede på jorden.

- Sådan noget betyder så lidt for mig. Det vigtigste for mig er, at jeg kan arbejde i det omfang, det er muligt, at jeg har det godt, og at jeg har ro og overskud til mine venner og familie, fortæller Stine Lykke Lorentzen, der sammen med tre andre kvinder ankom senere i programmet og dermed havde kortere tid til at date de to mænd.

- Og hvis man er forfængelig, er det megasvært pludselig at skulle tage stilling til en ny krop, hvor der sidder en pose på ens mave

Stine Lykke Lorentzen

Årsagen til de lidt beskedne mål og ambitioner er, at hun i en periode hverken kunne studere, arbejde eller feste med vennerne. Og hun havde det heller ikke godt.

Faktisk var hun i en lang periode lænket til hendes værelse hjemme hos forældrene, fordi hun var for syg til andet. Hun blev passet af sine forældre og af en hjemmesygeplejerske og fik flere morfinkure.

Årsagen var den kroniske tarmsygdom morbus crohn.

Måtte opereres

Stine Lykke Lorentzen vælger at fortælle om sygdomsforløbet, fordi hun gerne vil være med til at nedbryde det tabu, der er omkring tarmsygdomme.

Men også fordi hun selv har brugt andres historier til at finde frem til, hvordan hun skulle tackle sygdommen. Og ikke mindst, hvordan hendes syn på livet skulle være.

Sygdommen, som blandt andet giver træthed, nedsat appetit, voldsomme mavesmerter og blodig afføring, gjorde Stine så syg, at hun et år efter diagnosen skulle opereres.

Her fjernede man hendes tyktarm, hvilket betød, at hun skulle have stomi.

Om stomi

En stomi er en kunstig skabt åbning på kroppen. Stomi er ikke en sygdom, men resultatet af en kirurgisk behandling. Èn af årsagerne til at anlægge en stomi er f.eks. cancer i tyktarmen eller endetarmen. Man fjerner tarmen med cancer, og fører f.eks. tyktarmen ud gennem bugvæggen. En almindelig stomi placeres på bugvæggen i en af de to muskler der løber på hver sin side af navlen. 

Der findes ingen officielle tal for hvor mange, der har en stomi i Danmark. Det skønnes, at der er cirka 10.000 personer med stomi i Danmark. På trods af dette er stomi stadig et tabu for mange mennesker.

Kilde: Stomiforeningen COPA

Operationen gjorde, at hun fysisk fik det bedre, men psykisk hjalp det ikke meget.

- Der er mange ting, man stadig ikke kan og mange ting, man skal tænke over. Man må ikke stresse, og man skal passe på sig selv, fortæller Stine Lykke Lorentzen og fortsætter:

- Og hvis man er forfængelig, er det megasvært pludselig at skulle tage stilling til en ny krop, hvor der sidder en pose på ens mave.

Faktisk var det så overvældende, at Stine Lykke Lorentzen besvimede de første tre gange, hun så sig selv uden tøj.

Var ikke sig selv

I tre år havde Stine Lykke Lorentzen stomi, men hun vænnede sig aldrig til det. Og som 22-årig opsøgte hun en læge i Odense i håbet om at få den fjernet.

- Jeg kunne bare ikke leve mit liv på den måde. Jeg var slet ikke mig selv.

Lægen forklarede, at det var lidt som at vælge mellem pest eller kolera, og at hun skulle forberede sig på et sygdomspræget liv, hvis hun fik fjernet stomien.

Det var Stine indforstået med, og de lavede en aftale om, at hvis hun kunne holde sig medicinfri i et halvt år, kunne hun blive opereret.

Det gjorde hun, og lægerne flyttede noget af tyndtarmen ned på endetarmen.

Dog måtte hun tilbage i medicinsk behandling efter operationen for at holde sygdommen lidt nede.

Kroppen kan mange ting, men som Stine forklarer, er der konsekvenser ved at mangle noget inde i kroppen.

- Det er lidt sådan, at man altid skal vide, hvor der er et toilet i nærheden, og nogle gange skal tingene gå lidt stærkt. Det er nedværdigende, fortæller hun.

Og det er også noget, der i værste fald også kan begrænse en psykisk.

Måtte bearbejde det med professionel hjælp

Stine har haft det godt de sidste 3,5 år og har været nogenlunde symptomfri. Og i de seneste knap to år har hun også været fri for medicin.

I dag er hun også blevet visiteret til et fleksjob, hvilket har betydet, at hun ikke har skullet stresse over uddannelse og karriere.

Hun har også brugt de seneste år på at bearbejde hele sygdomsforløbet. Blandt med professionel hjælp.

Det har hjulpet hende til at fokusere på de positive ting i livet.

Med styr på det følte hun sig også tryg ved at rejse til Grækenland og kaste sig ud i at date på tv.

Sygdommen og operationerne har givet Stine en masse ar på maven, og det er derfor, at du ikke ser hende i bikini på noget tidspunkt.

- Heldigvis er det jo også moderne at bruge badedragt i dag, siger Stine Lykke Lorentzen.

Hvordan Stines eventyr udvikler sig i ‘Bachelor’ kan du følge med i hver tirsdag, onsdag og torsdag, hvor der kommer nyt afsnit på TV 2 PLAY.