Klovn

Casper Christensen frygter ikke at blive "cancelled": - Vi er ikke bange, men vi er bevidste

Tiden har ændret sig, siden 'Klovn' fik premiere for 16 år siden. Og det har Casper Christensen og Frank Hvam også. De har fået ny bevidsthed.

Casper Christensen og Frank Hvam ved det godt selv. De er to hvide, midaldrende, heteroseksuelle mænd.

Deres måde at tænke og opfatte verden på bliver udfordret mere i disse tider, end den gjorde førhen. Omverdenen forventer i højere grad, at de tjekker deres egne privilegier, inden de gør grin med andre.

Eller sagt på en anden måde: De kan ikke længere tillade sig de samme ting, som de kunne for bare 10 år siden.

Tidligere ville de to komikere, der længe har gjort en dyd ud af at rykke til grænserne i 'Klovn', måske have stillet sig på bagbenene over den udvikling.

Men sådan forholder det sig faktisk ikke, siger Casper Christensen.

Ifølge ham har samfundets ændrede syn på, hvad man joker med, og hvordan man gør det, tvunget dem til at tænke anderledes, når de skal skabe pinlige situationer og gode grin i 'Klovn'-universet.

Omverdenens skærpede opsyn har tvunget dem til at "tage sig lidt sammen".

- Det har klart fået Frank og mig til at tænke os om og ikke bare lave en eller anden standardjoke, der spiller på ældgamle tricks. Mange af de ting, vi plejer at bruge som virkemiddel, det kan man ikke rigtigt mere, siger Casper Christensen.

Det har altid krævet en ekstrem koncentration og balance at lave 'Klovn'

Casper Christensen

Derfor hilser han udviklingen velkommen.

- Vi har altid bevæget os på kanten af, hvad man kan tillade sig at gøre grin med. Og det har altid krævet en ekstrem koncentration og balance at lave 'Klovn'. Og nu er der så bare kommet den ekstra sløjfe på, som er, at den måde, vi tænker på, bliver udfordret. Det er vi selvfølgelig opmærksomme på, siger Casper Christensen.

Ting bliver opfattet forskelligt

Casper Christensen fortæller, at han og Frank Hvam tidligere i deres karriere så det som et ædelt mål for deres komik at se, hvor meget de kunne slippe afsted med.

Men det er ifølge ham ikke længere målet med 'Klovn'.

- Frank og jeg har ikke længere noget behov for forarge eller chokere folk. Heller ikke for at presse på for at se, hvad der kan lade sig gøre, siger Casper Christensen.

Det har blandt andet betydet, at der i den ottende sæson af 'Klovn', som Casper Christensen selv har instrueret, er mindre eksplicit sex og nøgenhed.

Og der er også emner, som Casper Christensen og Frank Hvam går til på en anden måde end tidligere.

- Hvis vi for eksempel gerne vil lave sjov med en, der er homoseksuel, så er der nogle gamle tricks, vi kan hive op af posen. Men det ville blive modtaget anderledes nu og set som forældet og fordomsfuldt. Derfor er vi nødt til at tænke anderledes på det, siger Casper Christensen.

Helt konkret tester de deres idéer ved at spille dem op af den nye manuskriptforfatter på 'Klovn', 30-årige Neel Feldtsted, samt folk i deres omgangskreds.

Og tit viser det sig, at deres jokes bliver opfattet anderledes, end de troede.

Andre gange kan de to hovedforfattere godt selv se det.

- Så ser vi på hinanden og siger: "Nu bliver det for gammelmandsagtigt", siger Casper Christensen.

Det værste, der kan ske, er, at folk fra start siger: "Det der, det gider jeg ikke være med til"

Casper Christensen

Bevidste – men ikke bange

Balancegangen for Casper Christensen og Frank Hvam handler om at levere den tåkrummende komik, seerne kender, uden at ende i situationer, hvor folk med det samme står af på præmissen.

- Det værste, der kan ske, er, at folk fra start siger: "Det der, det gider jeg ikke være med til", og at de så ikke gider at se eller høre mere. Det skal jo først og fremmest være sjovt at se 'Klovn', siger Casper Christensen.

De er mest bevidste om balancen, der hvor kontrasten mellem dem selv og dem, de gør grin med, er størst.

- Hvis vores blotte tilstedeværelse som hvide mænd over 50 er som en rød klud, så skal vi tænke os godt om, siger Casper Christensen.

Han nævner race som et tema, som de i dag er mere påpasselige med end før i tiden.

- Her er der nogen, som virkelig brænder for en sag, og som er kommet til orde nu. Og der er det provokerende i sig selv, hvis vi går ind i den arena, så det holder vi os fra, siger Casper Christensen.

Der er ingen, der bliver straffet hårdere eller bliver gjort mere grin med end Frank.

Casper Christensen

Men når det så er sagt, tilføjer Casper Christensen, at han fortsat mener, at man må gøre grin med alt, hvis man gør det ordentligt.

- Der er intet, der er helligt her. Vi er ikke bange, men vi er bevidste, understreger han.

Frank får slagene

Selvom 'Klovn' igennem sæsonerne har gjort grin med alt fra spædbarnsdød, handikap og voldtægt til alverdens religioner og politiske ståsteder, minder Casper Christensen om, at ’Klovn’ mest af alt gør grin med én person: Nemlig Frank.

- Vi skal huske, at der er ingen, der bliver straffet hårdere eller bliver gjort mere grin med end Frank. Casper er også en kæmpe klovn, men det er altid værst for Frank i sidste ende, siger Casper Christensen.

Desuden er 'Klovn' - på trods af, at omverdenen omkring dem er forandret - stadig mest af alt en serie om Casper Christensen og Frank Hvam selv.

- 'Klovn' vil altid starte med os selv og have udgangspunkt i os og de ting, vi bakser med i vores virkelige liv. Og så længe vi hverken er ude på at totalt please andre, eller det modsatte, så slipper vi bedre igennem, siger Casper Christensen.

Den woke generation lurer lige om hjørnet

Casper Christensen

På trods af 'Klovn'-universets provokerende natur, er Casper Christensen altså ikke bange for at blive "cancelled", som det hedder, når en persons handlinger eller holdninger fører til, at folk ikke længere offentligt vil støtte deres arbejde.

Han ved dog godt, at tiden vil blive ved med at udvikle sig.

- Den woke generation lurer lige om hjørnet, siger Casper Christensen.

Se ottende sæson af 'Klovn' på TV 2 PLAY.