Underholdning

Udskældt 80'er-frisure er tilbage: Et oprør mod det perfekte, siger modeekspert

Både i bybilledet og hos frisører dukker den op igen. Modeekspert byder "det stille oprør" velkommen.

Bundesligahår, svenskergarn eller hockeyfrilla. Kært barn har mange navne. Selv de børn, som man ikke regnede med at se igen.

Men nu er den friske 80’er-frisure så småt begyndt at dukke op under navnet mullet. Sådan lyder det fra Marlene Malling, der er modeekspert og forlægger.

- Jeg tror, at vi ser flere og flere have en mullet, fordi det er et oprør mod det perfekte, som vi alle sammen er ved at få kvalme af, siger modeeksperten om frisuren, som hun kalder “det stille oprør”.

Jeg tror, at det er kommet for at blive i en god periode

Jan Andersen, frisør

Det er især blandt de unge, at Marlene Malling har set en stigende tendens til at byde den kombinerede frisure velkommen tilbage.

80'erne er tilbage

Frisuren havde kronede dage op gennem 80’erne og i starten af 90'erne.

Her blev den båret af nogle af tidens store stjerner og mest kendte personer.

Musikere som Billy Ray Cyrus, Paul McCartney og David Bowie gav efter for de lange lokker, mens også skuespiller Mel Gibson og fodboldspiller Rudi Völler skriver sig ind i rækken af mulletbærere.

Men rundt om i bybilledet dukker frisuren nu op igen. De unge har taget looket med "business in the front, party in the back" til sig.

En af dem er Asbjørn Dam fra Nørrebro i København. Han har arbejdet på at opnå den perfekte mullet i to og et halvt år og er nu nået til sin endestation.

- Jeg synes, at den er ret hæderlig, hvis jeg selv skal sige det i hvert fald, siger han og fortsætter:

- Det er jo helt klart en samtalestarter, når du går ind i et rum. Især hvis det er med folk, du ikke kender.

Asbjørn Dam har dog hverken valgt at anlægge håret som et oprør eller for at være med på den stigende tendens. For ham drejer det sig om, at han selv er vild med udtrykket.

- Det skal jo ikke være noget, som man gør for andre mennesker eller for at være smart. Det handler bare om, at du gør dig selv glad, siger han.

På nuværende tidspunkt regner han da også med at kunne beholde frisuren i mange år fremover.

Men kun indtil håret bliver tyndt på toppen. Så snart det sker, ryger de lange lokker igen, lyder det.

Afstemning

Hvad synes du om mullet-frisuren?

Spår, at den hænger ved

Det er dog ikke kun i hovedstaden, at de unge lader sig inspirere af 80’er-frisuren. I frisørsalonen HAIR By Andersen i Odense mærker indehaver Jan Andersen en stigende efterspørgsel på mullet-klipninger.

Han fortæller, at han første gang så det tilbagevendte fænomen i London for halvandet år siden, og nu er efterspørgslen også kommet til Fyn, lyder det.

- Det er især den unge generation. De er meget hooked på det, siger han.

I dag er frisuren anderledes end tidligere, mener han dog. Og derfor spår han den også en lang levetid.

- I 80’erne var det bare adskilt. Der var det bare en nakke og en top. I dag bliver det lavet noget mere lækkert. Derfor tror jeg også, at det er kommet for at blive i en god periode, siger Jan Andersen.

Modeekspert byder den velkommen

Men der er også andre ting end en modetendens, som er med til at genoplive mullet-frisurer, lyder det fra modeekspert Marlene Malling. Coronapandemien har ifølge hende også haft en finger med i spillet.

- Alle drengene har ikke kunnet blive klippet i mange måneder, så nu er håret blevet langt, og så begynder nogle at eksperimentere med det, siger modeeksperten.

Og selvom frisuren gennem tiden har fået en blandet og sommetider forhadt modtagelse, byder Marlene Malling tendensen velkommen med åbne arme.

- Jeg synes, at det er totalt genialt, at vi ser nogle mullets. God smag skal have noget dårlig smag, og det her er ret dårlig smag, siger hun.