Klovn

Frank og Mia har lært os ti ting om kærligheden

Er Frank og Mias parforhold et skrækscenarie, eller har de lært os noget om kærligheden?

Frank og Casper er tilbage i ottende sæson af 'Klovn'. Og det samme er Danmarks måske mest tåkrummende parforhold – nemlig Frank og Mias.

Hidtil har de nye afsnit kun været tilgængelige på TV 2 PLAY, men fra lørdag vises de også på TV 2.

Og selvom Mia overvejede skilsmisse i filmfinalen 'Klovn The Final' fra 2020, så holder kærligheden stadig i den nye sæson. På trods af at det hele begyndte med, at Frank glemte deres femårsdag i det allerførste afsnit af serien.

I de 16 år, der er gået siden, har parret måttet gennemleve alt fra fejlslagne frierier, sidespring, ydmygelser, et utal af SOS-situationer med tilhørende undvigemanøvrer samt hverdagens små (og nogle gange store) uheldigheder.

Men midt i det til tider tilspidsede kaos er Frank Hvam og Mia Lyhnes skildring af hverdagslivet også et ganske godt billede på, hvad der kan ske med et parforhold, når man har været sammen i lang tid. Det mener serieekspert Frederik Dirks Gottlieb.

- På en måde er deres parforhold et skrækscenarie for alt det, man selv frygter, når man køber et hus, bliver gift, får børn eller får en vovse. Nemlig at det hele bliver super forudsigeligt og kedeligt, siger han.

Spejler vores mindre kønne sider

Parterapeut og forfatter Katrine Axholm er enig.

- De rammer dansker-leverpostejsheden og det hverdagsagtige med en nerve, som gør skildringen af parforholdet rigtig relevant, siger hun.

Vi drømmer jo alle om at have en, der elsker os, selvom vi er pinlige

Gerda Beck, parterapeut

Derfor mener Katrine Axholm også, at det er indlysende, hvorfor det stikker i os, hvis vi pludselig kan genkende os selv i de grænseløse situationer, der opstår for parret i 'Klovn'.

- Når vi kan spejle os i Frank og Mia, bliver vores egne, mindre kønne sider også spejlet. Det er dem, vi pludselig får øje på. Og så tænker vi: "Gud nej, det kunne jeg jo også have fundet på at gøre," siger hun.

Alle vil elskes på trods

Men er det nu også så skidt at kunne se noget af sig selv i Frank og Mia? Det mener parterapeut Gerda Beck bestemt ikke.

- Vi drømmer jo alle om at have en, der elsker os, selvom vi er pinlige, siger hun og fortsætter:

- For mange er det største at have en, der holder ved i tykt og tyndt og tilgiver og rummer én, også når man falder igennem.

Så måske kan Frank og Mias parforhold rent faktisk lære os en ting eller to om kærligheden. Men hvad?

Det har TV 2 spurgt serieeksperten og de to parterapeuter om.

Det har 'Klovn' lært os om kærligheden

 1. Vi skal gøre os umage

  Frank og Mia minder os først og fremmest om, at vi skal gøre os umage, mener parterapeut Katrine Axholm.

  Når vi kan spejle os i noget, vi ikke er stolte af, får vi også muligheden for at sige: "Sådan vil jeg simpelthen ikke være". Og så kan vi være opmærksomme på at ændre os.

  Og den påmindelse er faktisk ganske nyttig. For ofte går vi ikke særlig meget op i vores egen rolle i et parforhold, siger Katrine Axholm.

  Vi lever med forestillingen om, at kærlighed er noget, vi skal have af hinanden. Og derfor er vi mindre optagede af vores eget bidrag og vores eget ansvar for, at vi eksempelvis keder os i vores parforhold.

  Men her kan vi lære at kigge indad.

  - Fordi det er der, vi reelt kan gøre en forskel, siger Katrine Axholm.

 2. Det er sundt at grine af sig selv

  Selvom vi måske nødigt vil ende som Frank og Mia, er det nu meget godt, hvis de kan få os til at grine lidt af os selv engang imellem. 

  For humor kan hjælpe os til at se både os selv og vores konflikter udefra, mener parterapeut Gerda Beck. 

  Og når man kan se sig selv og konflikterne på afstand, kan man pludselig grine af situationen, og så bliver det mindre sårbart og farligt at forholde sig til konflikterne.

  Man får også lettere ved at erkende egne andele i problemerne og tage hul på at tale om dem på en konstruktiv måde, mener hun. 

 3. ”Skal vi nusse lidt?” er ikke nødvendigvis skidt

  Der gemmer sig en lære i Frank og Mias kejtede og halvdøde sexliv.

  Godt nok lægger parrets ”skal vi nusse lidt?” og Franks slatne underbuks- og trøje ikke op til meget lidenskab. 

  Derfor er det da heller ikke nogen overraskelse, da det kommer frem, at Mia aldrig har fået en orgasme.

  Men trods det fungerer parrets sexliv langt hen ad vejen for dem, påpeger parterapeut Gerda Beck.

  - De gør det på lige præcis deres måde og trives med det. Og så er det fint, siger hun.

  Faktisk mener Gerda Beck, at vi skal passe på med ikke at blive præstationsorienterede, når det kommer til det seksuelle i vores parforhold.

  - Nogle gange skal det være så perfekt, at der kommer deciderede problemer ud af det. Så overfokuserer man på, hvordan det skal foregå, og dybest set kan det betyde, at man mister lysten, siger hun.

 4. Vi skal have styr på prioriteterne

  Frank har en engel og en djævel siddende på hver sin skulder, mener serieekspert Frederik Dirks Gottlieb.

  Mia repræsenterer det sikre og Casper det stik modsatte. Og Frank er afhængig af begge dele.

  - Nogle gange lader han sig rive med af Caspers vildskab og excentriske personlighed, men i bund og grund er det, når han er hjemme ved Mia, at han har det bedst, vurderer han.

  For når Frank er ved at miste det hele, kan han slet ikke være i det. Derfor kan 'Klovn' minde os om, at det er vigtigt at have styr på sine prioriteter i livet.

  - Selvfølgelig er det fint at have gode venner, men for Frank er familien trods alt det springende punkt. Han er intet uden sin base, siger Frederik Dirks Gottlieb.

 5. Modsætninger er godt

  Det er ikke alle par, der formår at få modsætninger til at mødes. Men det gør Mia og Frank – og de får faktisk noget godt ud af deres forskelligheder, vurderer parterapeut Gerda Beck.

  - Frank ville jo gå nedenom og hjem, hvis han ikke havde Mia til at holde ham på moralens rette vej. Og hun ville blive en tør rosin, hvis ikke hun havde ham, siger Gerda Beck.

  Serieeksperten mener dog ikke kun, at det går den ene vej.  

  - Mia er Franks jordforbindelse – og han er også hendes, når hun bliver mere excentrisk, siger Frederik Dirks Gottlieb.

 6. Det spændende er ikke altid at foretrække

  Der er noget mere fart på hos Casper og hans damer, end der er hos Frank og Mia. Men man skal ikke lade skindet bedrage.

  For Caspers forhold er mere overfladiske. Her er fokus på det ydre: Hurtigere biler, nye oplevelser, seksuelle præstationer, lyder det fra Gerda Beck.

  Ifølge parterapeuten lever Casper nemlig for at erobre og for det næste fix. Men problemet er, at han ikke opnår nogen dybere glæde ved sine erobringer. Og derfor mangler der dybde i hans forhold, hvorimod Frank og Mias forhold er mere oprigtigt. 

  Den skildring er Frederik Dirks Gottlieb enig i. Og selvom Frank og Casper bevæger sig ud på fælles eventyr, gør de det med to meget forskellige intentioner og baggrunde.

  - Casper, fordi han er nødt til det og 100 procent behovstyret. Frank, fordi han har brug for et break fra den lidt kedelige hverdag, men også en hverdag som han hurtigt kommer til at savne igen, siger Frederik Dirks Gottlieb.

 7. Det er godt at kunne komme videre

  Er der noget, Frank og Mia er gode til, så er det at tilgive hinanden og komme videre – selv fra de dummeste situationer.

  Serieeksperten kalder Mias evne til at tilgive Frank ”helt unik”. Og parterapeut Gerda Beck mener også, at vi bestemt kan lære noget her.

  For mange af os bærer nag. Og så ulmer problemet under overfladen, indtil næste konflikt hvor vi hiver det frem igen.  

  - På den måde skaber man en konflikt, der aldrig bliver afsluttet. Og der er Frank og Mia virkelig gode til at viske tavlen rent, siger hun.

 8. ...men der skal også tales ud

  Frank og Mia er dog ikke mestre i at håndtere deres konflikter hensigtsmæssigt.

  For de er hverken gode til at lytte til hinanden, få talt rigtigt ud om deres problemer eller til at lære af dem, påpeger Gerda Beck. 

  I stedet forsones de og starter forfra i det samme mønster. Med Frank, der undviger, snyder og benægter, mens Mia er kontrollerende, moraliserende og skælder ud. Og det dur ikke.

  Katrine Axholm er enig. 

  - Det hjælper ikke noget kun at tilgive og glide hen over problemerne, for så er der alt for stor risiko for, at det sker igen. Man skal tale det igennem og prøve at få en forståelse for hinanden, siger parterapeuten.

 9. Nok kan blive nok – og det skal tages alvorligt

  I tredje og sidste 'Klovn'-film hænger Frank og Mias forhold i en tynd tråd.

  Til sin 50-års-fødselsdag får Frank nyheden om, at Mia overvejer skilsmisse, fordi han nok i virkeligheden aldrig rigtig har set hende.

  Serieeksperten beskriver det som om, at Mia med alderen er vågnet op og blevet træt af sin stædige, bedrevidende og til tider lidt nedladende mand.  

  Med det følger også en overhængende fare for, at hun vil forlade Frank, og det samme sker for rigtig mange par, lyder det fra parterapeut Katrine Axholm.

  Ifølge hende er det især kvinderne, der fra midten af fyrrerne begynder at stille højere krav til forholdet end deres mænd.

  For når børnene er flyttet hjemmefra, tænker de i højere grad på, hvordan de vil leve resten af deres liv.

  - Og så kigger de over på deres sofakartoffel af en mand og tænker: ”Dig! Jeg ved ikke engang, hvad vi skal tale om”.

  Den slags skal opdages i tide og tages alvorligt. For det går ikke over, selvom man ignorerer det, lyder det fra Katrine Axholm.

  Og hvis man ikke selv kan løse det – ligesom Frank, der satte livet på spil for at se Mia optræde på den Blå Planet – så skal man have hjælp.

  For ellers kommer problemet til at vokse os over hovedet.

 10. Kærligheden kan overvinde alt

  Trods op- og nedture er hverken serieeksperten eller parterapeuterne i tvivl om, hvorfor Frank og Mia har holdt sammen helt til denne sæson.

  Katrine Axholm påpeger, at Frank og Mia formår at bevare en god forbindelse til hinanden, og at de har mange "møder", hvor man tydeligt mærker, at de holder af hinanden.

  Frederik Dirks Gottlieb er enig.

  - Nogle af de smukkeste og mest oprigtige øjeblikke i serien er jo faktisk, når Frank og Mia ligger ved siden af hinanden i sengen og putter, siger han.

  Ifølge ham viser det en tryghed, som ingen af dem ville være foruden.

  - Det kan godt være, at Frank ikke ligner en Calvin Klein-model, men Mia har det altså hyggeligt sammen med ham. Så jeg er egentlig aldrig i tvivl om, at de elsker hinanden enormt meget, siger han.

  Det overrasker heller ikke parterapeut Gerda Beck, at de også blev forsonet i filmen forud for den nye sæson. 

  - Det er den røde tråd, at de holder sammen. De har et bånd til hinanden, som er stabilt, tilgivende, dybt og varmt. Og som der ikke rigtig bliver rørt ved, siger hun.

  Det er noget, mange par kan lære af, mener Gerda Beck.

  For trusler om skilsmisse og absolutter er ikke hverdag hos Frank og Mia. I stedet er deres problemer oftest krusninger på overfladen, som ikke rokker ved deres kærlighed til hinanden.

Så frygt ej, hvis du kan spejle dig i Frank og Mias forhold. Det er faktisk ikke helt skidt alt sammen.

Den nye sæson af 'Klovn' havde premiere på TV 2 PLAY i juni 2021. Du kan også se den på TV 2 fra lørdag 2. oktober klokken 21.15.