Bachelor

18 kvinder kæmper om én mand: Er det håbløst forældet, eller holder det stadig?

Programmet taler ind i en forståelse af, at en kvinde bliver fuldendt ved at lande en hvid, succesfuld og attraktiv mand, lyder kritik.

En 32-årig ungkarl skal date 18 smukke kvinder i luksuriøse omgivelser i Grækenland, og én efter én sortere kvinderne fra, indtil han står tilbage med sin (forhåbentlig) udkårne.

Det er kort sagt konceptet i realityprogrammer ’Bachelor’, som i øjeblikket bliver vist på TV 2 PLAY.

Men programmet deler vandene. Det bliver både kaldt håbløst forældet og kritiseret for at gøre en kærlighedsrelation til en konkurrence, mens andre ikke kan se problemet.

Opsummeret lyder de største kritikpunkter:

 1. Stereotypt valg af bachelor

  Bacheloren Casper Berthelsen bliver fremstillet, som om han har ”hele pakken”: Han er uddannet kaptajn i Flyvevåbnet, har en slank og veltrænet krop, og han drømmer om at få kone og børn. Han er som støbt ud af en urealistisk skabelon, siger Marlene Weybøll, der er tidligere caster og vært på podcasten ’Reality Tjek’.

  - Det hele bliver understøttet af, at han ligner en mangemillionær, når han i programmet kører rundt på den græske ø i en lejet sportsvogn, lyder det.

 2. Ensformig skønhedsideal

  Det ligner, at man for at komme i betragtning til programmet har skullet ligne en bestemt type, og at alle andre er blevet sorteret fra, siger Lene Bull Christiansen, der er lektor ved RUC og forsker i kendiskultur.

  - Det er feminine kvinder i gallakjoler med store smil og langt hår. Der er en knivskarp margen for, hvornår man er god nok i det her koncept, siger hun.

 3. Stereotypt kønsrollemønster

  Programmet lægger op til, at det som kvinde handler om at lande den perfekte mand og leve i et heteroseksuelt parforhold, der så må formodes at blive deres dages ende – og så selvfølgelige få nogle børn. Spørgsmålet er, om det nødvendigvis er lykken, siger Lene Bull Christiansen.

  - Det er ikke for at sige, at folk ikke kan være glade for at være gift, men spørgsmålet er, om det er en norm, der er brug for at få yderligere underbygget, siger hun.

Hyklerisk kritik

På sociale medier, DR, Berlingske og Alt for damerne er ’Bachelor’ blevet kritiseret, og meget af kritikken bliver koblet sammen med, at det er 19 år, siden programmet havde premiere i USA.

- Siden dengang er vi blevet mere bevidste om ligestilling, og det fremstår forældet, at en masse kvinder skal gøre sig til for en mand, siger Lene Bull Christiansen, der er lektor ved RUC og forsker i kendiskultur.

Hun peger samtidig på, at programmet taler ind i en forståelse af, at en kvinde bliver fuldendt ved at lande en hvid, succesfuld og attraktiv mand.

Men det er også hyklerisk at kritisere ’Bachelor’, hvis man samtidig ukritisk ser datingprogrammer som ’Landmand søger kærlighed’ eller 'Kærlighed hvor kragerne vender'. Det mener Marlene Weybøll, der er tidligere caster og vært på podcasten ’Reality Tjek’.

- Jeg kan godt se, at det er problematisk, at kvinderne skal rende rundt i deres fineste puds og bejle til en fyr. Men jeg kan ikke se, hvad forskellen er på dét og så andre kærlighedsprogrammer, siger hun:

- Men jeg ville elske, hvis der var medvirkende med, der havde former og eller var fra Mellemøsten – at vi havde et bredt snit af befolkningen.

Afstemning

Hvad synes du om 'Bachelor'?

Tidløst tema

Hos TV 2 er man glad for at have fået ’Bachelor’ til kanalen. For programmet handler i bund og grund om jagten på kærlighed, som er et tidløst tema, lyder det.

- Her tænker jeg mest på tiltrækningen mennesker imellem, og hvordan man opfører sig på en date eller ved et første møde, siger Sune Roland, der er indholdschef på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY.

I forhold til kritikken siger han, at produktionen har gjort sig umage for at vælge medvirkende med forskellige baggrunde og i forskellige livssituationer.

- Dét, som redaktionen ser som deres fornemmeste opgave, er at gå efter faktisk at lykkes med at prøve at finde kærligheden til Casper (bacheloren, red.), så derfor har hans brief også spillet ind. Det er helt centralt og altoverskyggende for vores eksekvering af formatet, at vi rent faktisk prøver at lykkes med at skabe varig kærlighed, siger han.

Historisk har kærlighedsheldet imidlertid ikke tilsmilet de medvirkende, således er det kun 2 ud af 25 par fra USA’s ’The Bachelor’, som stadig er sammen i dag. Heraf er det ene par fra 2021-sæsonen.