Underholdning

Nu kan du skjule likes på Instagram

Det er tvivlsomt, om den nye funktion vil lette forventningspresset hos de unge brugere af platformen, siger forsker.

Røde hjerter er en stor del af måden at kommunikere på det sociale medie Instagram.

Men det kan være fortid. I hvert fald hvis du selv vælger det.

Fra onsdag er det nemlig muligt for alle brugere på det sociale medie at skjule sine likes på platformen.

- Vi ser os hele tiden om efter flere måder at give folk kontrol over deres oplevelse, skriver Facebook, som ejer Instagram, i en pressemeddelelse.

Med ændringen får brugerne nu mulighed for selv at til- eller fravælge de små, røde hjerter på både egne og andres billeder.

Vil give folk valget

I den seneste tid har folkene bag det sociale medie testet funktionen med øje på, om det kunne lette forventningspresset til at præstere på Instagram - især for unge brugere. Et forsøg, der gav blandede resultater.

Hvis de vil hjælpe de unges mentale sundhed på vej, kunne de have gjort meget andet

Malene Charlotte Larsen, forsker

- Det, vi hørte fra folk og eksperter, var, at det var gavnligt for nogle ikke at se likes, mens det var irriterende for andre, skriver de i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Derfor har vi valgt at lade det være op til folk selv.

Funktionen er blandt andet udviklet i samarbejde med flere eksperter herunder amerikanske The Jed Foundation. En organisation, der arbejder for at beskytte og forbedre den mentale sundhed hos unge.

Afstemning

Vil du fravælge likes på Instagram?

"Sætter sig mellem to stole"

Det er dog tvivlsomt, om muligheden for at skjule de små hjerter reelt kommer til at gøre en forskel for unge brugere. Det siger Malene Charlotte Larsen, som forsker i børn og unges brug af sociale medier ved Aalborg Universitet.

Hun mener, at Instagram “sætter sig mellem to stole”, når de vælger at lade det være op til brugerne selv, om deres likes skal vises på profilen.

- Hvis de vil hjælpe de unges mentale sundhed på vej, kunne de have gjort meget andet. Her lægger de jo ansvaret over på dem, de forsøger at hjælpe, siger Malene Charlotte Larsen.

Hvis ændringen virkelig skulle have rykket på noget, kunne det sociale medier have valgt at fjerne muligheden for de røde hjerter helt, lyder det.

Det virker som om, at de har stillet sig med et ben i hver lejr

Malene Charlotte Larsen, forsker

Imødekommer det kommercielle

Dog mener Malene Charlotte Larsen, at det er strategisk smart af folkene bag ændringen at lade synligheden af likes være valgfrit.

På den måde imødekommer de nemlig den kommercielle del af det sociale medie, hvor likes fungerer som kolde kontanter og valuta. Eksempelvis for de kendte mennesker og influencere, der driver virksomhed gennem popularitet på platformen.

- Det virker som om, at de har stillet sig med et ben i hver lejr og forsøger at ramme begge målgrupper, siger hun.

Det fik da også en hård medfart, da Instagram i november for første omgang præsenterede prøveperioden med de skjulte likes.

Her stillede flere kendte sig kritisk overfor ændringen, heriblandt rapperne Juicy J, Ricco Nasty og Nicki Minaj.

Samtidig blev der råbt højt om udfordringen i, at ændringen kunne komme til at koste både danske og udenlandske influencere dyrt.