Bachelor

Hun skrev et kærestebrev til en mand, hun aldrig havde mødt

Det er nemt at blive fascineret, ja nærmest forelsket i et billede. Her forklarer en ekspert hvorfor.

Manden i videoen har militæruniform på. Han knækker over i et grin, når han skal holde øjenkontakt med kameraet.

I træningscentret tager han trøjen af, så den muskuløse overkrop kommer til syne, og han kører hånden igennem det blonde hår.

Han fortæller om sig selv med let østjysk dialekt, mens han griner med sin familie og leger med sin lille niece på gulvet. Han går på stranden og spejder udover vandet, mens han i en voiceover fortæller, at han er på jagt efter kærligheden.

29-årige Helle Ribjerg ser videoen på sin telefon. Den gør hende varm indeni. Hun ser den igen. Og igen. Hun viser den til sine veninder. Og ser den et par gange mere for sig selv.

Se videoen herunder:

32-årige Casper Berthelsen fra Aarhus er hovedperson i 'The Bachelor', der kommer på TV 2.

Manden i videoen er ikke en, hun kender, men fascinationen af ham vokser indeni hende. Udover at se en smuk, veltrænet mand, ser Helle også en mand med en interesse for træning, der matcher hendes, og en mand drevet af karriere.

Hun begynder at forestille sig, hvordan han er i virkeligheden. Hun bygger videre på den person, hun har set et fragment af i videoen.

Manden i videoen er Casper Berthelsen, den 32-årige hovedperson i TV 2 PLAY-programmet 'Bachelor'. Videoen er fra efteråret 2020, hvor han blev præsenteret som den første danske bachelor – altså en udvalgt ungkarl, der skal date 18 forskellige kvinder i håbet om at finde den eneste ene.

- Videoen gav mig et smil på læben. Jo flere gange, jeg så den, jo mere overbevist blev jeg om, at han potentielt godt kunne være min kommende mand, siger Helle Ribjerg.

Og selvom hun vidste, at det, hun så på videoen, var en mand, der var iscenesat til at se særdeles attraktiv ud, så virkede den helt efter hensigten.

Kærestebrev til en fremmed

Helle Ribjerg meldte sig til 'Bachelor', og da det stod klart, at hun var kommet med i programmet, besluttede hun sig for at nedfælde sine tanker om Casper i et brev.

Jeg havde jo forestillet mig Casper som min drømmemand

Helle Ribjerg

Det føltes en anelse spøjst at skrive så personlige ord til en person, som hun ikke kendte.

Men Helle Ribjerg skrev brevet ud fra den forestilling, hun havde om Casper, og ud fra de ønsker hun selv har for et parforhold.

- Jeg havde jo forestillet mig Casper som min drømmemand, så jeg digtede bare videre på historien, som jeg havde startet i hovedet, da jeg så ham i videoen, forklarer hun.

Brevet kom til at lyde således:

"Kære Casper,

Fra det øjeblik jeg så dig for første gang, har jeg ikke kunne få synet af dine øjne og dit smil og dine faste runde baller ud af mine tanker.

Du er hos mig dag og nat. Jeg drømmer om et liv sammen med dig som din elsker, din partner og din ven. Jeg vil have dig og det hele, solopgang og morgenstund. "Så er det ud af fjerene, smukke", siger du, allerede stående i dit løbetøj. En frisk løbetur og en dukkert inden morgenmaden. Jeg er taknemmelig for endnu en dag sammen med dig. Jeg griner søvnigt fra dynerne.

Hvis du vil have mig, så kom og tag mig.

Din Helle."

Helle læste det op for Casper til den første fest i 'Bachelor'-huset.

Vi skaber vores eget billede

Helle Ribjergs reaktion på at se Casper Berthelsen på videoen er faktisk ganske forudsigelig.

For vi mennesker kan slet ikke lade være med at begynde at fantasere, når vi ser et menneske, som vi er tiltrukket af.

Det forklarer professor i psykologi ved Aarhus Universitet Henrik Høgh-Olesen. Han er ekspert i forelskelse og tiltrækning, og hvad der sker i hovedet på os mennesker, når vi bliver draget af hinanden.

Ifølge ham begynder vores hjerne helt af sig selv at køre forskellige "programmer", når vi udsættes for visuelle stimuli, som for eksempel en video eller et billede af en person, som vi finder tiltrækkende.

Visse træk ved en person kan eksempelvis sætte gang i hjernens "parringsprogram", "nærhedsprogram" eller "kærlighedsprogram", der hver især sætter gang i en tankeproces og giver os forskellige lyster.

- Når vi kører sådan et program oppe i hovedet, går vi i gang med at projicere alle mulige ting over på denne person. Og hvis det er en, vi ikke kender, har vi jo ingen erfaringer, der kan forhindre os i at danne vores eget billede af personen, siger Henrik Høgh-Olesen.

Derfor går vi altså straks i gang med at læse vores egne yndlingsfortællinger ind i den, vi er tiltrukket af.

Vi vælger ikke selv

Det er forskelligt fra person til person, hvilke træk hos andre der får vores hjerner i gang med at fantasere.

Generelt kan hjernen godt lide symmetri, og derfor vil de fleste typisk være tiltrukket af mennesker med høj grad af ansigtssymmetri. Og forskning viser desuden, at heteroseksuelle mænd og kvinder generelt har en vis grad af enighed om, hvad vi – i grove træk – finder tiltrækkende hos det modsatte køn: Nemlig timeglasformede kvinder og y-formede mænd.

Hver enkelt af os har vores helt eget ”Sesam, Sesam, luk dig op”

Henrik Høgh-Olesen

Men ifølge Henrik Høgh-Olesen er det hvert enkelt menneskes erfaringer og præferencer samlet over et helt liv, der er styrende for, hvilke træk hos andre der trigger vores tiltrækning.

- Hver enkelt af os har vores helt eget: "Sesam, Sesam, luk dig op", som er det, der kan udløse en kraftig reaktion hos os. Men det er de færreste af os, der kan sætte ord på, hvorfor vi nogle gange oplever den særlige tiltrækning, der vækker den dybere længsel efter en partner, siger Henrik Høgh-Olesen.

Men én ting er dog ifølge ham ganske sikkert:

- Når det sker, kan man slet ikke lade være med at kredse om personen og tillægge dem alle mulige attraktive egenskaber, for det er jo det, vi rider på i forelskelsen.

Og det var netop det, Helle Ribjerg oplevede, da hun havde set Casper Berthelsen i videoen.

- Jeg havde klart digtet en historie inde i mit hoved om, at han var min drømmemand, men som ikke virkede uopnåelig. Jeg kunne sagtens se ham og mig sammen, siger Helle Ribjerg.

Billedverdenen er fuld af fatamorganaer

Forelskelse og fascination af andre mennesker er ikke noget, som vi selv er i kontrol over. Den finder sted i den primitive del af hjernen, kaldet reptilhjernen. Det er altså den, der bestemmer, hvem vi finder tiltrækkende og forelsker os i.

Når vi mennesker mødes i den virkelige verden, er det ikke kun udseende, men også i høj grad duftstoffer, der får hjernen til at reagere.

Og den del af ligningen mangler, når vi befinder os i en billedverden, forklarer Henrik Høgh-Olesen.

Derfor kan man nemt blive forblændet af den fortælling, man selv har skabt, når man fantaserer ud fra et billede af en person.

- Når man går ud fra en ren billedverden, eksisterer der jo kun vores egne fatamorganaer, siger Henrik Høgh-Olesen.

Men ifølge ham er det ikke en dårlig ting, at vi mennesker har en meget aktiv fantasi, der går i gang, når vi møder en potentiel partner, som vi finder særligt attraktiv.

- Vores forestillinger gør os vældigt positivt stemt overfor den anden på forhånd, og det er en god ting, siger Henrik Høgh-Olesen.

Der er dog et men:

- Men vi bliver jo også meget lukkede om vores forventninger, og når vi lærer hinanden at kende, bliver det billede, vi har, enten be- eller afkræftet. Og så kan forelskelsen hurtigt blive opløst i skuffelse, vrede eller irritation over den anden.

Jeg blev bestemt ikke skuffet, da jeg trådte ud af bilen og så ham

Helle Ribjerg

Da Helle mødte Casper

Helle Ribjerg mødte Casper Berthelsen, manden hun havde fantaseret vidt og bredt om, for første gang på en rød løber i Grækenland.

Hun steg ud af en bil, og der stod han. Ligeså smuk, høj og blond som i videoen.

- Jeg blev bestemt ikke skuffet, da jeg trådte ud af bilen og så ham. Ved første øjekast synes jeg helt sikkert, at han levede op til de forestillinger, jeg havde gjort mig om ham.

At se ham i virkeligheden gav hende samme følelse som videoen: Et smil på læben og en lille varm fornemmelse indeni.

Ved første møde var der ikke tid til andet end et hurtigt kram og et ”hej”. Men indtrykket var positivt nok til, at hun senere greb fat i ham og læste sit medbragte brev højt.

Og så kunne hun ellers kun håbe på, at Casper Berthelsen skulle vise sig at være alt det, hun drømte om.

Se, hvordan det går, når Casper Berthelsen over otte uger skal forsøge at finde den eneste ene i 'Bachelor' på TV 2 PLAY.