Underholdning

Anmelder giver Golden Globe dødsstødet – fremtiden ser sort ud

Kritikken er den seneste tid haglet ned over showet, som blandt andet beskyldes for ikke at inkludere minoriteter.

Det prestigefyldte amerikanske prisshow Golden Globe har i længere tid været i vælten, og det eskalerede tirsdag, da tv-stationen NBC meldte ud, at de ikke vil sende showet til næste år.

Showet er blevet kritiseret for ikke at være inkluderende for minoriteter, i særdeleshed etniske minoriteter, ligesom organisationen bag, Hollywood Foreign Press Association (HFPA), også har fået kritik.

Organisationen er blevet beskyldt for at udnytte deres position til at bede om tjenester af kendte skuespillere og filmselskaber.

Og ifølge Jacob Ludvigsen, som er filmredaktør på Soundvenue, er kritikken helt berettiget.

- Man har godt vidst i branchen, at det ikke var en helt vildt seriøs forsamling. Og nu er det så kommet frem sort på hvidt, siger han.

De kan ændre nok så meget på sammensætning, men jeg tror, at det, der sker nu, er livsfarligt for dem

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

Men hvilken forsamling af mennesker er det, som sidder bag den store prisuddeling? Og hvordan ser showets fremtid ud?

Beskyldes for at udelukke nye medlemmer

Den første Golden Globe-uddeling fandt sted i 1944, og det gør prisuddelingsshowet til et af de ældste i USA. Det kan ifølge Jacob Ludvigsen være en medvirkende årsag til, at showet er blevet så populært.

- Nogle gange skal der det til, at man kommer først, og samtidig har det været et godt tv-underholdningsprogram.

Bag showet står 87 journalister fra Hollywood Foreign Press Association, og journalisterne er ikke amerikanere, men de bor alle sammen i Los Angeles.

Afstemning

Vil du se Golden Globe, hvis det bliver sendt igen?

- Så det er hverken kritikere eller filmfolk, men mere eller mindre tilfældige journalister, og de nærer ofte et tæt forhold til filmstjernerne, fortæller Jacob Ludvigsen.

Organisationen har fået kritik for, at ingen af de 87 medlemmer tilhører en etnisk minoritet. En kritik, som i 2015 også ramte Oscar-showet, hvor hashtagget #OscarsSoWhite spredte sig på Twitter og betød, at Oscar-akademiet sidste år indførte diversitetskrav for de nominerede film.

Oscar-showet havde for alvor fokus på diversitet ved dette års show. Her ses filminstruktør Chloé Zhao, der har instrueret filmen 'Nomadland'. Chloé Zhao er den første kvinde med asiatisk baggrund til at løfte en Oscar-statuette for 'Bedste instruktør'.

Men det er ifølge Jacob Ludvigsen ikke det mest alvorlige for Golden Globe.

For flere af medlemmerne er blevet kritiseret for at udnytte deres position til at bede om tjenester af kendte skuespillere og filmselskaber.

Lorenzo Soria på billedet var tidligere formand for Hollywood Foreign Press Association, som står bag Golden Globe. Det er et amerikansk journalistforbund for filmjournalister, der ikke er amerikanere.

- Desuden arbejder flere af medlemmerne slet ikke som journalister længere, så man holder hånden under dem ved at give dem små opgaver. Og der bliver kæmpet med næb og klør for ikke at lukke nye medlemmer ind.

Sammenligner man de to shows, har Golden Globe traditionelt været "Oscars frække lillebror".

- Værterne har kunnet tage den længere, og det har ikke været så højtideligt. Gæsterne spiser og drikker i salen under showet, og det har bare medført en mere løssluppen stemning med et rigtig godt tv-show, som folk har talt om.

Hvem vil vise Golden Globe?

I dag står Golden Globe i en situation, hvor kritikken hagler ned over dem, flere store skuespillere har opfordret til boykot, Tom Cruise har afleveret sine statuetter tilbage, og den eneste kanal, som sender showet, har trukket sig.

Bliver det dødsstødet for prisuddelingen? Det kan det meget vel være, vurderer Jacob Ludvigsen.

Afstemning

Er tiden løbet fra shows som Oscars og Golden Globes?

HFPA har for nylig lovet at rekruttere flere sorte medlemmer og foretage andre ændringer, men filmredaktøren er spændt på, hvordan de vil indfri løfterne.

- Oscars lykkedes med det på en måde, så priserne rent faktisk står fornuftigt i dag, men det kræver en form for legitimitet, og det har Oscars. Men det vil ikke være nok for Golden Globe og HFPA at lave samme ændring, fordi deres fundament i forvejen er dårligt. De har ingen legitimitet.

Hvis man er en stor tv-kanal, hvem går så ud nu og siger "vi vil gerne vise det"? Det ville være en total skandale

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

- De kan ændre nok så meget på sammensætning, men jeg tror, at det, der sker nu, er livsfarligt for dem, lyder den hårde dom fra filmredaktøren.

Det allerværste, der er sket for HFPA, er, at NBC har trukket sig og ikke længere vil sende showet. For uden tv-showet er Golden Globe ingenting, mens Oscars stadig er Oscars uden et tv-show.

- Og jeg har svært ved at se, at en anden stor tv-aktør skal gå ind og overtage. For hvis man er en stor tv-kanal, hvem går så ud nu og siger "vi vil gerne vise det"? Det ville være en total skandale.

Samme bekymring har filmredaktøren ikke for Oscars. For en Oscars er stadig en pris, som alle filmskabere i verden gerne vil have fat i. Når det er sagt, drattede showets seertal voldsomt i år, og årsagen er ifølge Jacob Ludvigsen både det markant anderledes coronavenlige show, men også at showet generelt er druknet lidt i at vise, hvor mangfoldige de er.

- Det betyder, at man har glemt, at showet også skal være sjovt at se.