Underholdning

For første gang er et lesbisk kyssende par på forsiden af et dansk magasin – men hvorfor først nu?

Magasiner er generelt gået fra at bringe skønhedstips og opskrifter til at belyse de emner, der fylder i samfundet, siger ekspert.

Et ungt lesbisk par kysser hinanden på forsiden af Vi Unge.

Det lyder måske ikke bemærkelsesværdigt, men det er det.

Det er nemlig første gang nogensinde, at to kyssende kvinder er på forsiden af et dansk magasin.

Men hvorfor nu?

Det skyldes en udvikling, som er i fuld gang i øjeblikket.

Flere dameblade er gået fra at bringe artikler med skønhedstips og kageopskrifter til at være aktivistiske og politiske og sætte fokus på temaer som fødende kvinders vilkår og voldtægts- og samtykkedebatten.

Og det er samme tendens, Vi Unge skriver sig ind i med sin nye forside på bladet, der netop er udkommet.

- Der er ikke længere plads til holdningsløshed. Forbrugerne bliver mere og mere politiske. Jeg har arbejdet med branding i 20 år, og indtil for nylig sagde man, at "den, der lever stille, lever godt". Men sådan er det ikke længere. Forbrugerne vil have holdning, siger Julia Lahme, der er livsstilsekspert og direktør i Lahme Kommunikation.

58 år gammelt magasin

Det genkender man også hos Vi Unge, der udkom for første gang i 1963.

Tidligere var magasinet mere "nuttet" og henvendte sig til en yngre målgruppe. Det siger Nikita Andersen, der er chefredaktør på Vi Unge.

Men tiden er løbet fra det nuttede udtryk, og derfor har Vi Unge valgt at ryste posen og relancere sig selv med en 2021-ficering af magasinet, lyder det.

Det indebærer ifølge chefredaktøren blandt andet et større fokus på, at alle unge skal kunne spejle sig i magasinet - uanset om det er i forhold til køn, krop, religion, etnicitet, samfundslag eller handicap.

- Vores målgruppe er den mest woke, der findes, og alt ændrer sig bare enormt hurtigt i disse år, hvor emner som diversitet, sexisme og kønsidentitet har fået et nyt tiltrængt fokus. Det er ikke særskilt for Vi Unge, men en revolution, der går på tværs, og som der endelig bliver gjort noget ved, siger Nikita Andersen.

Plus size-modeller og mand i kjole

Den aktivistiske tendens, som Vi Unge skriver sig ind i, har allerede vundet indpas hos flere danske magasiner som Eurowoman, Alt for damerne og Femina.

Her er der ikke længere kun "billedskønne" kvinder i modetøj på forsiden. Eurowoman har haft plus size-modellen Ceval Imar på forsiden, mens Alt for damerne har haft den 79-årige tidligere politiker Ritt Bjerregaard på sin forside.

Woke

Begrebet ”woke” betyder, at en person er optaget af de uretfærdigheder, der findes i samfundet.

For eksempel forskelsbehandling på grund af race, køn eller seksualitet.

Begrebet stammer oprindeligt fra USA.

 

Og det er der flere grunde til.

- Det virker falleret kun at have forsider med unge, smukke kvinder. I dag kan man også have en mand i kjole på forsiden af et stort modemagasin, siger Anne Lose, der er chefredaktør på Eurowoman.

- Selvom vi er et modemagasin, så vil vi også belyse de emner, der fylder meget i samfundet, siger hun.

"Tak"

På sociale medier som Instagram er mange begejstrede for Vi Unges nye forside. Den bliver både kaldt "pissehamrende fed", mens mange andre bare skriver "tak".

Men det undrer alligevel livsstilsekspert Julia Lahme, at relanceringen og 2021-ficering af Vi Unge først sker nu.

Allerede i 2003 kyssede Madonna, Britney Spears og Christina Aguilera på scenen ved MTV Music Awards. Og med MeToo-bevægelsen er der kommet endnu mere fokus på, at kvinder selv er herre over deres seksualitet, pointerer hun.

- Det er meget mærkeligt, at det først er nu, vi ser den udvikling hos magasinbranchen - men det er prisværdigt. Man kan også sige, at man laver ikke sådan en forside, før man ved, om den sælger, siger Julia Lahme.

Ikke rocket science

Hos Vi Unge har man heller ikke et godt svar på, hvorfor det først er i 2021, at et ungt lesbisk par er på forsiden.

- Det er jo heller ikke, fordi vi føler, at vi har skabt den dybe tallerken og nu gør noget sindssygt woke. Det er jo bare et par, der kysser. Det er ikke rocket science. Det er bare en kærlighedshistorie. Da vi lavede den, anede jeg ikke, at det var første gang, at et homopar kyssede på en forside, og det er heller ikke derfor, vi har lavet den, siger Nikita Andersen.

- Men jeg ville da ønske for min generation, at Vi Unge også havde set sådan ud, da jeg selv læste det, siger hun.

Forsider som løb med opmærksomheden

Det er da heller ikke første gang, at en forside bryder normerne eller skaber røre.

Herunder kan du se fire eksempler på andre forsidefotos, der er løbet med opmærksomheden gennem tiden.

Billie Eilish i lingeri - 2021

Iført lyserødt korset, lingeri, latexhandsker og langt, lyst hår indtog popstjernen Billie Eilish forsiden af det britiske Vogues juni-udgave, som allerede er tilgængelig. Med et budskab om at alle skal have lov til at klæde sig, som de vil, lagde hun for en stund sit genkendelige oversized tøj på hylden. Og det gik ikke ubemærket hen.

Harry Styles i kjole - 2020

Harry Styles var i november den første mand til at pryde forsiden af Vogue alene. Det var dog ikke det, der løb med opmærksomheden ved forsidebilledet, men i stedet, at sangeren var klædt i en kjole. Forsiden skabte stor debat på sociale medier, hvor der blev diskuteret både for og imod det tidligere boybandmedlems beklædning.

Fra pige til kvinde - 1999

Britney Spears var 17 år, da fotografen David Chapelle rettede kameraet mod hende og fangede forsiden til Rolling Stone Magazine i 1999. Billedet af en afklædt Britney - liggende på et lyserødt silkelagen med en matchende telefon - gik over i historien og markerede overgangen fra uskyldig skolepige til mere letpåklædt og selvsikker sangerinde. Men det var ikke alle, der var vilde med hendes forvandling.

Sprang ud på forsiden - 1997

Ellen DeGeneres satte for første gang ord på sin seksuelle orientering offentligt på forsiden af Time Magazine i 1997. Med overskriften 'Yep, I'm Gay' (Ja, jeg er homoseksuel, red.) skabte hun stor debat. Talkshowværten har efterfølgende fortalt, at det tog flere år at kæmpe sig tilbage til den samme kendisstatus som før forsiden.