Caspar Bennedsen ejer virksomheden Brick Works.
LEGO Masters

32-årig er én ud af 21 i verden med særlig tilladelse

Caspar Bennedsen er en del af en eksklusiv klub af Lego-byggere. Men i flere år skjulte han, at han elskede at bygge med den lille danske klods.

Det var nu, det gjaldt.

Det var nu, at der skulle lægges den sidste hånd på det værk, som Caspar Bennedsen og hans kollegaer havde brugt mere end 700 timer på de seneste måneder.

Nej, jeg leger ikke med Lego. Jeg bygger med det

Caspar Bennedsen, Danmarks eneste Lego Certified Professional

Langsomt og forsigtigt hævedes byggeliften på gårdspladsen i vestjyske Sønder Felding, mens den 32-årige ansvarlige stod på sidelinjen med et bankende hjerte.

En meter.

To meter.

Tre meter op.

Først herfra kunne maskinen gelejde det 90 kilo tunge og skriggrønne dragehoved på plads.

En knirkende lyd af plastik afslørede, at værket var fuldendt. På gårdspladsen stod et 3,5 meter højt og 550 kilo tungt juletræ formet som en drage. Bygget op af flere hundredetusinder legoklodser.

På den anden side af Nordsøen ventede det femstjernede og verdenskendte hotel The Savoy i London på at få det som deres juledekoration.

Dagen i november 2020 er “en af de mere specielle på kontoret” fortæller Caspar Bennedsen med et grin.

Ikke desto mindre har han de små danskopfundne klodser mellem fingrene hver eneste dag. For to et halvt år siden blev han nemlig medlem af en eksklusiv klub indenfor Lego-byggeri.

Som 1 af bare 21 personer i verden kan han kalde sig LCP - Lego Certified Professional.

Med titlen har Caspar Bennedsen tilladelse til at drive sin egen virksomhed, der bygger avancerede Lego-modeller til kunder overalt i verden. Blandt Lego-entusiaster kan de certificerede nærmest have rockstjernestatus, og de udlever drømmen om at gøre sin hobby til en levevej.

At Caspar Bennedsen skulle ende der, havde han aldrig forestillet sig.

Ligesom mange andre danskere legede han med klodserne som barn. Men det var først som teenager, at han blev grebet af byggeriet og senere fællesskabet omkring Lego. Et fællesskab, som også dyrkes i 'Lego Masters', hvor Caspar Bennedsen har rollen som byggeopgavekonsulent.

Alligevel har han flere gange i sit liv tøvet, tvivlet og sågar skammet sig over at være tro mod det, han synes, der er allersjovest.

Sættet, der startede det hele

Caspar Bennedsen beskriver det selv som en “skæbnesvanger” dag, da han som 16-årig fik den spontane idé at tage i Legoland i sin fødeby Billund.

Hjemme på drengeværelset var hans Lego pakket væk, men på hylden i shoppen blev hans blik alligevel fanget af et sæt.

Det var en rød minimodel af det historiske trippeldækker-fly Den Røde Baron fra Første Verdenskrig.

Det var ikke billigt. Over 700 kroner af hans opsparede penge, husker han.

- Det var hverken, fordi jeg var interesseret i Lego eller fly. Jeg ved ikke hvorfor, at jeg følte, at jeg bare måtte have det, siger han.

Blå bog: Caspar Bennedsen

Navn: Caspar Bennedsen

Alder: 32 år

Højeste uddannelse: Folkeskolen

Caspar har arbejdet som modelbygger i Legoland i Billund i 11 år frem til 2018. Her har han blandt andet bidraget til parkens miniland, og senere stod han som projektleder for Lego-byggerier i andre Lego-temaparker. Han endte som supervisor på afdelingen.

I 2018, da afdelingen lukkede ned i Billund, blev han som den første dansker Lego Certified Professional og startede sin egen private virksomhed, Brick Works.

Privat: Er gift med Tilde, som han har to døtre med på seks og syv år.

De næste dage efter skole fulgte Caspar Bennedsen manualen og samlede sættet - og han opdagede, hvad der i hans øjne stadig gør Lego til noget særligt.

I modsætning til lektierne i dansk, tysk og matematik havde han pludselig nemt ved at fordybe sig og løse en opgave med systematik og tålmodighed.

Da han var færdig med at samle sættet, skilte han det ad igen for at samle det på nye måder, tilføje nye klodser eller lave noget helt andet ud af det.

Blandt Lego-fans hedder det “en MOC”, My Own Creation (min egen kreation, red.). Det betyder, at man ikke følger vejledningen, men bygger efter sin egen fantasi.

Det lærte Caspar Bennedsen, da han et halvt år senere meldte sig ind i det officielle fællesskab for Lego-byggere, Byggepladen.

17-årig med et værelse fyldt med legetøj

I fællesskabet mødte han for første gang andre, der ligesom ham selv syntes, at Lego var det fedeste.

Jeg var nødt til at give det et forsøg

Caspar Bennedsen

Samtidig var han dog godt klar over, at hans interesse for “legetøj” ikke var den mest gængse blandt teenagedrenge.

- Jeg fik medlemsnummer 96, så det siger jo noget om, at vi ikke var så mange i Danmark.

Udenfor fællesskabet var det heller ikke en interesse, der gav point på den sociale konto. Det oplevede han især efter niende klasse, da han begyndte på Teknisk Skole i Skive og fik en læreplads for at blive maskinsnedker.

- Nogle af de store tømrerdrenge, som jeg boede på kollegie med, rynkede på næsen og spurgte: “Leger du med Lego?”, siger Caspar Bennedsen.

- “Nej, jeg leger ikke med Lego. Jeg bygger med det", svarede jeg.

Men det påvirkede ham stadig.

Derfor bad han pænt ekspedienterne om at pakke sine Lego-sæt ind, hver gang han købte nyt. Så lignede det, at de var en gave og ikke til den 17-årige dreng selv.

De voksende mængder Lego på kollegieværelsets få kvadratmeter talte dog for sig selv. Selvom han arbejdede med træ hele dagen, så var det plastik, der fyldte hans hoved.

Opdagede sit talent

En ny sæt med en Lego-gravemaskine kunne få Caspar Bennedsen til at trippe af utålmodighed på arbejdet. Han ville bare afsted og købe det. Og han kørte gerne 100 kilometer for at få fat i det.

Trods den store interesse følte han ikke selv, at han havde et særligt talent for at bygge. Tværtimod havde han en lille kritisk stemme i hovedet, som sagde, at det, han byggede “ikke var noget særligt”.

Derfor fik han en kæmpe overraskelse, da han vandt sin første præmie ved en MOC-udstilling blandt Byggepladens medlemmer i midten af 00’erne.

Caspar Bennedsen havde bygget en lille model af en lagerhal, men på den stod nogle minifigurer og brændte tagpap på taget. Netop den detalje fik prisen for udstillingens bedste.

Med sejren gik det op for ham, at Lego-byggeri ikke handler om talent. Det handler om at tænke kreativt. Så uanset ens niveau eller erfaring kan man bidrage med noget, som er unikt.

Den lille erkendelse fik større betydning, end han anede. For under et år efter vrikkede han om på sit knæ under en gåtur. Med ét blev han ude af stand til at stå og op betjene de maskiner, som hele hans maskinsnedkeruddannelse centrerede sig omkring.

Han havde intet svendebrev. Ingen anden arbejdserfaring. Så hvad skulle han nu?

Tog en chance

Det var her, at Caspar Bennedsens bror nævnte det: Hvad med at søge job hos Lego?

Legoland ledte efter en midlertidig modelbygger til temaparken i Billund. Èn, der kunne bygge små huse til deres miniland med det faste team af modelbyggere.

Caspar Bennedsen havde aldrig selv tænkt over, at det var den vej, han ville gå. Han elskede at bygge i Lego, men han havde nogle åbenlyse bekymringer ved det.

Lego var jo hans hobby. Det var den aktivitet, han slappede allermest af med. Han frygtede, at det ikke ville være det samme, hvis det pludselig blev et arbejde. At det ville tage gejsten og friheden ud af det.

Men tanken om at bygge flere timer om dagen kunne alligevel ikke slippe Caspar Bennedsen, da den først var plantet.

- Jeg var nødt til at give det et forsøg, siger han.

Så han sendte en mappe med billeder af de modeller, han havde bygget, til Legoland. Til sin store overraskelse kunne han efter en samtale hos Legoland kalde sig modelbygger.

Fra skam til professionelt virke

Jobbet hos Legoland gjorde op med mange af de skamfulde tanker, den nu 19-årige Caspar Bennedsen havde omkring at være “en kæmpe Lego-nørd”.

På værkstedet for modelbyggeri var han ikke længere den ældste, der byggede med klodserne. Tværtimod.

På den ene side af ham på kontoret sad Grethe, som havde været i Lego i 45 år og endda selv var med til at åbne Legoland i 1968. På den anden sad Henrik, der havde arbejdet med Lego nærmest hele Caspars levetid.

- Jeg kunne ikke lade være med at føle en slags ærefrygt. Men jeg opdagede ret hurtigt, at de jo også bare var folk som mig, som synes, at Lego er det fedeste, siger Caspar Bennedsen.

Han startede på en midlertidig kontrakt på et halvt år. Da den udløb, blev han forlænget endnu et par måneder. De kunne godt bruge den 19-årige igen efter sommerferien, hvor han fik lov at være pirat i temaparken.

Efter et år fik han en fast kontrakt som modelbygger. To år blev til tre år, som blev til fire år, og hans ansvar i afdelingen voksede yderligere.

Han blev blandt andet sendt til Shanghai i en periode som projektansvarlig for modellerne til en helt ny indendørs temapark, og til sidst fik han rollen som supervisor med ansvar for afdelingens byggerier.

Det afgørende skridt mod det liv, som han har i dag, kom dog i 2018 - 11 år efter han startede i Legoland.

Denne gang var det ikke en knæskade, der var skyld i skiftet, men en opsigelse.

Hvad har du at miste?

I januar 2018 meldte Legoland ud, at modelafdelingen i Billund blev nedlagt. Efterspørgslen på modeller var større i Asien og Nordamerika, hvor der blev anlagt nye temaparker, så modelafdelingerne blev centreret her. Alle de danske modelbyggere blev fyret fra Legoland.

For Caspar Bennedsen ramte det lige der, hvor det gjorde ondt: På hans usikkerhed.

Måske var det også for godt til at være sandt, at han kunne leve af sin hobby. Måske var det også bedre at tage en uddannelse og komme ud af den drømmeverden, han havde brugt de sidste 11 år af sit liv på.

For mig er nørd ikke et negativt ord mere

Caspar Bennedsen

En anden mulighed spøgte dog også i hans hoved.

Lego søgte for første gang nogensinde en Lego Certified Professional i Danmark.

Caspar Bennedsen kendte lidt til certificeringen. Det var en meget lille gruppe - på daværende tidspunkt kun 19 personer i verden - som Lego havde blåstemplet som deres “forlængede arm i at bygge modeller”.

Han var nok ikke dygtig nok til det, tænkte Caspar Bennedsen. Der er nok stærkere kandidater derude.

Men en stemme udefra skubbede til Caspar Bennedsen:

- Hvad har du at miste? sagde hans daværende chef i Legoland, som havde måttet overbringe den triste besked om nedlægningen af afdelingen.

- Du har ingen uddannelse og ikke noget arbejde alligevel. Hvad er du bange for?

Det var hårde ord. Men der gik ikke lang tid, før Caspar Bennedsen selv indså, at chefen havde ret.

Han kunne godt bygge Lego. Det havde de sidste 11 år bekræftet ham i. Så hvorfor holdt han sig egentlig tilbage? Det var en form for selvkritik og jantelov, der stadig hang ved fra teenageårene.

Certificeringen krævede, at Lego vurderede Caspar Bennedsen og hans tidligere projekter - og samtidig undersøgte, om han var i stand til at drive forretning på det.

Der gik et halvt år, før han fik et opkald fra Lego.

Udlever en "Lego-nørds" drøm

Kun Caspar Bennedsens to børns fødsler og hans bryllupsdag overgår den septemberdag i 2018, hvor han blev erklæret Lego Certified Professional.

I dag - to et halvt år senere - er værkstedet i firmaet Brick Works i Sønder Felding hans andet hjem.

Da han første gang gik i banken for at låne startkapital til firmaet, var han spændt og nervøs, om det hele ville løbe rundt. Men allerede første måned var ordrebogen så fuld, at han var nødt til at ansætte en til at hjælpe sig med at sætte klodser sammen til nye modeller.

Det blev Henrik fra hans gamle arbejde hos Lego. Også Grethe, der nu har arbejdet med Lego i over 50 år, er med på holdet og hjælper til.

Holdet har de sidste år bygget en flymodel i Lego for flyselskabet Emirates, en minilagerhal for en stor international virksomhed - og selvfølgelig det enorme grønne juletræ, som krævede kreative løsninger og en byggelift for at få samlet.

- Jeg synes, at det er fedt, uanset om modellen tager 100 eller 1000 timer at lave, siger han.

Brick Works har også bygget en lang række andre modeller, som de dog ikke kan vise billeder af, da kunderne ejer dem.

Vil udbrede nørderi

Caspar Bennedsens arbejde som Lego Certified Professional betyder også, at han kan medvirke på produktionen af Lego Masters. For Caspar Bennedsen betyder rollen som såkaldt byggeopgavekonsulent i Lego Masters noget helt særligt.

Udover at han og hans team er ansvarlige for de 3 millioner klodser, som deltagerne får lov at arbejde med, så føler han, at programmet er med til at skubbe til en positiv udvikling.

Ifølge ham er det blevet mere acceptabelt at være voksen og vild med Lego eller andre “nørdede” interesser. Det vidner Byggepladens nu 668 medlemmer også om.

- For mig er nørd ikke et negativt ord mere. Jeg vil gerne være en Lego-nørd. Jeg forbinder det med at være passioneret og grave sig dybt ned i noget, siger han.

I dag stoler Caspar Bennedsen mere på sine evner, men han tror altid, at han vil være ydmyg omkring, hvad han kan.

Selvom han udlever sin drøm, når han får lov at bruge månedsvis på modeller for store internationale kunder, så føler han altid, at han kan lære mere. Og han vil altid lytte til både helt nye og erfarne Lego-byggeres råd.

- Jeg laver det, jeg elsker, og jeg får lov at blive betalt for det. Så jeg føler mig meget privilegeret, at jeg kan bruge min hobby på den måde.

Se 'Lego Masters' fredag klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY.