Oscar

Vinterberg vendt hjem med Oscar: - Har man ikke toppet med den her?

Sammen med familien blev han mødt af blitz og journalister uden for Københavns Lufthavn.

Med hånden knuget om sin Oscar-statuette vendte Thomas Vinterberg torsdag hjem til Danmark.

Og selvom instruktøren stadig har svært ved at forstå, at hans film 'Druk' har vundet den eftertragtede pris, er det lige så stille begyndt at synke ind, fortæller han.

- Jeg er simpelthen så glad og overvældet. Og så er jeg glad på vegne af alle, som har ydet så meget for denne her, siger Thomas Vinterberg og hæver hånden med guldfiguren.

Har man ikke toppet med denne her?

Thomas Vinterberg

Sammen med et følge af sin familie og filmens to producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissings blev han mødt af flimrende blitzlys og journalister, da han satte sin fod på dansk jord for første gang efter sin sejr ved det store Oscar-show i Los Angeles natten til mandag dansk tid.

Filminstruktør Thomas Vinterberg ankom til Danmark torsdag fra Frankrig, hvor han havde mellemlandet på sin tur hjem fra Los Angeles.

Vinterberg: Har man ikke toppet?

Før Thomas Vinterberg drog afsted mod Oscar-showet, var filmen 'Druk' allerede i midten af april blevet belønnet med en Bafta-pris ved den britiske prisuddeling. Men hos instruktøren er der ingen tvivl om, at oplevelsen til showet i Los Angeles var af en anden kaliber.

- Har man ikke toppet med denne her? Det har jeg indtryk af. Den kan man vist godt være stolt af, siger han med henvisning til Oscar-statuetten.

Instruktøren beskriver selv Oscar-showet som "roligt, lækkert og luksuriøst". Og genkalder sig især ét højdepunkt fra efterfesten på bagkant af den store prisuddeling.

- Det var at møde Mikkel E.G. (som vandt en Oscar for ‘Bedste klipning’ red.) i mængden af vigtige mennesker. Der følte vi, at der stod 2-0 til Danmark, fortæller Thomas Vinterberg.

Thomas Vinterberg og hans kone, skuespiller Helene Reingaard Neumann på den røde løber før Oscar-showet.

Afslapning og nye projekter

Efter dage med stor hæder, flakkende blitzlys og overvældende medieopmærksomhed skal instruktøren nu slappe af for en stund i familiens lag.

Men der går ikke længe, før han igen kaster sig over sit nye projekt. Thomas Vinterberg er lige nu i gang med sin første tv-serie 'Familier som vores', der skal køre på TV 2.

En serie, der også blev tid til at vende ved torsdagens hjemkomst.

- Det bliver et tankeeksperiment. Vi udforsker, hvad der ville ske med folk i Danmark, hvis vi skulle forlade fædrelandet. En serie, som betragter danskerne som flygtninge ude i verden, siger Thomas Vinterberg.

Optagelserne til 'Familier som vores' går i gang i slutningen af 2021 eller i starten af 2022.

En rørende takketale

Efter Thomas Vinterberg havde fået overrakt sin Oscar på scenen i Los Angeles, holdt han en takketale, som efterfølgende er løbet med opmærksomheden både herhjemme og internationalt.

Ikke alene tog den hele 4 minutter og 19 sekunder og sprængte derfor de gængse taletidsrammer. Den handlede også om hans datter, der døde pludseligt i en trafikulykke efter fire dages optagelse af filmen. I medier som CNN, The Independent og ABC News blev netop den del af talen fremhævet.

- Det er et mirakel. Ida (hans datter red.), du er et mirakel. Måske har du trukket i trådene et sted? Hvem ved. Den her er i hvert fald til dig, sagde han blandt andet i sin takketale.

Dødsfaldet fik ifølge instruktøren stor indflydelse på hans arbejde med filmen. Derfor er prisen endnu mere betydningsfuld for ham, lød det.

- Den ('Druk', red.) handler om at miste kontrol i livet, som jeg mistede kontrollen i mit eget liv, sagde Thomas Vinterberg under sin takketale.

Ikke første gang

Det er dog ikke første gang, at Danmark vinder en Oscar i kategorien 'Bedste internationale film'. Tre gange før er det lykkedes danske instruktører at hive prisen hjem.

Her er de tidligere danske Oscar-vindere og nominerede:

Bedste udenlandske ikke-engelsksprogede film:

1988: "Babettes gæstebud" (instrueret af Gabriel Axel)

1989: "Pelle Erobreren" (Bille August)

2011: "Hævnen" (Susanne Bier)

Følgende danske film er blevet nomineret i samme kategori:

1956: "Qivitoq" (Erik Balling)

1959: "Paw" (Astrid Henning-Jensen)

1962: "Harry og kammertjeneren" (Bent Christensen)

1990: "Dansen med Regitze" (Kaspar Rostrup)

2007: "Efter brylluppet" (Susanne Bier)

'Druk', der på engelsk går under titlen 'Another Round', havde længe været bookmakernes favorit til at vinde prisen, og det blev indfriet natten til mandag.

Filmen handler om fire midaldrende gymnasielærere, der på hver sin måde er gået lidt i stå i livet. De beslutter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet.