Underholdning

80 år gammel anmeldelse sender ikonisk film ud af prestigefyldt klub

'Citizen Kane' er ikke længere blandt verdens bedste film på siden Rotten Tomatos. Film som 'Paddington 2' har stadig en perfekt score.

En 80 år gammel anmeldelse har ændret en smule på den internationale filmhistorie.

I årevis har Orson Welles' klassiker 'Citizen Kane' haft en imponerende score på 100 procent på siden 'Rotten Tomatoes', der samler filmanmeldelser.

Men det er slut nu.

Og det takket være den 80 år gammel anmeldelse af 'Citizen Kane' fra avisen Chicago Tribune.

Her er anmelderen ikke just begejstret:

- Den ('Citizen Kane’, red.) er interessant. Den er anderledes. Den er faktisk bizar nok til at blive udstillet på et museum. Men ved at give køb på enkelhed til fordel for excentricitet, mister den elegance og generel underholdningsværdi, skriver anmelderen, der i øvrigt er anonym, hvilket ifølge The Hollywood Reporter ikke var unormalt dengang.

Et af de største filmværker

'Citizen Kane' filmen har stadig 116 positive anmeldelser, men den ene dårlige anmeldelse fjerner altså filmen fra den prestigefyldte '100 procent-klub'. Dens score lyder nu på 99 procent.

Handling

'Citizen Kane' handler om rigmanden og mediemogulen Charles Foster Kane, der dør i en alder af 70 år. 

Lige inden han dør, siger han ordet: Rosebud.

Efter hans død forsøger alle at finde ud af meningen med dette berømte sidste ord, og alle hans nære venner har hver deres tolkning.

For officielt at tælle med i denne klub skal en film nemlig have mindst 40 begejstrede anmeldelser - og ingen negative - bag sig.

Men Casper Christensen, filmekspert og fast anmelder i 'Go’ morgen Danmark', siger dog, at degraderingen ikke har nogen som helst betydning for filmnørder som ham.

- Det er ikke noget, der betyder noget. Der er en mani blandt filmsider, der bedømmer film ud fra formler og algoritmer, og det er sjovt, fordi det kan sige noget om en tendens, men det betyder ikke noget, siger han.

Casper Christensen holder samtidig fast i, at 'Citizen Kane' er et af de største filmværker i historien.

- Da den kom i 1940’erne, var den et nybrud på alle mulige leder og kanter. Det var på et niveau, man slet ikke havde set før, og det er derfor, at den hos filmhistorikere står som et af de største filmværker, siger han.

100-procents film

Orson Welles’ klassiker er skubbet af pinden, men der er stadig en lang række andre film, der kan bryste sig af en score på 100 procent.

Det gælder blandt andre 'Paddington 2', de to første 'Toy Story'-film, 'The Terminator', 'Before Sunrise' og 'Man on Wire'.