Hjem til gården

Deltager trak sig fra 'Hjem til gården' – sådan har han det i dag

Det var en øjenåbner for Jonas Haagensen, da en beboer fortalte, hvor ubehageligt det var at overvære hans vredesudbrud.

- Der er kommet nogle sider frem, som jeg ikke er stolt af. Jeg kan ikke genkende mig selv længere. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Derfor tager jeg hjem. Jeg trækker mig, sagde 40-årige Jonas Haagensen, da han i ottende afsnit af 'Hjem til gården' valgte at forlade tv-programmet.

En beslutning som havde været utroligt svær at tage, og som var fuld af følelser.

Årsagen var Jonas Haagensens temperament, som i dagene op til beslutningen havde påvirket de andre beboere.

Jonas Haagensen var i tvivl om beslutningen, men slet ikke i tvivl om, at han var presset mentalt.

Det havde han faktisk været helt fra begyndelsen. Allerede i anden uge blev han upopulær, da han som storbonde valgte at frede sig selv.

Jeg har aldrig haft lyst til at vise mine frustrationer

Jonas Haagensen

De andres vrede havde været meget voldsom for Jonas Haagensen.

Det følelsesmæssige pres var mere eller mindre konstant på gården på grund af sociale spilleregler, konkurrencer og taktik.

En temperamentsfuld dreng

Jonas Haagensen har altid haft temperament, så det var ikke noget nyt for ham.

Som yngre kom temperamentet ofte til udtryk, hvis han slog sig, mens han eksempelvis ordnede sin cykel eller knallert.

Når de skete, var det ikke unormalt, at han greb svensknøglen og hamrede den ned i jorden.

Det kunne også være, når han spillede computerspil på sit værelse. Var det blevet langt ud på natten, og han var træt, kunne det ske, at han bankede musen ned i bordet, hvis han tabte.

Generelt har Jonas Haagensen altid haft det lidt svært med at tabe i spil. Selv brætspil da han var helt lille.

- Det handler vel om, at man investerer noget i det. At man gerne vil performe, siger Jonas Haagensen, der beskriver sig selv som en pleaser.

Men dét, der adskilte hans tidligere vredesudbrud med dem på gården, var, at han før i tiden altid skjulte sin vrede og frustrationer.

- Jeg har aldrig haft lyst til at vise mine frustrationer. Det har nok været pakket ind, siger Jonas Haagensen og fortsætter:

- Når jeg tænker tilbage, har jeg altid været alene, når jeg blev hidsig. Og jeg har ladet det gå ud over ting – aldrig andre.

Men det var umuligt at trække sig og rase ud på gården. Både fordi de boede så tæt, men også fordi en af reglerne var, at de medvirkende ikke måtte forlade området.

Derfor oplevede flere af de andre beboere, hvordan Jonas Haagensen mistede kontrollen og rasede og bandede.

Det gik eksempelvis ud over malkekøerne, når de ikke stod stille, viftede for meget med deres haler eller væltede mælkespanden.

Og det påvirkede nogle af de andre beboere meget.

En besværlig malkning får Jonas Haagensen til at rase. Hans vredesudbrud virker voldsomt på de andre beboere. Video: Kasper Søby

En vigtig reaktion

Det var en kæmpe øjenåbner for Jonas Haagensen, da beboeren Marianne Christensen begyndte at græde og fortælle om, hvor ubehageligt det var at være vidne til.

- Hold da kæft, tænkte jeg. Jeg kunne se det forkerte i min opførsel med det samme, da jeg så, hun blev ked af det. At det var helt tosset, siger Jonas Haagensen.

I dag er han rigtig glad for, at hun reagerede på hans opførsel. For det betød, at han fik øjnene op for, at han var på vej ud på et sidespor.

- Jeg ville bare ønske, hun havde gjort det lidt før.

For så havde han måske ikke behøvet tage valget om at trække sig fra programmet, hvilket han i dag ærgrer sig utroligt meget over.

Havde oparbejdet følelser, der skulle ud

Natten til dagen, hvor han samlede de andre beboere og fortalte, at han ville tage hjem, havde været forfærdelig.

Den værste nat på gården husker Jonas Haagensen.

- Jeg havde det bare dårligt med mange ting. Jeg stortudede og var bare ked af det, fortæller Jonas Haagensen.

Han havde oparbejdet en masse følelser, som han uge efter uge havde holdt tilbage. Og den nat kulminerede det hele. Han vidste, at han var nødt til at trække sig og tanken om at give op så tæt på finalen, gjorde ham virkeligt ked af det og frustreret.

Det var en speciel oplevelse at give helt slip og lade følelserne få frit spil.

- Jeg har tænkt meget over det med at vise følelser efterfølgende. At man måske ikke skal være så bange for at vise dem, siger Jonas Haagensen og fortsætter:

- Jeg bliver ikke mindre mand af at stå og græde. Det er også en del af at være menneske.

Det er blot én af de ting, han har lært af opholdet i 'Hjem til gården'.

Afhængig af andres feedback for at lære

Efter at have fået hele oplevelsen på afstand kan Jonas Haagensen i dag se, hvor vigtigt det er at mærke efter og sige nej til ting.

- Jeg er ikke så god til at sige nej. Eksempelvis sagde jeg ja til at malke koen velvidende, at det åbenbart triggede noget vrede i mig, siger Jonas Haagensen.

I dag husker han sig selv på, at man ikke altid behøver sige ja til alt. Det har han tidligere haft en tendens til – at tilsidesætte sig selv for fællesskabet.

Oplevelsen på gården har gjort ham opmærksom på, hvordan hans temperament kan påvirke andre omkring ham.

- Det er noget, jeg skal have for øje. For det kan virke voldsommere på andre, end det er for mig.

Derfor snakker han meget med sin kæreste om hans reaktioner. Og hvis han er blevet vred over noget, tjekker han ind hos hende for at høre, hvordan hun oplevede det.

- Det handler jo meget om, hvordan det bliver modtaget og oplevet hos andre. Og hvis jeg ikke selv kan mærke det, så er jeg jo afhængig af andres feedback for at blive bedre.

Dog er det vigtigt for Jonas Haagensen at understrege, at hans temperament ikke er noget, der fylder synderligt i hans hverdag. Men en gang imellem kommer det frem, og her er det vigtigt for ham at vide, hvordan han kan forbedre sig.

Om han var kommet til samme erkendelse uden opholdet på gården er svært at sige, men han er ikke i tvivl om, at gården har haft stor betydning.

- Jeg blev skubbet ud af min comfortzone en milliard gange på den gård. Og det er jo her, vi udvikler os som mennesker. Det gør vi jo ikke i dagligdagen, siger Jonas Haagensen, der føler sig stærkere som person end tidligere.

Den vildeste og personlighedsudviklende rejse

Han har dog svært ved at lægge skjul på, hvor ærgerlig han er over, at han måtte forlade gården på den måde – og dermed også gå glip af muligheden for at vinde de 500.000 kroner.

- Når jeg taler om det nu, kan jeg mærke, at ærgrelsen overskygger rigtig meget af oplevelsen på gården, siger han og fortsætter:

- Jeg ville så gerne være smidt ud i en tvekamp. Det føles så tamt og uforløst bare at pakke sine ting og forlade gården.

Alligevel fortryder han ikke sin medvirken et sekund.

Han beskriver oplevelsen som den vildeste, fedeste og mest personlighedsudviklende rejse, han nogensinde har været på.

- Jeg føler mig afklaret med en masse ting og i balance. Jeg har fået ufatteligt meget med, som jeg er dybt taknemmelig for, siger han og slår fast:

- Jeg gjorde det gerne igen. Jeg er slet ikke skræmt væk.

Du kan se 'Hjem til gården' hver søndag aften klokken 20.00 på TV 2 eller TV 2 PLAY, hvor du også kan se snigpremiere på næste uges afsnit.