Oscar

Thomas Vinterberg holdt lang og rørende takketale efter Oscar-sejr

Thomas Vinterberg holdt en rørende tale om sin datter, hvis pludselige død kom til at påvirke tilblivelsen af 'Druk'.

Thomas Vinterberg sprængte de gængse taletidsrammer til aftenens Oscar-fest, da han vandt prisen for 'Bedste internationale film' med 'Druk'.

Instruktøren holdt nemlig en tale, der tog hele 4 minutter og 19 sekunder, og det hører til sjældenhederne, at en Oscar-tale får lov at vare så længe.

Hvis nogen tror på, at hun er her med os, vil man kunne se hende klappe og heppe

Thomas Vinterberg

Thomas Vinterberg startede med at få det meste af salen til at grine, da han fortalte, at han aldrig havde forestillet sig at stå på scenen med en Oscar i hånden og tilføjede:

- Bortset fra, at jeg altid har forestillet mig det. Siden jeg var fem, har jeg har forberedt taler på togstationen, i skolen og på toilettet. Og her er jeg. Det er fantastisk, sagde han.

Herefter takkede han holdet bag filmen, sin familie, skuespillerne og gav en særlig tak til hovedrolleindehaveren Mads Mikkelsen.

Men herfra skiftede talen tone.

Rørende hilsen til datteren

Thomas Vinterberg fortalte foran gæsterne i salen om sin datter, Ida, der mistede livet i en bilulykke i maj 2019, netop som optagelserne til 'Druk' var begyndt.

- Den ('Druk', red.) handler om at miste kontrol i livet, som jeg mistede kontrollen i mit eget liv, sagde han.

Dødsfaldet fik en enorm indflydelse på instruktørens arbejde med filmen, lød det i talen. Og det gjorde prisen ekstremt betydningsfuld for ham.

- Vi ville lave en film, der hylder livet, sagde han og rømmede sig.

Ida Vinterberg, som var 19 år, da hun døde, havde læst manuskriptet og havde sendt sin far et brev om, hvor meget hun elskede det. Hun havde set frem til selv at spille med i filmen, fortalte han.

Måske har du trukket i trådene et sted?

Thomas Vinterberg

- Hvis nogen tror på, at hun er her med os, vil man kunne se hende klappe og heppe.

Ros for de smukke ord

For Thomas Vinterberg er 'Druk' "lavet for Ida". Som et monument til hendes minde, beskrev han.

- Det er et mirakel. Ida, du er et mirakel. Måske har du trukket i trådene et sted? Hvem ved. Den her er i hvert fald til dig, sagde han om prisen.

På sociale medier er det også tydeligt, at talen gjorde indtryk på den anden side af skærmene.

- Thomas Vinterberg har nok holdt den mest følelsesladede takketale i aften, skriver den anerkendte amerikanske filmkritiker Robert Daniels på Twitter.

Andre skriver, at de blev dybt rørte af talen, og at den er "en af de bedste under Oscars".

Thomas Vinterbergs film var nomineret i to kategorier, nemlig både 'Bedste internationale film' og 'Bedste instruktør'. Sidstnævnte vandt han ikke, da prisen gik til kinesiske Chloé Zhao, som har instrueret 'Nomadland'. Inden showet var hun også storfavorit til at løbe med titlen.