Oscar

’Druk’ vinder en Oscar

Thomas Vinterberg måtte tørre sig under øjnene, da han i sin takketale dedikerede prisen til sin afdøde datter.

Thomas Vinterberg har længe været bookmakernes favorit til en Oscar i kategorien ’Bedste internationale film’, og deres forudsigelser viste sig at holde stik.

Natten til mandag blev ’Druk’ udråbt som vinder af prisen til Oscar-showet, der blev afholdt i Los Angeles.

Det var en bevæget Thomas Vinterberg, der modtog og takkede for prisen på scenen.

- Det er mere, end hvad jeg kunne forestille mig. Bortset fra at det er noget, jeg altid har forsøgt at forestille mig. Lige siden jeg var fem år. Jeg har forberedt taler på stationer, skoler og toilettet. Og her er jeg. Det sker virkelig, lød det fra Thomas Vinterberg.

I talen dedikerede han prisen til sin datter, Ida, der døde i en trafikulykke under optagelserne, og han måtte tørre sig under øjnene, da han fortalte publikum om sit tab.

- Vi ville lave en film, der fejrede livet, og fire dage inde i optagelserne skete det utænkelige. Et uheld tog min datter fra mig. Vi savner hende, og jeg elsker hende, lød det fra den danske instruktør.

Fjerde danske Oscar i kategorien

Filmen handler om fire midaldrende gymnasielærere, der på hver sin måde er gået lidt i stå i livet. De beslutter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet.

De fire hovedroller bliver spillet af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe.

’Druk’ har allerede vundet en række filmpriser blandt andet for bedste europæiske film ved European Film Award og prisen for Bedste ikke-engelsksprogede Film ved den britiske prisuddeling Bafta.

Det er fjerde gang, at Danmark vinder en Oscar i kategorien ’Bedste internationale film’.

Sidste gang var for ti år siden, hvor Susanne Bier i 2011 vandt med filmen ’Hævnen’. I 1989 vandt Bille Augusts ’Pelle Erobreren’ og året forinden – i 1988 – vandt Gabriel Axel med ’Babettes gæstebud’.

Thomas Vinterberg har tidligere været nomineret til en Oscar i samme kategori med filmen ’Jagten’ i 2014. Dengang vandt han ikke.

Vandt ikke 'Bedste instruktør'

Thomas Vinterberg var også nomineret i kategorien 'Bedste instruktør' som den første dansker nogensinde.

Den pris vandt han dog ikke.

Det gjorde Chloe Zhao, der har instrueret filmen 'Nomadland'. Hun er den anden kvinde nogensinde til at vinde prisen.