Oscar

Der er især to grunde til, at Oscar er vigtig for den danske filmbranche

Den eftertragtede pris høster anerkendelse i udlandet, og det betyder, at Danmark kan lave flere og bedre film.

Nattens Oscar-uddeling bød på hæder til Danmark, hvor 2 ud af 23 priser gik til danskere.

Således kan instruktør på filmen 'Druk' Thomas Vinterberg samt klipper på filmen 'Sound of Metal' Mikkel E.G. Nielsen begge sætte sig i flyet mod Danmark med en Oscar-statuette.

Men Oscar-priserne er ikke bare vigtige for de to hovedpersoner og holdene bag deres film.

Hæderen er også vigtig for hele den danske filmbranche og finansieringen bag.

- Generelt handler Oscar om anerkendelse og opmærksomhed, men priserne er særligt vigtige af to grunde, fortæller Claus Ladegaard, som er administrerende direktør hos Det Danske Filminstitut.

Penge er afgørende

Først og fremmest er opmærksomheden på danske film vigtigt for finansieringen af danske film. Der bliver årligt lavet mellem 20 og 25 film i Danmark, og mellem 20 og 25 procent af finansieringen kommer fra udlandet.

- Så nogen er klar over, at vi er i stand til at lave gode film i Danmark, siger Claus Ladegaard.

Pengene er helt afgørende for de danske film, for uden pengene ville Danmark lave både dårligere og færre film.

Og der har Oscar-uddelingen en stor betydning, forklarer Claus Ladegaard.

Inspiration og samarbejde

Derudover betyder de internationale samarbejder i filmbranchen, som unægtelig hænger sammen med Oscar-uddelingen, at udviklingen i det danske filmmiljø ikke går i stå.

- Danmark er et relativt lille og homogent land med kun et enkelt filminstitut. Og vi har et relativt lille filmmiljø, hvor de fleste kender hinanden.

- Derfor har vi brug for at hente inspiration og kompetenceudvikle os selv, og det gør vi i samarbejde med andre, fortæller Claus Ladegaard.

Sidste gang Danmark vandt en Oscar for 'Bedste internationale film' var i 2011, og der gik prisen til Susanne Biers 'Hævnen'.

Et større internationalt publikum

Selvom det er ti år siden, skal vi ikke glemme, at Danmark flere gange siden har været nomineret til en Oscar, påpeger Claus Ladegaard.

- Så vi svæver rundt i de relativt høje luftlag, og det er afgørende, at vi har kunnet holde os deroppe. Det, at vi har en samlet finansiering på 20-25 procent, viser også, at vi er meget attraktive for udlandet.

Alene det at blive nomineret til en Oscar betyder ifølge direktøren "kolossalt meget", men Oscar-statuetten er alligevel noget, som løfter Thomas Vinterberg og Zentropa (filmselskabet bag 'Druk', red.) højere op.

- Der er ingen tvivl om, at 'Druk' i det internationale filmmiljø er kendt for at have modtaget en række andre priser, og Oscar-prisen vil give filmen et større publikum internationalt.