Oscar

Anthony Hopkins tog Oscar-sejr som ældste skuespiller nogensinde og slog afdød favorit

På Instagram har den 83-årige sejrherre sendt en hyldest afsted til den afdøde kollega.

Det var på mange måder bemærkelsesværdigt, da skuespilleren Anthony Hopkins vandt prisen for bedste mandlige skuespiller ved nattens Oscar-fest.

Ikke alene var det noget uortodokst, at netop denne pris var forfremmet og gemt til at være aftenens sidste. Den plads har traditionelt været reserveret til hovedprisen 'Bedste film'.

Derudover blev Anthony Hopkins med sine 83 år også den ældste skuespiller nogensinde til at vinde en Oscar. Og så vandt han over den afdøde Chadwick Boseman, der af stort set alle bookmakere og filmeksperter var spået vinder for sin rolle i filmen 'Ma Rainey's Black Bottom'.

Nå ja, så dukkede Anthony Hopkins heller ikke op til prisoverrækkelsen – hverken i salen eller over en virtuel forbindelse.

- Superkikset og tåkrummende

I både danske og internationale medier er der blevet gisnet om årsagen til, at prisen for den bedste mandlige skuespiller skulle have lov til at afslutte den prestigefyldte prisuddeling.

Årsagen kan måske være, at forventningen klart tippede til Chadwick Bosemans fordel – den amerikanske, folkekære skuespiller, der sidste år gik bort i en alder af 43 år efter fire års kamp mod tarmkræft.

Den forklaring er filmredaktør ved Soundvenue Jacob Ludvigsen tilbøjelig til at købe ind på.

- Det virkede, som om man lagde den pris til sidst, så vi ville få et stort og rørende Oscar-øjeblik ved at give prisen til en ekstremt vellidt og talentfuld skuespiller, der døde i en alt for tidlig alder. Som om man ville have en smuk udgang på det hele, siger han.

Men sådan skulle det altså ikke gå. Jacob Ludvigsen kalder fadæsen for "den mest antiklimatiske afslutning".

- Det var superkikset og tåkrummende. Alle deres fikse planer gik i vasken, og så var Anthony Hopkins ikke engang til stede til at tage imod prisen.

Raceproblemer i Oscar-akademiet?

Rundt omkring på sociale medier har den sorte Chadwick Bosemans nederlag til den hvide Anthony Hopkins også fået folk til at spekulere i, om der er racemotiver på spil.

- Der var hurtigt mange, der beklagede sig over, at man havde regnet med denne pris til en sort skuespiller. Og at den så endnu engang går den til en aldrende hvid brite, siger Jacob Ludvigsen.

Men selvom Jacob Ludvigsen mener, at der er racemæssige problemstillinger og hvid overvægt i Oscar-akademiet, er det ikke det, der er på spil i netop dette valg af vinder. Anthony Hopkins har med sin rolle i 'The Father' simpelthen bare fortjent sejren, mener han.

- Det er en hån mod hans præstation at læse et racemotiv ind i det her valg, siger han.

Jacob Ludvigsen beskriver Anthony Hopkins præstation som "fuldstændig fantastisk". Og det gør det ikke mindre spektakulært, at det sker i hans livs - og karrieres - efterår.

- Det er en ren masterclass, han leverer i rollen som demensramt mand med et krakeleret sind. Han bærer filmen. Det er ham, der er filmen, siger han.

Jakob Ludvigsen henviser også til, at årets Oscar-fest faktisk bød på særlig stor diversitet blandt vinderne.

Hopkins hylder Boseman

Men Anthony Hopkins gjorde altså ikke meget væsen af sig, da han vandt prisen. I stedet blev det en speakerstemme, der afsluttede Oscar-showet ved at sige, at man skulle hilse og sige tak fra den rekordgamle vinder.

Mandag tog han dog revanche og delte et opslag på sin Instagram-profil fra sit hjem i Wales, hvor han forklarede sit fravær.

Som 83-årig havde han virkelig ikke forventet at vinde prisen, lød det. Og så sendte han en hilsen afsted til den afdøde kollega og konkurrent.

- Jeg vil gerne hylde Chadwick Boseman, der blev taget fra os alt for tidligt, siger han.