Underholdning

Thomas Vinterberg forud for nattens Oscars: - Enten bliver jeg skuffet eller ekstatisk

Thomas Vinterberg er optimistisk i forhold til sine chancer for at vinde i hvert fald én Oscar.

Thomas Vinterberg står foran en kæmpe villa i Hollywood iført sommertøj.

- Det går meget godt, ikke, siger instruktøren og smiler.

Han er taget til filmbyen for at deltage i årets største prisfest: Oscar-uddelingen.

Hans film ’Druk’ er nomineret til en Oscar for ’Bedste internationale film’, og så er han nomineret i kategorien ’Bedste instruktør’ – som den første dansker nogensinde.

Derfor er han lige nu i karantæne i kæmpevillaen sammen med sin kone og børn, så han kan deltage i Oscar-uddelingen natten til mandag dansk tid.

- Vi skal være her i otte-ni dage og testes hver anden dag for at være med, siger Thomas Vinterberg til TV 2.

Skuffelse eller ekstase

Han glæder sig til at komme afsted og ser allermest frem til at gå op af den røde løber, få en drink i hånden og møde sine ”helte”, som han siger:

- Dét moment glæder jeg mig virkelig til. Det er det største af alle momenterne. Bagefter så går man ind i salen og bliver nervøs og tør i munden og enten skuffet eller ekstatisk.

Men skal man tro filmeksperter og bookmakere, er der god sandsynlighed for, at det ender med ekstase. I hvert fald hvad angår kategorien ’Bedste internationale film’.

Danske Spil vurderer, at der er hele 89 procent sandsynlighed for, at Thomas Vinterberg kan hive en Oscar-statuette hjem i den kategori.

Spørger man filminstruktøren selv, skyldes det, at filmen har ramt noget særligt i tiden.

- Det er en film, der insisterer på at fejre livet på et tidspunkt, hvor alle har været låst inde, siger han.

- Og jeg tror, at filmens særegenhed, hudløshed og ærlighed er noget, folk virkelig tager til sig. De instruktørkolleger, jeg har talt med, er imponeret over den divergerende tone i film – at de både har grædt og grint og alt muligt andet inden for samme film, siger Thomas Vinterberg.

Han tror også, at det er forklaringen på, at netop 'Druk' har sikret ham en nominering for ’Bedste instruktør’. Men han tvivler på, at han vil vinde.

- Bedste instruktør går typisk til amerikanske film, og det er meget sjældent, at en europæisk instruktør vinder den, siger han.

Forberedte takketaler

Bliver en eller flere takketaler nødvendige, har Thomas Vinterberg allerede forberedt sig.

- De har bedt os om ikke at have papir med på scenen. Det ved jeg ikke, om jeg kan overholde. Og de har bedt os om ikke at nævne efternavne. Det ved jeg heller ikke, om jeg kan overholde. De har også bedt os om at holde os inden for et minut. Det ved jeg, at jeg ikke kan overholde, siger filminstruktøren.

Der er nemlig mange, han gerne vil takke for at have båret filmen frem, som han siger.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er mange skabende kræfter, der har båret den her film igennem på et tidspunkt, hvor jeg selv stod meget svagt, siger Thomas Vinterberg, der mistede sin datter i en trafikulykke, da han netop havde begyndt optagelserne til ’Druk’.

Oscar-showet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag aften fra klokken 23.20.