Journalist drak som i 'Druk' - sådan havde hun det

I filmen 'Druk' prøver fire mænd at opretholde en promille på 0,5. TV 2s journalist satte sig på en almindelig arbejdsdag for at gøre samme forsøg.

Når årets Oscars bliver uddelt, har Thomas Vinterberg hele to chancer for at få en statuette med hjem på kaminhylden.

Den danske instruktørs film 'Druk' er nemlig nomineret både i kategorien for bedste internationale spillefilm og - som den første dansker nogensinde - er Vinterberg også med i opløbet om at vinde prisen for bedste instruktør.

'Druk' handler om fire midaldrende mænd, der sætter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Forsøget får hurtigt en positiv effekt på deres arbejde og privatliv, men eksperimentet ender ikke lige godt for dem alle.

Jeg var spændt, og så føltes det lidt festligt at drikke alkohol om morgenen

Amalie Rud Seerup
Amalie Rud Seerup prøver at genskabe forsøget fra filmen Druk. Video: Sofie Sparre

Men forholder det sig virkelig sådan, at livet bare ville være lidt mere lyserødt, hvis vi alle gik rundt med en konstant promille på 0,5?

Det satte TV 2 ECHOs journalist, Amalie Rud Seerup, sig for at teste. På en helt almindelig arbejdsdag lagde hun derfor hårdt ud med både øl og vodka, da cyklen var blevet parkeret på TV 2.

Nedenfor kan du se, hvordan dagen gik.

Amalies dag med druk

  1. Klokken 9

   Amalie møder på arbejde på TV 2 med en promille på 0. Allerede inden hun kommer ind, drikker hun sin første øl og en slurk vodka.

  2. Klokken 10

   Amalie måler sin promille, som er på 0,19. For at få promillen højere op drikker hun to øl mere, mens hun er på optagelse med en kilde.

  3. Klokken 11.30

   Efter Amalie er vendt tilbage til TV 2, drikker hun endnu en øl, mens hun arbejder ved sin computer. Hendes promille bliver målt til 0,59.

  4. Klokken 12.30

   Amalie spiser frokost og drikker en halv øl til. Promillen bliver målt til 0.66.

  5. Klokken 13.30

   Promillen ligger på 0,52. Amalie tager et shot vodka for at holde promillen ved lige. Efterfølgende går hun til idéudviklingsmøde med sine kolleger.

  6. Klokken 15

   Amalie er taget på optagelse for at lave en voxpop på Strøget. Promillen bliver målt 0.46 og hun drikker derfor en øl på Rådhuspladsen. Humøret er i top og der er godt med energi.

  7. Klokken 15.45

   Tilbage på redaktionen, hvor energien ryger helt i bund. Promillen bliver målt til 0,6.

  8. Klokken 17.30

   Amalie har fri. Hun tager et shot vodka uden for TV 2 og smutter af sted for at finde noget aftensmad.

  9. Klokken 18

   Der bliver spist pomfritter og der toppes op med en øl og et shot vodka. Promillen bliver målt til 0,43.

  10. Klokken 18.40

   Amalie drikker et shot vodka, inden hun skal spille fodbold med veninderne. Med til træningen har hun en øl, der er hældt over i en drikkedunk.

  11. Klokken 19.50

   Fodboldtræningen er overstået og det samme er forsøget. Resten af aftenen drikker Amalie ikke alkohol.

Dagen efter forsøget ser Amalie Rud Seerup tilbage på forsøget, som både gav op og nedture.

Hvordan havde du det, da du gik i gang med forsøget?

- Jeg var spændt, og så føltes det lidt festligt at drikke alkohol om morgenen. Det var lidt en frihedsfølelse, jeg fik. Da jeg drak den første øl, glædede jeg mig, men var også nervøs for, hvordan dagen ville gå.

Sådan påvirker alkohol dig

0,2 promille: Øjets evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke forringes.

0,5 promille: Evnen til at opfatte situationer og samtidig udføre præcise bevægelser forringes. Synsvinklen indsnævres. 

0,8 promille: Overdrevne bevægelser.

1,0 promille: Man snøvler og sludrer. Man har dårlig kontrol over muskler, vanskeligt ved at holde balancen og får en usikker gang. 

1,5 promille: Man har store problemer med balancen og grovmotoriske bevægelser. Man er tydeligt beruset og har besvær med at tale.

2,0 promille: Udtalte forgiftningssymptomer. Selvkontrollen er helt væk.

3,0 promille: Opfatter ikke, hvad der sker rundt omkring, og mister ofte bevidstheden.

4,0 promille: Går i koma og risikerer, at åndedrætsorganer lammes. I livsfare.

5,0 promille: Død. Hvis ikke man har udviklet tolerance på grund af misbrug.

Kilde: Alkoholdialog.dk

Jeg var meget lettet, da jeg skulle hjem. Jeg glædede mig virkelig meget til at blive ædru igen

Amalie Rud Seerup

Hvordan havde du det i løbet af dagen?

- Jeg synes, at min energi skiftede virkelig meget. Den ene time kunne jeg være helt oppe at køre og være klar på alt. Den næste time havde jeg kvalme og var helt ugidelig. Når jeg havde drukket noget, kom der en optur. Så gik der en halv til en hel time, og så var jeg helt nede i kulkælderen, helt tømt for energi.

Det var ikke kun en nydelse for Amalie Rud Seerup at drikke alkohol hele dagen. Video: Sofie Sparre

Sidst på dagen - hvordan havde du det der?

- Det var sindssygt hårdt at spille fodbold med mine veninder. Jeg forstod simpelthen ikke, hvad træneren sagde, og der var ekstremt hårdt at have maven fyldt med øl, samtidig med at jeg skulle være fysisk aktiv. Jeg var meget lettet, da jeg skulle hjem. Jeg glædede mig virkelig meget til at blive ædru igen. I løbet af natten vågnede jeg med tømmermænd og her - dagen efter - kan jeg også mærke det i kroppen.

For Amalie Rud Seerup viste det sig specielt at være en hindring at have maven fuld af alkohol, når der skulle spilles fodbold. Video: Sofie Sparre

Hvad var det hårdeste ved forsøget?

- Det var helt klart at holde energien oppe og lave noget fornuftigt uden bare at fjolle rundt. Det var svært at være produktiv og holde gejsten oppe. Og så kom det faktisk også bag på mig, hvor meget man egentlig skal drikke for at opretholde en promille på 0,5.

Fik du noget godt ud af at føre forsøget ud i livet?

- Selvom der var nogle dyk i energien, så var det også sjovt. Især da jeg var på Strøget for at lave en voxpop. Jeg følte, at jeg havde bedre kemi med de folk, som jeg skulle interviewe. Jeg havde ingen hæmninger, og det var nemmere for mig at kontakte folk. Og så var jeg bare i godt humør, når jeg talte med mine veninder og kolleger.

På en skal fra 1 til 5, hvor påvirket var du?

- Jeg vil nok sige to eller tre. Jeg følte mig beruset og kunne sagtens mærke det. Men jeg var på intet tidpunkt rigtig fuld. Men jeg var småfuld.

Hvis det var socialt acceptabelt og sundhedsmæssigt tilrådeligt, ville du så fortsætte på samme måde?

- Nej, jeg ville ikke kombinere en hverdag med alkohol. Det er sjovt at feste sammen med vennerne, men det er ikke det værd, når man skal have en normal hverdag, hvor man skal kunne arbejde og være sammen med andre.

Oscar-showet kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY søndag aften fra klokken 23.20.