Fotovognen

Tv-værtspar med 30 års aldersforskel: - Vi har det pissesjovt både på arbejde og privat

59-årige Vibeke Nipper og 29-årige Anders Toft Bro laver 'Fotovognen' på TV Midtvest. Nu kommer de også på landsdækkende tv.

Rundt om i Midt- og Vestjylland har de længe haft status som levende tv-legender.

Og de er nemme at genkende: Hun med sit knaldrøde, opsatte hår og han med sin obligatoriske kasket, cowboyjakke og kvikke kommentarer.

Når de kommer kørende i 'Fotovognen', ved indbyggerne i de små jyske flækker straks, hvad der skal ske. For parret taler med alt og alle på deres vej.

"Hej, hvad bøvler du med?" og "Hvor skal du hen?", spørger de og stikker mikrofonen ud ad vinduet til cyklister, fodgængere og folk i haverne.

Konceptet er, at alle mennesker har en historie at fortælle, og værtsparret fra TV Midtvest er blevet eksperter i på få minutter at gå fra smalltalk til nære personlige samtaler med folk, de aldrig har mødt.

- Det er faktisk fantastisk, så åbne folk er, og hvad man kan få ud af en helt banal snak. Vi tager det som en kæmpe tillidserklæring, når mennesker ønsker at dele deres historier med os, siger 'Fotovognens' mest erfarne medlem, 59-årige Vibeke Nipper, til TV 2.

Som eksempler på samtaler der har gjort særligt indtryk, nævner hun en far, der fortalte, at hans 14-årige søn var død af lightergas, og en ung mand, Jonas, der sprang ud som homoseksuel på bagsædet af 'Fotovognen'.

Vibeke Nipper og Anders Toft Bro tager rundt i de små jyske flækker og taler med dem, der bor der. Det kommer der mange interessante, sjove og rørende samtaler ud af. Video: Susanne Nielsen

Sammen med sin 30 år yngre værtskollega Anders Toft Bro og fotografen Line Morell Holm, der aldersmæssigt befinder sig lige midt mellem de to, har Vibeke Nipper gennem de seneste fire år lavet 70 programmer fra små byer i den midt- og vestjyske region.

En lang række højdepunkter fra programmerne, der består af både sjove, rørende, alvorlige og finurlige samtaler, er nu blevet samlet i fire afsnit, som sendes tirsdag på TV 2 og lige nu på TV 2 PLAY.

Sjov og drillerier i minibussen

En af grundene til, at 'Fotovognen' er blevet så populær i den midt- og vestjyske region, hvor programmet nærmest har opnået kultagtig status, er, at der findes en helt særlig kemi mellem de to værter.

Trods tre årtiers aldersforskel og den helt basale kønsforskel har værtsparret nemlig en vigtig ting til fælles: Humoren.

Fakta om 'Fotovognen'-værterne

Vibeke Nipper

 • Født 16. april 1962 i Skagen.
 • Ansat på TV Midtvest siden start i 1989.
 • Kendt som nyhedsvært i godt 20 år. Har desuden lavet et hav af features, portrætter og studieprogrammer.
 • Gift men den jævnaldrende Hans Trier Vittarp, som er fotograf på TV Midtvest.
 • Har to voksne børn (der af og til synes, at mor er lidt pinlig).
 • Bor i Holstebro.

Anders Toft Bro

 • Født 15. september 1991 i Thyborøn.
 • Blev uddannet journalist fra DMJX i 2017 og var praktikant på TV Midtvest.
 • Spiller i bandet The Grandfætters sammen med sine fire grandfætre og også med sin far, Bent Bro, fra Tørfisk.
 • Kæreste med Annemette på ottende år.
 • Blev far til en datter i februar 2021.
 • Bor i Holstebro.

- Vi har det pissesjovt sammen både på arbejde og privat, hvor vi også ses. For eksempel har jeg lige været til Vibekes 59-års fødselsdag (16. april, red.). Hun er en af mine rigtig, rigtig gode venner. Vi har så meget til fælles, at jeg aldrig tænker over, at der er 30 år imellem os, siger Anders Toft Bro.

Netop aldersforskellen er dog kilde til en del drillerier, når de kører rundt sammen i 'Fotovognen'.

- Det er så heldigt, at Vibeke elsker at blive drillet, og at jeg elsker at drille. Så det er jo en god kombi, lyder det med et grin fra Anders Toft Bro.

Nerven i programmerne er, at alt, hvad vi laver, er ægte

Anders Toft Bro, medvært på 'Fotovognen'

Sådan opstod idéen til 'Fotovognen'

Begrebet fotovogn fik en ny og mere positiv betydning i august 2017, da TV Midtvest lancerede programmet 'Fotovognen'.

Idéen til programmet opstod en dag, hvor den tidligere nyhedsvært Vibeke Nipper sad og talte med fotografen Line Morell Holm om, hvad hun nu skulle finde på.

Vibeke Nipper ville gerne lave et program, hvor hun havde en medvært med, og den tidligere journalistpraktikant Anders Toft Bro, som netop var blevet ansat på kanalen, ville være et godt bud.

Ved en brainstorm blev det besluttet, at programmets koncept skulle bestå i at køre ud til en lille by på højest 300 indbyggere og finde den rigeste, den smukkeste, den klogeste og så videre i byen og snakke med dem.

Da Vibeke Nipper og Anders Toft Bro første  gang kørte ud med fotograf Line Morell Holm på bagsædet og forklarede hende konceptet, sagde hun: "Det kan I godt glemme! Vi kører bare ud og ser, hvad der sker!" Og sådan har det været lige siden.

Programmet er helt uplanlagt. Det bestemmes på dagen, hvilken by 'Fotovognen' kører til, og så handler det ellers bare om at tale med alle de mennesker, de møder på deres vej.

Foreløbig er der lavet over 70 programmer på 3,5 år.
 

Udover de mange sjove øjeblikke ombord i minibussen giver programmerne dog også indimellem plads til de mindre heldige sider af samværet.

- Nerven i programmerne er, at alt, hvad vi laver, er ægte. Og de folk, vi taler med, er ægte. Der er ikke noget, der er planlagt. Derfor er det vigtigt også at vise, når der er et akavet øjeblik, hvor snakken ikke går, eller hvor vi er halvvejs uvenner, siger Anders Toft Bro og fortsætter.

- Det kan være, at en af os er i dårligt humør en dag, eller måske kan vi ikke finde vej på GPS’en. For sådan er det også nogle gange, når man sidder i en bil sammen og har kendt hinanden gennem flere år. Den der ægthed er vores fotograf og medtilrettelægger, Line, rigtig god til at få med.

Uimponerede typer

Når man i årevis kører rundt og taler med folk i de helt små lokalsamfund på mellem 50 og 300 indbyggere, møder man også en del skæve eksistenser og personligheder. Deriblandt er der nogle enere, som bestemt ikke lader sig gå på af at få besøg af et par tv-journalister.

Jeg elsker sådan nogle mennesker, der ikke stiller sig an

Vibeke Nipper, medvært i 'Fotovognen'

- Jeg elsker sådan nogle mennesker, der ikke stiller sig an, men bare er fuldstændig uimponerede over os - og måske ligefrem synes, at vi er lidt nogle idioter, lyder det med et grin fra Vibeke Nipper.

Heriblandt nævner hun den pensionerede fisker But Munk fra Thy, der tydeligvis syntes, det var et dumt spørgsmål, da han blev spurgt om, hvad han fiskede efter i sin tid. Efter en lang pause svarede han bare: "Fisk!".

Nogle af disse uimponerede typer har gennem årene fået ekstra eksponering i TV 2s late night show 'Natholdet', som jævnligt har vist klip fra 'Fotovognen'.

Natholdsværten Anders Breinholt har endda været så begejstret for de jyske indslag, at han har lavet et par særprogrammer i samarbejde med 'Fotovognen'. I det ene kørte han rundt sammen med Vibeke Nipper og Anders Toft Bro for at opsøge nogle af de tidligere medvirkende.

Det har virkelig været et godt bekendtskab med 'Natholdet'

Anders Toft Bro, medvært på 'Fotovognen'

- Det har virkelig været et godt bekendtskab med 'Natholdet'. De har været nogle rigtig gode ambassadører og venner af programmet. Vi har sat møgstor pris på den måde, de har omtalt os på, og i endnu større grad den fine måde, som de har behandlet vores medvirkende på, siger Anders Toft Bro og tilføjer:

- For når man tager et klip ud fra et program og sætter det ind i et natholdskoncept, kan man lynhurtigt komme til at sidde og grine af nogle dumme jyder. Men det har ikke været tilfældet. Så det skal de have et skulderklap for.

Ifølge de to 'Fotovognen'-værter er det da også 'Natholdet', der har en stor del af æren for, at så mange unge mennesker ved, hvem de er, når de kommer ud i de små lokalsamfund.

- Vi møder nu flere unge mennesker, som er klar til at stille op til en snak foran kameraet, og som er næsten lige så begejstrede for at få besøg af os som deres forældre og bedsteforældre. Og jeg tror ikke, det skyldes, at de sidder og ser 'Fotovognen' på vores regionale kanal onsdag aften, lyder det fra Vibeke Nipper.

Se 'Fotovognen' tirsdag klokken 20.50 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 PLAY.