Oscar

Syv ting, du skal vide om filmen ’Druk’

To af skuespillerne i filmen 'Druk' har privat haft et svært forhold til alkohol.

Natten til mandag kan filmen ’Druk’ indbringe Danmark en Oscar for bedste internationale film.

Thomas Vinterberg, der har instrueret filmen, er desuden nomineret til prisen som bedste instruktør.

Filmen handler om fire gymnasielærere, der sætter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet.

De vil altså forsøge konstant at opretholde en promille på 0,5, hvilket fører til gemte flasker rundt omkring på gymnasiet, lidt stærkt i kaffen og et glas rødvin til madlavningen.

Men det fører også til mere selvtillid ved kateteret. Indtil det går galt.

I et interview med TV 2 deler instruktøren bag det danske Oscar-håb en masse detaljer om filmen og dens tilblivelse.

1. Filmen startede som en hyldest til druk

Thomas Vinterberg startede med at ville lave en fejring af alkohol.

Han kiggede i verdenshistorien og så, hvor mange fantastiske begivenheder, hvor meget kunst og hvor mange vigtige beslutninger, der er blevet taget af mennesker, mens de har været påvirket af alkohol.

Det fascinerede ham.

Men hen ad vejen begyndte alkoholens mørke sider at poppe op, og de indtog en central rolle i filmen side om side med de positive.

Thomas Vinterberg har forsøgt at ramme en balance, hvor filmen ikke bliver for moraliserende samtidig med, at den ikke er en reklame for alkohol.

- Vi skal ikke fortælle nogen, hvordan de skal drikke, eller hvordan de skal leve deres liv. Vi skal undersøge de her fire mænds liv og gå ind i undersøgelsen af alkohol sammen med dem, siger Thomas Vinterberg.

2. To af skuespillerne har selv haft alkoholproblemer tæt inde på livet

Thomas Bo Larsen, der spiller en af de fire gymnasielærere, er selv tørlagt alkoholiker.

Følg Oscar-showet 2021 på TV 2

Søndag 25. april kan du følge Oscar-showet på TV 2 fra klokken 23.20 og hele natten frem.

Her bliver der traditionen tro uddelt priser til skuespillere og filmfolk for de bedste film udgivet i 2020/2021. 

Til trods for corona bliver showet afholdt på nogenlunde vanlig vis med rød løber og gæster i salen. 

I år er Danmark med i opløbet om hele fire priser: 

  • Thomas Vinterberg er både nomineret i kategorien 'Bedste internationale film' og 'Bedste instruktør' for filmen 'Druk'.
  • Mikkel E.G. Nielsen er nomineret til 'Bedste klipning' for filmen 'Sound of Metal'.
  • Elvira Lind og hendes film 'The Letter Room' er nomineret for 'Bedste kortfilm'.

 

Han stoppede med at drikke for syv år siden.

I filmen skal de fire skuespillere spille mange forskellige niveauer af fuld lige fra hyggeligt snalret til bevidstløs af druk. Og det er stadier, som Thomas Bo Larsen kender særdeles godt gennem mange år som alkoholmisbruger.

Skuespilleren Magnus Millang har også mærket alkoholens skyggeside. Hans far døde i 2014 på grund af druk.

For Thomas Vinterberg betød det, at han følte et ansvar, som var større end normalt, når han laver film.

3. Thomas Vinterberg har lavet ’Druk’ sammen med sin film-familie

Når man ser en film af Thomas Vinterberg, ser man også ofte den samme skare af skuespillere gå igen.

Han kan nemlig godt lide at arbejde sammen med dem, han kalder sin ”film-familie.”

De fire hovedrolleindehavere har alle spillet med i flere af Thomas Vinterbergs film.

Thomas Bo Larsen og Thomas Vinterberg har fulgtes ad lige siden Vinterbergs afgangsfilm ’Sidste omgang’, som han dimitterede med fra Den Danske Filmskole i 1993. Han spillede også med i ’Festen’ i 1998.

Mads Mikkelsen spillede hovedrollen i ’Jagten’ fra 2012, der også blev nomineret til en Oscar. Her spillede han over for Lars Ranthe, der også har spillet med i ’Kollektivet’.

Magnus Millang har tidligere spillet med i Vinterbergs film ’Kursk’ og ’Kollektivet’.

Filmens manuskriptforfatter Tobias Lindholm har også skrevet manuskript til flere af Vinterbergs film blandt andet ’Jagten’ og ’Submarino’.

- Den kontinuitet mellem mennesker gør, at vi opbygger en fortrolighed. Den fortrolighed gør, at man opbygger et vist mod til at gøre ting, man ellers ikke ville have gjort, siger Thomas Vinterberg.

4. Skuespillerne blev castet, før filmen blev skrevet

De fire hovedroller blev udvalgt og ansat, inden manuskriptet overhovedet var skrevet, og deres roller er derfor skrevet specifikt til at passe til lige netop dem.

- Vi skrev den her film til dem, så det har været uadskilleligt fra start, siger Thomas Vinterberg.

I manuskriptet hed de deres egne navne – Mads, Lars, Magnus og Thomas – indtil tre uger før optagelserne, hvor de besluttede, at de nok hellere måtte få nogle navne som de karakterer, de spiller.

5. Slutscenen var ved at blive taget ud

I filmens sidste scene er Mads Mikkelsens karakter til studenterfest, hvor han drikker sig fuld. Midt mellem de hvidklædte studenter med huer kaster gymnasielæreren sig ud i en vild solodans til et Scarlet Pleasure-nummer, mens han drikker dåseøl og lukker alt omkring sig ude.

Og netop den scene er ifølge Thomas Vinterberg et resultat af, at han og skuespillerne kender hinanden så godt privat. For den krævede mod at lave, og han var flere gange ved at ombestemme sig og tage den ud.

For ville det blive for fjollet? Ville det bare være for at vise, at Mads Mikkelsen kan danse? Og ville en skolelærer overhovedet danse sådan?

Til sidst overgav de sig til scenen og lod Mads Mikkelsen give den fuld gas.

- Da vi optog scenen, og min familie var kommet for at se den, var det en stor dag. Der kunne jeg godt mærke, at det her kunne blive noget ekstra, siger Thomas Vinterberg.

6. Filmen er dedikeret til en særlig person

Under optagelserne af ’Druk’ blev Thomas Vinterberg ramt af en personlig tragedie, da hans 19-årige datter døde i en trafikulykke.

Datteren Ida skulle have spillet med i filmen, som også foregår på hendes gymnasium blandt hendes venner.

Derfor hænger filmen og mindet om datteren uløseligt sammen, og filmen er lavet til datteren, fortæller instruktøren.

- Vi har lavet filmen til hende. Det at vi gjorde det, gennemførte og fik lavet den her film, holdt mig fra vanviddet. For mig er den her film fuldstændig uadskillelig fra hende, siger Thomas Vinterberg.

At filmen og Thomas Vinterberg nu har fået al den succes, er underligt at opleve, når man samtidig er i dyb sorg over at have mistet sit barn.

- Jeg er et mærkeligt sted. Det er meget kontrastfyldt, for der er så meget fejring og succes, og så er der samtidig den her bagvedliggende sorg, siger han.

7. Den norske psykiaters teori findes ikke

Filmens omdrejningspunkt er en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet. En teori, der ifølge filmen skulle være fremlagt af den norske psykiatriprofessor Finn Skårderud.

Men psykiateren har selv afvist, at han står bag sådan en teori.

Finn Skårderud har dog i et forord til en italiensk bog om vinens psykologi skrevet om, hvordan to glas vin kan få alt til at flaske sig. Men en egentlig teori er det ikke, skrev han i et indlæg på det norske medie psykologisk.no efter at have set filmen.

En film, som han i øvrigt var meget begejstret for.