Underholdning

Stjerneproducer trækker sig efter anklager om chikane: - Filmhistorien kan ikke skrives uden ham

Tidligere ansatte fortæller, hvordan Scott Rudin blandt andet har kastet kartofler, glasskåle, bærbare computere, tekopper og skældsord efter dem.

Stjerneproduceren Scott Rudin trækker sig nu fra alle sine igangværende produktioner.

Det sker i kølvandet på anklager om årtiers magtmisbrug og chikane, som branchebladet The Hollywood Reporter i starten af april bragte frem i lyset.

- Jeg vil gerne give en dybfølt undskyldning for den smerte, som min adfærd har forårsaget. Jeg tager det her skridt med en forpligtelse til at vokse og ændre mig, siger han i forbindelse med sin tilbagetrækning til magasinet Variety.

Men hvad går forud for beslutningen, og hvad betyder det egentligt for stjerneproducerens fremtid – og for branchen?

Scott Rudin var ekstrem, men han er langtfra den eneste

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

Hvem er han?

Hans navn vækker måske ikke genklang i den brede befolkning, men Scott Rudin er helt enkelt én af de største producere og mest magtfulde mænd i underholdningsbranchen i USA. Sådan lyder beskrivelsen fra filmredaktør på Soundvenue, Jacob Ludvigsen.

- Han er en kæmpe figur. Du arbejder ikke med film i USA uden at kende ham, siger han.

Produceren har både kastet stjernestøv på det store lærred og de skrå brædder gennem tiden.

Blandt andet kan han skrive film som 'The Social Network’, ‘No Country for Old Men’, 'Captain Phillips', ‘There Will Be Blood’ og ‘Uncut Gems’ på cv'et, som også prydes af store Broadway-succeser.

Og tæller man alene den prestigefyldte filmpris Oscar, har de film, som Scott Rudin har produceret, opnået 151 nomineringer og 23 sejre.

Hvad går sagen ud på?

Sagen begyndte at rulle, da branchebladet The Hollywood Reporter 7. april udgav en lang artikel med Scott Rudin som hovedperson.

Under overskriften ”Alle ved, at han er et monster” fortalte tidligere ansatte om deres tid med stjerneproduceren, som ifølge dem bød på både chikane, magtmisbrug og direkte traumatiserende behandling.

Folk får svært ved at se sig selv i spejlet, hvis de fortsætter med at arbejde med ham

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

Én tidligere ansat beretter i artiklen om, hvordan Scott Rudin angiveligt smadrede en computerskærm ned over hånden på en medarbejder, som ikke var lykkedes med at skaffe produceren et sæde på et udsolgt fly. En episode, der sendte den unge assistent blødende på skadestuen, fordi glasskærmen splintrede og skar hans hånd op.

Og det er ikke den eneste ting, som Scott Rudin har slynget mod sine medarbejdere. Ifølge mediet er både kartofler, glasskåle, bærbare computere, tekopper og skældsord med jævne mellemrum blevet kastet efter de ansatte, når produceren ikke var tilfreds med deres indsats.

Samtidig var arbejdspresset under stjerneproduceren ifølge flere ansatte så intenst, at en HR-medarbejder en dag måtte hentes i ambulance efter et panikanfald.

- Den tegner et billede af en ubehagelig og grænseoverskridende fyr, som ikke kan styre sit temperament. Men grundlæggende illustrerer det også bare, at han ikke har respekt for andre menneskers værdighed, siger Jacob Ludvigsen.

Får det betydning i branchen?

Sagen kommer i kølvandet på den MeToo-bølge, som er skyllet ind over Hollywood de seneste år. Her var en anden producer – Harvey Weinstein – især i søgelyset for sit seksuelle magtmisbrug over for kvinder.

Mens der dengang blev sagt fra over for seksuelle krænkelser, bliver der nu gjort op med dårlig opførsel helt generelt. Og det er ifølge Jacob Ludvigsen en udvikling, som vil få flere Hollywood-chefer til at skælve.

- Scott Rudin er ekstrem, men han er langtfra den eneste boss, som behandler sine folk som skidt i Hollywood og omegn, siger han.

Det her bliver et mørkt kapitel i fortællingen, som altid vil følge ham

Jacob Ludvigsen, filmredaktør på Soundvenue

Derfor mener han også, at sagen vil være med til at rykke ved en ellers indgroet kultur i branchen. En kultur, hvor folkene i toppen kan opføre sig, som de vil, fordi de sidder egenrådigt på magten.

- Det her sætter en proces i gang hos en masse chefer. Måske ikke af empati for medarbejderne, men så fordi de ikke vil ende som den næste forside på The Hollywood Reporter, siger filmredaktøren.

Hvad bliver hans eftermæle?

Scott Rudin har selv meldt ud, at han nu trækker sig fra rampelyset for at ”arbejde med sig selv”.

Men Jacob Ludvigsen forudser også, at produceren – i hvert fald for nu – vil være ham, de andre ikke vil lege med. Især fordi anklagerne lander i en tid, hvor folk i branchen er meget opmærksomme på ikke at blive associeret med magtfulde folk, der krænker.

- Folk får svært ved at se sig selv i spejlet, hvis de fortsætter med at arbejde med ham. De store stjerner vil ikke have beklikket deres ry og rygte, og så er det mere sikkert for dem at sige stop, siger han.

Sagen vil ifølge filmredaktøren være ”en stor skamplet” på producerens eftermæle, ligesom MeToo er endt med at blive det for Harvey Weinstein.

Alligevel står Scott Rudin stadigvæk tilbage som en stjerne på producerhimlen, lyder det.

- Filmhistorien kan ikke skrives uden ham. Men det her bliver et mørkt kapitel i fortællingen, som altid vil følge ham, siger Jacob Ludvigsen.