LEGO Masters

Lego-designers fem råd til at blive en mesterbygger

Hvis du kunne tænke dig at være skrap til at bygge Lego som deltagerne i Lego Masters, så har dommer i programmet, Søren Dyrhøj, her nogle gode fif.

En god historie, kreativitet, byggetekniske færdigheder og wow-faktor.

Det er de fire kriterier, Søren Dyrhøj, der er seniordesigner i Lego og dommer i ’Lego Masters’, bedømmer deltagernes værk ud fra.

Men hvordan man får alle kriterierne bygget ind i sin legomodel? Det giver han her sine bud på.

Husk detaljer fra din gåtur

Når Søren Dyrhøj skal designe en model, så søger han først efter inspiration og referencemateriale. Da han skulle designe det første Ninjago-tempel, var han eksempelvis nødt til at sætte sig ind i japansk arkitektur og kultur.

Han noterede sig former og farver på bygninger, ting, planter og tøj. Han sikrede sig, at det, han designede, ikke stred imod japansk kultur. Som at udelade tallet fire, da det i japansk kultur betyder uheld.

Søren Dyrhøj forsøger også at tænke som en syvårig, når han designer sine modeller. Han stiller sig selv spørgsmålet: ”Hvad synes et syvårigt barn er sjovt at lege med?”.

På den måde fandt han på, at Ninjago-templet kunne dele sig i to og blive til en ilddrage, der kunne kobles af templet og blive et selvstændigt legetøj.

Derudover skal man være nysgerrig, når man bevæger sig rundt i verden, og lægge mærke til hvordan biler, huse og tårne er designet. Det er sådan nogle detaljer, Søren Dyrhøj affotograferer, når han går ture. Så kan han bruge dem senere hen, når der skal designes legomodeller.

Brug klodserne anderledes

Som barn har man en fantastisk evne til at se verden på en helt særlig måde.

Det er en evne, man godt kan have brug for at støve af en gang imellem.

Da Søren Dyrhøj for tre år siden skulle designe en McLaren-bil i Lego, manglede han noget, der kunne udgøre forlygterne. Han valgte at bruge en økse fra legoserien ’Nexo Knight’.

Måske ikke det mest indlysende valg at bruge en økse, men den passede altså perfekt, forklarer Søren Dyrhøj.

- Det første man tænker, når man siger legoklods, det er den klassiske firkantede klods. Men der findes alt lige fra tennisketchere til hårbørster, og de kan bruges som meget andet end det, de er tiltænkt. En tennisketcher kan eksempelvis være vinger på en bi, ligesom økser kan være forlygter. Man skal tænke kreativt og anderledes.

Byg en følelse i Lego

En rigtig god øvelse, man kan give sig i kast med derhjemme, der forbedrer ens byggeevner, kan laves med hele familien.

Man spreder alle de legoklodser, man har i hjemmet ud foran sig. Dernæst skriver familiemedlemmerne et navneord eller en følelse på et lille stykke papir og lægger dem i en hat.

Derefter skal man trække en af sedlerne, og forsøge at bygge det, der står på sedlen, ved hjælp af de klodser der er til rådighed.

For hvordan bygger man lige ”ked af det”? Det er 'Tegn og gæt' med Lego, og på den måde øver man sig i at forme med legoklodsen. Det er et godt sted at starte, mener Søren Dyrhøj.

- Til at begynde med vil det sikkert være meget firkantet, men så opdager du alle de andre klodser end den firkantede.

- Man skal ikke være bange for at bygge noget, der ikke er så pænt. Jeg ved godt, vi lever i en verden med masser af filter, men man skal begynde med det uperfekte og ikke være bange for det uperfekte, siger han.

Skil dit Lego fra hinanden

Da Søren Dyrhøj var barn, havde han rigtig meget Lego. Det samlesæt, han var mest glad for, var en kro, der hørte til Legos borg-tema. Kroen havde bindingsværk, og det syntes Søren Dyrhøj var meget fascinerende.

Men som med alle andre legomodeller, Søren havde, var de sjældent samlet i særlig lang tid. Der var altid en klods, han skulle bruge til et stort projekt.

Han håber derfor på, at han kan inspirere børn og voksne til at skille deres legomodeller fra hinanden, så de kan skabe noget kreativt selv.

Det er også okay at kopiere andres modeller, så godt man kan, med de klodser man har til rådighed. For når man kopierer, træner man de evner, der er nødvendige for at bygge noget originalt, forklarer han.

Kill your darlings og find dit wow

Man kan have tusindvis af ideer til, hvad en model skal kunne. Men man kan ikke bygge alting, så man er nødt til at skære ind til kernen af det, man vil fortælle.

Da Søren Dyrhøj skulle bygge slottet Hogwarts fra Harry Potter, var han nødt til at se på, hvor de vigtigste scener på slottet udspillede sig og nøjes med de rum.

Derfor måtte han fjerne en masse af de ting, han rigtig godt kunne lide ved sin oprindelige ide. Men det behøver ikke være en dårlig ting, at man skærer ned på sine ideer.

For det gør det mere klart, hvilken historie man vil fortælle med sin legomodel – et parameter som Søren Dyrhøj vægter højt, når han er dommer i Lego Masters.

- Man skal kunne se historien. Der skal være et hook, der vækker nysgerrigheden, så man bliver draget ind i historien. Det er som ingredienser i en madret, der skal være lidt af det hele, siger han.

Lego Masters' sendes fredag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.