Hjem til gården

Familie fik livline til isoleret tv-deltager, og det var der en særlig grund til

Martin Kastner meldte sig til 'Hjem til gården' for at få et pusterum fra hverdagen. Hans kone vidste, at det var vigtigt og bakkede ham op.

Martin Kastner havde ondt i maven, da han sagde farvel til sin kone og to sønner på 11 og 14 år.

Han vidste ikke, om han ville vende tilbage til det lille hjem i Ugerløse på Vestsjælland om 4 eller 40 dage.

For sammen med 13 andre personer skulle han være med i 'Hjem til gården'. Her skulle de, udover at konkurrere om at blive sidste mand eller kvinde på gården, også leve helt isoleret – uden telefon, internet eller anden kontakt til omverden.

Det havde først og fremmest betydet, at Martin Kastner havde sagt sit job op. Han havde ikke kunnet få fri med det korte varsel.

Men de mange dage uden mulighed for kontakt til sin kone havde især givet mange anledninger til overvejelser og lange snakke. Kunne han efterlade hende med børnene i så lang tid, når han vidste, hvordan hun havde det?

Scenarier blev vendt og drejet. Det skulle kunne lade sig gøre.

For Martin Kastner kunne mærke, at det var vigtigt for ham at få et pusterum fra hverdagen. Og det vidste hans kone om nogen.

Derfor gav hun ham også det sidste skub med beskeden om, at nu var det nu.

Et liv med psykisk sygdom

47-årige Martin Kastner og hans kone, Mia Kastner, har brugt flere år på at finde en måde at være mand og kone på, der har gjort det muligt at leve lykkeligt sammen på trods af, at de har psykisk sygdom helt inde på livet.

Martin Kastners kone lider nemlig af personlighedsforstyrrelsen borderline.

En sygdom, der ikke fylder alt i hverdagen, men som kommer i perioder og gør, at Martin Kastner skal være den stærke, så hans kone han få lov at trække sig og få det bedre.

Dette er historien om, hvordan man holder i og holder ved i et ægteskab, der til tider har været udfordret af psykisk sygdom.

Fra ungdomskærester til voksenkærester

Det var faktisk slet ikke meningen, at Martin Kastner skulle have en kæreste. Sådan havde han det i hvert fald, da han som 19-årig sad og drak øl hjemme hos en kammerat.

Kammeratens 18-årige lillesøster var til gymnasiefest, men kom hjem senere. Med sig havde hun sin jævnaldrende veninde Mia.

Den unge Mia faldt hurtigt for Martin. Men han var ikke sådan lige at få på krogen. Det lykkedes dog efter et halvt års tid.

Og siden hen gik de fra at være ungdomskærester til voksenkærester – og forældre – til “gammelkærester”, som Martin Kastner selv beskriver det.

Det gav mig en kæmpe ro, at jeg vidste, at produktionen ville tage fat i mig, hvis der var noget galt derhjemme

Martin Kastner

Igennem tiden har der været bump på vejen, men parret har altid fokuseret på at kunne tale sammen.

- Vi er gode til at snakke om tingene. Og selvom vi begge har temperament, så har logikken især med årene taget over, forklarer Martin Kastner og tilføjer, at de ret tidligt lavede en aftale om at sige tingene, som de var – også selvom det kunne såre den anden.

Og netop at kunne tale om problemer, udfordringer, følelser og behov har været altafgørende. Især da Martin Kastners kone i forbindelse med deres førstefødte søn udviklede en psykisk sygdom.

- Det hele væltede bare, husker Martin Kastner.

Pludselig var deres liv ændret.

Et svingende overskud

Det var personlighedsforstyrrelsen borderline, som Martin Kastners kone havde udviklet.

Sygdommen medfører, at hun fra tid til anden har svært ved at huske det sociale filter, som raske mennesker har. Det kan betyde, at hun kan være meget lige ud af posen og støde andre.

Derudover kan hun have svært ved at overskue selv små ting og problemer i hverdagen.

Derfor er hun også efter mange års kamp blevet tilkendt en førtidspension.

Det er vigtigt for Martin Kastner at understrege, at hans kone størstedelen af tiden står for det meste derhjemme med både skoleintranettet Aula, madpakker og børnenes fritidsinteresser.

Men nogle gange kan hun ikke nogen af delene.

Det kan være svært for Martin Kastner som pårørende at forstå, hvorfor det er sådan.

- Jeg får jo lyst til at sige: "Slap nu af, så er det heller ikke værre". Men i hendes verden kan det at støvsuge huset fylde alt på en dag.

Og når det er sådan, prøver Martin Kastner at sætte sig ind i, hvorfor hun føler, som hun gør. Men det er svært at forstå.

Alligevel prøver han at snakke med sin kone om, hvad forskellen er på, hvad hun føler, og hvad andre ville føle.

Og det er her, at deres aftale om at huske at tale sammen viste sig at være vigtig. For i den aftale ligger det også, at Martin Kastner kan få lov at sætte ord på behovet for noget alenetid.

- Hun har været rigtig god til at give mig plads til at gøre de ting, jeg har haft brug for. Og til at gøre det uden dårlig samvittighed over at efterlade hende derhjemme.

Det betyder, at han har kastet sig over triatlon og blandt andet gennemført en ironman.

Og med lidt hjælp fra sin kone greb han chancen i sensommeren sidste år og medvirkede i 'Hjem til gården'.

Men på grund af Martin Kastners kones sygdom var beslutningen om at flytte ind på gården ikke helt uden overvejelser.

Aftalen

Og det krævede også lidt ekstra aftaler og planlægning, før han med ro i maven kunne pakke sine ting og rykke ind på gården. Et ophold, der kunne vare helt op til 40 dage.

Først og fremmest lavede Martin Kastner og hans kone en aftale om, at et godt vennepar og naboerne kunne hjælpe til i dagligdagen, hvis hun fik en dårlig periode.

Og så havde de en aftale om, at hvis det blev helt slemt, skulle hun ringe til produktionen, så Martin Kastner kunne komme hjem.

- Det talte vi meget om, og jeg forsikrede hende om, at jeg ikke ville blive sur. Det gav mig en kæmpe ro, at jeg vidste, at produktionen ville tage fat i mig, hvis der var noget galt derhjemme.

Roen gjorde det muligt for Martin Kastner at give sig selv 100 procent i ugeopgaverne og det generelle arbejde på gården. Faktisk havde han så travlt med dét og tv-optagelserne, at han sjældent nåede at savne sin familie i løbet af dagen.

Men når det blev aften, og han lagde sig i sin seng, kom savnet.

Fik udvidet horisonten

I dag er det syv måneder siden, at optagelserne sluttede. Og når han ser tilbage på opholdet, er han ikke i tvivl om, at han fik det pusterum, som han havde haft brug for.

Samtidig fik han mulighed for at mærke sig selv, udvide sin horisont og lære nogle nye mennesker at kende.

Faktisk fik Martin Kastner talt med nogle mennesker på gården, som han nok ellers aldrig ville have stødt på eller talt med.

Mødet med eksempelvis homoseksuelle Stig Ørbek Pedersen og Joekim Nielsen eller veganeren Bianca Tammaro har været lærerigt.

- Jeg har aldrig set skævt til mennesker, der lever anderledes end mig, men jeg har bare aldrig haft venner, der var eksempelvis homoseksuelle eller veganere. Så det har været fantastisk at møde nogle andre typer mennesker, siger Martin Kastner.

Han har oplevet, at det har åbnet nogle helt andre døre til nogle nye og anderledes snakke.

Førhen holdt Martin Kastner sig ofte for sig selv, hvis han var i lokale med folk, som han ikke kendte, eller som virkede anderledes end ham selv. Men sådan vil han ikke have, at det skal være længere.

Og det er på grund af oplevelsen i 'Hjem til gården'.

- Nu vil jeg være bedre til at tage kontakt til folk. Lære andre at kende. Det er nok det største, jeg har fået med derfra.

På hjemmefronten klarede Martin Kastners kone hverdagen uden problemer. Derfor har det været en god og tryg oplevelse for dem begge to.

Du kan se 'Hjem til gården' hver søndag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY, hvor der allerede om lørdagen er snigpremiere.