Hjem til gården

Parfume er ikke tilladt – her er 12 ting, du ikke vidste om 'Hjem til gården'

Når optagelserne slutter, skal gården bringes tilbage til udgangspunktet. Inden man fjerner alt, kan gårdejeren vælge, hvad der må blive på gården.

Vi er nu halvvejs inde i femte sæson af 'Hjem til gården', hvor man følger 14 mænd og kvinder leve på en bondegård, som er indrettet som gårdene var omkring 1900-tallet.

De har ingen rindende vand, elektricitet eller træk- og sliptoilet.

Men hvor isolerede er beboerne? Hvad sker der, når en beboer taber en tvekamp og skal forlade gården? Og er der kameraer placeret på gården, der filmer beboerne døgnet rundt?

I listen herunder kan du blive klogere på dét og meget mere.

12 ting du ikke vidste om Hjem til gården

 1. Personlige ejendele

  Dagen før beboerne flytter ind på gården, ankommer de til et vandrehjem, hvor de overnatter. Her gennemgår produktionen deres ejendele, og de ting, som de får lov at få med ind på gården, bliver pakket i deres vadsæk. Resten gemmer produktionen, til at deltagerne forlader programmet. Cigaretter, telefoner, parfume og lignende må eksempelvis ikke tages med ind på gården.

  Dette må deltagerne medbringe:

  • 2 par sko
  • 1 par indendørssko eller -tøfler
  • 2 par bukser
  • 1 par shorts eller nederdel 
  • 5 par underbukser/sæt undertøj 
  • 1 sæt nattøj
  • 5 par sokker
  • 1 varm langærmet trøje
  • 2 t-shirts
  • 2 langærmede trøjer
  • 1 jakke
  • 1 sæt badetøj
  • 1 sæt pænt tøj (skjorte, kjole, nederdel, bukser)
  • 2 hatte
 2. Telefonkontakt

  Beboerne må aldrig ringe hjem, men deres pårørende har et nummer til produktionen, som de kan ringe til, hvis der er vigtig information, som beboerne skal have.

  Det er sket flere gange gennem de fem sæsoner. Eksempelvis har en beboer fået lov at tale med en forælder i forbindelse med svar på nogle helbredsundersøgelser. En beboer har også fået lov at tale med sin kone, da han fik et enestående jobtilbud, og så har en beboer fået lov at tale med en forældre, da en bedsteforælder gik bort.

 3. Mad i kæmperhytten

  De to kæmpere pakker selv en madpakke på gården, inden de går ud i kæmperhytten. Maden spiser de om aftenen. Om morgenen får de mad fra produktionen, inden de skal i tvekamp. 

  Hver kæmper får et stykke rugbrød, et æg og en gulerod.

 4. Ankomst til gården

  De 14 beboere mødes ved produktionsselskabet i København, inden de bliver transporteret i minibusser til det vandrehjem, hvor de skal overnatte, inden de flytter ind på gården.

  Beboerne ved ikke, hvor gården ligger, inden de tager afsted, men de kan følge med i ruten på køreturen, da de ikke har bind for øjnene.

  Til gengæld har de alle høretelefoner på og må ikke snakke sammen under turen. Det er for at undgå, at beboerne lærer hinanden at kende, inden de flytter ind på gården, og optagelserne starter. De må heller ikke tale sammen på vandrehjemmet. 

 5. Overvågning

  'Hjem til gården' er ikke et overvågningsprogram, og derfor er der ingen overvågningskameraer på gården. Alle optageler bliver lavet på håndholdte kameraer, så beboerne ikke er i tvivl om, hvornår de bliver filmet.

  Der bliver ikke filmet om natten, men i visse tilfælde får beboerne et lille kamera, så de kan filme om natten – det kan eksempelvis være, hvis en ko eller gris skal have unger. 

 6. Bor isoleret fra omverden

  Gården ligger altid et isoleret sted, så beboerne (og optagelserne) ikke bliver forstyrret af forbipasserende. Beboerne er isolerede og får ikke nogen som helst information om, hvad der foregår ude i den virkelige verden. 

  Hvis de møder forbipasserende, når de eksempelvis er ude at ride, må de selvfølgelig gerne sige ”hej”, men de ved godt, at de ikke skal indlede en samtale med dem.

  Skulle der opstå en helt ekstraordinær situation - krig, undtagelsestilstand eller lignende -bliver beboerne informeret om det.

 7. Thor

  Hesten Thor er af racen jysk hest, og der er faktisk knyttet en lidt sjov historie til ham. Mange tror, han er friser på grund af den sorte farve.

  Den jyske hest er en gammel, dansk race, som i årevis er blevet brugt som trækhest. De fleste kender den jyske hest fra Carlsberg, hvor man brugte røde heste til at trække ølvognene. Den røde farve blev nærmest Carlsbergs brand udadtil, og således blev de sorte jyske heste næsten udavlet.

  Thor er en hingst, og det er ikke første gang, at han er foran et kamera.

  Han blev nemlig brugt i forbindelse med optagelserne til '1864'.

 8. Maden

  Det er med gårdens køkkenhave som med alle andre køkkenhaver: Afkastet varierer fra år til år. I nogle sæsoner har køkkenhaven haft trange kår på grund af tørke eller for meget nedbør. Derudover kan jordens kvalitet svinge fra gård til gård.

  I denne sæson klarede køkkenhaven sig rigtig godt og udviklede sig ovenikøbet, mens beboerne boede på gården.

  Produktionen bestræber sig på at etablere en god og stor køkkenhave, men man kan ikke styre vejret og afgrøderne. I sæson 2 fik beboerne ekstra knoldselleri og gulerødder, fordi afkastet fra køkkenhaven ikke kunne mætte 14 munde.

  Produktionen vælger, hvilke dyr der skal være på gården fra start, og hvilke dyr beboerne kan vinde i ugeopgaverne. Derfor kan det variere fra sæson til sæson, hvor mange slagtedyr, der er.

  'Hjem til gården' er ikke et overlevelsesprogram – her skal beboerne ikke sulte, men arbejde for at få mad på bordet.

 9. Efter tabt tvekamp

  Når en beboer har tabt tvekampen, kommer han eller hun direkte i interviews.

  Her får de tilbudt en sodavand, en kop kaffe eller andet, de har lyst til. De fleste glæder sig allermest til at få deres telefon.

  Efter en afsluttende snak med producenten eller redaktionschefen bliver beboeren kørt til stationen, hvor han eller hun bliver tanket op med mad og drikke og derefter kan tage hjem. Alle bebeoere har på forhånd sagt ”ja” til at komme tilbage til gården i finaleugen, hvor de fungerer som jury og kan være med til at bestemme, hvem af de tilbageværende beboere, som skal have en plads i finalen.

 10. Når optagelserne slutter

  Når finalen er ovre, og vinderen er fundet, skal gården bringes tilbage til udgangspunktet. Det betyder, at tapet males over, ugeopgaver fjernes og brændekomfuret afmonteres.

  Inden produktionen fjerner alt, får ejeren af huset mulighed for at fortælle, om der er noget, de ønsker at beholde. Det kan være hønsehus, drivhus eller lignende, som er særligt godt udført.

  Der er ofte personer i nærområdet, som ønsker af aftage materialer, således at disse ikke går til spilde.

  Dyrene på gården vender hjem til deres ejere - det er ofte lokale landmænd, der har været så venlige at låne deres dyr til optagelserne.

 11. Forberedelser til ny sæson

  Forberedelserne til en ny sæson går i gang cirka tre måneder inden optagelse. Særligt køkkenhaven skal etablereres i god tid, hvis den skal nå at vokse til at give et ordentligt afkast. Det er en gartner fra nærområdet, som kender jorden og vejrforholdene, som etablerer haven ud fra en liste over afgrøder, som produktionen ønsker i haven.

  Hvis der løbende er afgrøder, som ikke trives, erstattes de af andre afgrøder, som gror med større succes.

  Opbygningen af selve gården begynder cirka to måneder inden optagelse. Her dækkes alle elektriske installationer af, brændekomfuret installeres, der tapetseres og etableres folde, das og værksted.

  Også vandpumpen skal etableres, så gården forvandles til et landsted, som kunne have eksisteret for 100 år siden.

 12. 'Hjem til gården'-kattene

  De katte, som bor på gården, er ægte 'Hjem til gården'-katte. I sæson 3 flyttede tre gårdkillinger ind.

  Vinderen af sæson 3 tog to af dem med hjem, mens én flyttede hjem til mentoren Philip Dam Hansen på Troldgården.

  Året efter havde Philips kat fået killinger, og de flyttede således ind på gården på Møn. Her fik Jesper to killinger med hjem efter endt optagelse, og året efter havde de fået killinger, som lige akkurat var gamle nok til at flytte ind på gården i denne sæson.

  Således er killingerne i år tredje generation af tv-katte. I år tog Daniel en kat med hjem, mens produktionen sørgede for, at de resterende tre fik gode hjem efter optagelserne.