Minkavlerne

Få dage før optagelserne startede, beordrede Mette Frederiksen alle mink aflivet

Corona, skuespillere i karantæne og en minkbranche, der pludselig forsvandt. Der har været rigeligt med udfordringer for anden sæson af 'Minkavlerne'.

Tv-serien 'Minkavlerne' vender nu tilbage på TV 2 PLAY og TV 2 ZULU med sæson 2. I serien følger man en nordjysk familie, der mest af alt laver alle mulige krumspring for at redde deres minkfarm fra økonomisk undergang.

På rollelisten er der masser af prominente navne som Bodil Jørgensen, Niels Hausgaard, Frank Hvam, Mick Øgendahl, Mia Lyhne, Ruben Søltoft og mange flere.

For de to manuskriptforfattere, Jonas Mogensen og Kasper Gross, der også spiller to af de tre brødre i serien, var optagelserne af sæson 2 planlagt til at begynde på et meget uheldigt tidspunkt.

Først ramte corona – og da de så endelig skulle starte optagelserne i efteråret, blev alle mink i Danmark aflivet. Og hvad gør man så lige, når man har en serie, der handler om minkavlere?

Coronaen kommer

Som for så mange andre kom coronaens indtog i Danmark i vejen for Jonas Mogensen og Kasper Gross.

De måtte udskyde optagelserne af den nye sæson af serien, der ellers var planlagt til at skulle begynde i slutningen af april 2020.

Derfor måtte holdet bag serien jonglere med kalenderne for både skuespillere, instruktører, kamerafolk og så videre for at kunne udskyde optagelserne til efteråret.

Virkeligheden overgår fantasien

Det corona-paniske forår blev afløst af sommeren, hvor der langsomt kom mere styr på smittetallet i Danmark. De udskudte optagelser blev derfor planlagt til at gå i gang i november 2020.

Manuskriptet til sæson 2 havde længe ligget klar og ventet. Men pludselig så en ny sag dagens lys. En sag om en branche, som en stor del af serien er bygget på.

For der var fundet en mutation blandt de danske mink, som potentielt kunne bringe effekten af en fremtidig coronavaccine i fare.

Men selv hvis de overvejede at inkludere det, der skete i minksagen, så ville virkeligheden næsten hele tiden overhale deres manuskript med ministre, der gik af, manglende lovhjemler og så videre.

- Og så nogle få dage før vi skulle i gang med optagelserne, meldte Mette Frederiksen ud, at alle mink skulle slås ihjel, siger Jonas Mogensen.

Produktionen bag

De to forfattere bruger det meste af et år fra første spæde idé til det endelige manuskript, før en ny sæson ligger klar. Så fem dage var langtfra nok til at lave et nyt, der ville have samme kvalitet.

- Vi hverken ønskede eller havde tid til at lave en eller anden corona-panikløsning, fortæller Kasper Gross.

Bag serien er en hel produktion, der i månedsvis har gjort klar til optagelser. Så selv hvis Jonas Mogensen og Kasper Gross var gået i gang med et nyt manuskript i 11. time, var det reelt ikke en mulighed.

Stadig Nordjylland 2018

De to forfattere var desuden også både glade og stolte af det manuskript, der lå klar til sæson 2. Det havde de ikke lyst til at smide i skraldespanden for i stedet at lave en hurtig coronaløsning.

- Og så havde vi sådan set heller ikke lyst til at score nogle billige point på baggrund af det, der skete med de rigtige minkavlere. De stod jo til at miste det hele, siger de to forfattere.

De holdt fast i det oprindelige manuskript, men pillede i stedet ved kalenderen. De satte simpelthen årstallet i serien til at være 2018 for at melde klart ud fra start, at det her ikke bliver en corona-sæson.

Den lokale brugs

For dem handler historien i serien heller ikke om at gå i dybden med minkavl som erhverv. I stedet skal det danne rammen for en familie, der laver alt muligt andet – som eksempelvis at kidnappe en mand og prøve at sælge en container med fyrværkeri.

I den nye sæson kaster især Martin, den ene af brødrene, sig over den lokale brugs, hvor han bliver brugsuddeler. Målet er at liste penge fra butikken over til minkfarmen.

- Vi havde lyst til, at der skulle ske noget nyt. Og der er noget ægte over de lokale brugser i de små byer. Hvis de forsvinder, så smuldrer byen lige stå stille, fortæller Kasper Gross.

- Det er som en mekanisme, der får det lille samfund til at hænge sammen. Så i denne sæson står de til ansvar over for hele byen. Mens de forsøger også at redde deres egen røv, naturligvis, siger Jonas Mogensen.

Corona-kompromiser

Den kombinerede corona- og minksagssituation betød dog, at både forfatterne og holdet et par enkelte steder måtte tænke kreativt.

I serien kunne man på grund af virkelighedens minksag ikke vise scener med levende mink.

Så nogle få steder måtte de skrive manuskriptet lidt om. For eksempel måtte en scene, der var planlagt til at foregå inde i minkbarakken, i stedet foregår udenfor.

- Det er et meget lille kompromis, vi sagtens lever med, for det ændrede heldigvis intet ved historien, fortæller forfatterne.

Corona - nej tak

Men også selve coronaen kom på tværs. En dag var en skuespiller pludselig røget i karantæne, så Jonas Mogensen og Kasper Gross måtte i al hast bruge frokostpausen på at skrive en scene om, der skulle optages samme eftermiddag.

Det lykkedes via daglige massetests at holde coronaen helt ude af settet. Men på et tidspunkt måtte en nøgleperson melde sig syg med corona, så hele optagedage måtte rykkes rundt.

Men uanset hvad, så er selve universet i 'Minkavlerne' indtil videre coronafrit område.

- Hvis vi skulle have taget coronaen med ind i 'Minkavlerne', så skulle alle jo rende rundt med mundbind, kroen skulle lukke, og alle skulle spritte af hele tiden. Det tror vi ikke, at folk gider se lige nu, siger Jonas Mogensen.

Se premieren på 'Minkavlerne II' mandag klokken 21.30 på TV 2 ZULU - eller når du har lyst på TV 2 PLAY.