X Factor

- Jeg har vundet så vildt, siger Blachman efter 'X Factor'-finale

Den garvede dommer mener, at han selv kan tage del af æren for Solveigs sejr. Hun repræsenterer det, han har arbejdet for igennem 13 sæsoner.

- Hvis du vinder, så har programmet udviklet sig i en retning, som jeg kun kunne drømme om. Så har kunsten vundet.

Disse ord udtalte dommer Thomas Blachman under fredagens 'X Factor'-finale til Solveig Mølle Lindelof.

Danmark er blevet bedre, Danmark er blevet klogere

Thomas Blachman, 'X Factor'-dommer

Og netop den 15-årige deltager endte aftenen med flest stemmer og trofæet - foran finalisterne Nikoline Steen Kristensen og Thomas Blachmans egen gruppe Simon & Marcus.

Den garvede dommer og jazzmusiker er dog ikke i tvivl om, at hendes sejr markerer et skelsættende øjeblik i 'X Factor'-historien.

- For mig har jeg vundet så vildt i aften. Jeg har vundet så fucking vildt i aften, fordi jeg har kæmpet for, at det her skulle ske, siger dommeren efter finalen.

En særlig mission

Thomas Blachman har med egne ord arbejdet med én særlig mission i 'X Factor': Igennem sine 13 sæsoner som dommer har han villet lære danskerne at skille skidt fra kanel, når det kommer til musik og god smag.

At en som Solveig kan vinde finalen, viser, at danskernes smag har rykket sig, mener han. Det betyder, at hans 'uddannelse' har virket.

- Danmark er blevet bedre, Danmark er blevet klogere. Det er en revolution. Der er en kunstner, der vinder, siger han og tilføjer:

- Lige pludselig kan de (danskerne, red.) selv bedømme og sige, at der er en gnist. At kunne identificere den gnist, er sgu ikke noget, man bare lige gør, hvis man ikke ved noget om, hvor gnisten starter, siger dommeren.

Solveig Mølle Lindelof er kun 15 år, men hendes optrædener i liveshow efter liveshow er blevet fremhævet for at vise en kunstnerisk nerve og modenhed. Og så den gnist, som Thomas Blachman taler om.

- Solveig er alt det, man kunne drømme om. Hun har den kunstneriske diagnose, der gør, at man hengiver sig til musikken, siger dommeren.

Også ros til Oh Land

Hele fortjenesten tilfalder dog ikke kun Solveig og Thomas Blachman selv, medgiver han.

Han har med beundring fulgt sin meddommer Oh Land tage det, som han synes, er de helt rigtige valg for sine deltagere gennem sæsonen.

Efter finaleshowet gik han direkte hen og lykønskede sin kollega med sejren.

- Jeg står og beundrer dig. Hold kæft, hvor har du gjort det godt, udbrød han.

Oh Land har ifølge Thomas Blachman leveret ekstraordinære sceneshows, som da Solveig rullede en rød løber ud som en kæmpe tunge i semifinalen. Og rørende øjeblikke, som Nikoline Steen Kristensens fortolkning af Claus Hemplers 'Op'.

Missionen er dog også blevet understøttet af hans egne deltagere undervejs. Og der har været uenighed om den.

Et gennemgående tema i sæsonen

Thomas Blachman har igennem sæsonen flere gange italesat, at hans mål er at bidrage med noget helt nyt og kunstnerisk funderet i programmet. Det har han insisteret på, selvom seerne - ifølge dommeren - ikke altid har forstået det og kvitteret med deres stemmer.

Det var især tydeligt, da hans egen gruppe Neva & Ida endte i farezonen i første liveshow og røg ud ugen efter, og da gruppen The Kubrix kom i farezonen i kvartfinalen.

- Man har en usentimental brugerflade af seere, som har glemt, at de er blevet forkælet, sagde Thomas Blachman, da The Kubrix forlod 'X Factor' samme aften.

Ligeledes har han flere gange beskyldt sin nye meddommer Martin Jensen for at mangle kunstnerisk ambition på sine deltagere over 23 års vegne.

Med Solveigs sejr er der nyt håb, slutter dommeren.

- Så synes jeg faktisk, at programmet har opnået det, som jeg altid har drømt om, at det skulle opnå.

Det danske 'X Factor' kan snildt måle sig med formatet ude i verden, når det kommer til ambitionerne, mener Thomas Blachman.

Se eller gense 'X Factor'-finalen på TV 2 PLAY.