X Factor

Dommere begraver stridsøksen efter hårde ord

Thomas Blachman og Martin Jensen har i 'X Factor' kritiseret hinanden i skarpe vendinger. Her fortæller de om deres venskab på trods af uenigheder.

Latteren startede klukkende, men blev højere og højere.

Ingen skal tro, at vi ikke kan holde ud at være sammen

Thomas Blachman, 'X Factor'-dommer

Thomas Blachman stod midt i et interview om, hvordan han har "uddannet danskerne" musikalsk gennem 'X Factor', da meddommer Martin Jensens grin pludselig overdøvede talestrømmen.

De to dommere fik øjenkontakt og med det samme buede begges mundviger opad.

- Du er så fucking åndssvag, lød det drillende fra Martin Jensen.

De kærlige drillerier mellem Thomas Blachman og Martin Jensen har været gennemgående i sæsonen.

Den unge dj og jazzmusikeren har i flere af årets liveshows krydset klinger ved dommerbordet, men scenen, der udspillede sig ved finalens afslutning fredag aften, vidner om, at der ikke er skår i venskabet. Tværtimod, lyder det fra begge dommere.

- Ingen skal tro, at vi ikke kan holde ud at være sammen, siger Thomas Blachman.

En rutsjebanetur

At nogen kunne få den idé, at dommerne ikke bryder sig om hinanden, skyldes deres ordvekslinger på skærmen og i flere interviews.

Thomas Blachman og Martin Jensen har haft vidt forskellige mål under 'X Factor'. Hvor det for Blachman er vigtigt at skabe kunst, så har Martin Jensen ledt efter den deltager, som kunne fungere "ude i virkeligheden" - altså, ikke kun høste stemmer i 'X Factor'.

Da offentligheden i december 2020 blev introduceret for Martin Jensen som ny dommer i 'X Factor', var der nærmest ikke grænser for Thomas Blachmans ros:

- Når han (Martin Jensen, red.) laver sine ting, er han saglig og faglig, og når han ikke gør, er han et menneske, der er fuld af fis, udtalte han.

Den tone ændrede sig markant, da de sad på hver deres fløj ved dommerbordet under liveshowene.

På trods af tonen har forholdet mellem dommerne været godt hele vejen igennem, slår de fast. Her er de under første liveshow i februar.

Thomas Blachman har direkte beskyldt Martin Jensens for ikke at håndtere sine solister over 23 år godt nok.

- Man kunne godt mærke, at den skaldede onkel havde noget, han skulle ud med i aften, svarede Martin Jensen igen på kritikken allerede i første liveshow.

Men hvad der sker på scenen, er altså noget helt andet, end når de to er uden for skærmen. Her ses de privat - uden nogen sure miner over de ord, der er blevet udvekslet om fredagen.

- Vi elsker jo hinanden, siger Thomas Blachman, som faktisk mener, at hans hårde kritik er et udtryk for deres venskab.

Kærlighed uden filter

- I et venskab synes jeg, at der skal være et råderum til at sige: "Hvad fanden laver du?" Sådan er jeg opdraget, siger Thomas Blachman.

Selvom de kan være nok så uenige om "kunstneriske ambitioner", sangvalg og deltagere, så håber han, at Martin Jensen har lyst til at tage et år mere som dommer i 'X Factor'.

- For han har lært meget i år. Spørg ham selv, lyder det drillende med et nik over mod meddommeren.

Det er endnu usikkert, hvem der skal være næste års dommere i 'X Factor'. Dj Martin Jensen har tidligere udtalt, at han tog imod dommertjansen, fordi corona lukkede for muligheden for at spille koncerter. Som dommer kunne han prøve noget nyt.

Martin Jensen, som ikke havde en eneste deltager med i finalen, erkender da også selv, at det har været et lærerigt forløb.

- Både personligt og professionelt har jeg lært noget. Og jeg har jo lært Thomas at kende, siger han og kalder også Oh Land "et af de mest cool mennesker", han har mødt.

Han synes også selv, at han har haft en positiv indflydelse ved at "live lidt" op i de to andre.

Enige om én ting

Stridsøksen er pakket væk for denne sæson, og med Solveig Mølle Lindelofs sejr, er der nu ikke mere at mundhugges om i programmet.

- Kunsten har vundet, lyder det fra Thomas Blachman.

- Solveig er den helt rigtige vinder, siger Martin Jensen, som fik kuldegysninger over hendes sang i finalen.

Oh Lands to unge solister Solveig Mølle Lindelof og Nikoline Steen Kristensen stod i den endelige finale, efter at Blachmans gruppe Simon & Marcus forlod finalen som de første. Solveig endte med sejren.

Han mener, at Solveig helt naturligt har 'X Factor' - og det gælder både i programmet og uden for tv-studiet.

Se 'X Factor' på TV 2 PLAY.

Vil du være med i 'X Factor' næste år? Tilmeld dig sæsonen her.