X Factor

Solveig vinder 'X Factor': - Jeg har lært så meget om mig selv

I Oh Lands optik var Solveig en "underdog", lige indtil hun stak af fra alle de andre.

'X Factor'-finalen endte fredag aften med, at 15-årige Solveig Mølle Lindelof kunne løfte trofæet og kalde sig den store vinder af årets sæson.

Badet i guldkonfetti omfavnede den nyslåede vinder sin medfinalist Nikoline Steen Kristensen og sin dommer Oh Land på scenen.

Hun havde svært ved at finde ord.

- Jeg fatter det overhovedet ikke, lød det fra en rørt Solveig Mølle Lindelof efter finalen, som hun kalder den "fedeste aften".

- Ligegyldigt hvad, ville udfaldet være godt og ligegyldigt hvad, ville vinderen fortjene det. Og alle de andre kom, så det har bare været mega fedt, fortsatte hun.

- Anede ikke, hvem jeg var

I finalen var Solveig Mølle Lindelof på scenen tre gange. Hun lagde ud på flygel i sin version af Stevie Wonders 'They won’t go when I go'.

Herefter var hun på scenen i en duet med forsangeren fra det danske band Phlake, inden hun sluttede af med at synge sin vindersingle - en coverversion af sangen ‘Cranes in the sky’ af den amerikanske sangerinde Solange.

Et øjeblik, som rørte både hendes dommer og Solveig selv til tårer.

- Jeg er bare rørt, fordi det er svært at fatte, at det slutter. Jeg har lært så meget. Også om mig selv. Jeg anede ikke, hvem jeg var, før jeg kom. Nu er jeg blevet hjulpet på vej, sagde Solveig Mølle Lindelof.

Det var ikke "talentshow". Det var den virkelige musikverden trukket ind i det her format

Oh Land

Den kommentar uddybede hun efter finalen. For når man stiller sig frem foran folk som deltager i 'X Factor', bliver man tvunget til at have holdninger til ting, man ellers ikke havde tænkt over, lyder det fra vinderen.

- Jeg har fundet ud af, det er ikke meningen, at jeg skal være ligesom nogen anden. At jeg skal synge som en anden, eller at min personlighed skal være som andres.

- Jeg skal bare hvile i og gøre det, der føles mest naturligt for mig, fortsatte hun og understregede, at hun under 'X Factor' har gennemgået en udvikling, der ville have meget lang tid andre steder.

- Det har lært mig så meget på så kort tid. Om alt. Både om mig selv, men selvfølgelig også om musik. Jeg føler, jeg er vokset så meget, sagde hun.

Startede som underdog, men stak af fra alle

Den udvikling har hendes dommer Oh Land i den grad bemærket.

For i begyndelsen tvivlede hendes deltager meget på, hvad hun havde at byde på sammenlignet med de andre 'X Factor'-deltagere.

- Der var nogle favoritter, nogle der var sjove, nogle der var charmerende, gode til at danse og spændende sammensat. Og hun var sådan lidt: "Hvem er jeg i det her. Hvem er jeg?".

Men derfor er hendes udviklingen også meget rørende for dommeren.

- Jeg tror lige, det skal synke ind. Fordi Solveig var ikke sådan en, der kom til audition og fik os alle til at sige: "Du kommer i finalen, og du vinder hele lortet," sagde hun.

I Oh Lands øjne har Solveig i stedet været en "underdog", der har koncentreret sig, lært og suget til sig og fundet sin plads.

- Og så er hun bare stukket af fra alle de andre. Og det er simpelthen bare så smukt, sagde dommeren, der også kalder Solveig det bedste bud på et 'X Factor'-navn, der kan klare sig i musikbranchen.

- Hvis den sang, hun sang i aften, var hendes egen, så havde man kunnet se hende på festivalerne. Og det havde set rigtigt ud. Det var ikke "talentshow". Det var den virkelige musikverden trukket ind i det her format, sagde dommeren.

Skriver musik, hvis hun har lyst

I fredagens finale var Solveig Mølle Lindelof oppe imod 17-årige Nikoline Steen Kristensen og gruppen Simon & Marcus.

De danske bookmakerne havde forudset et tæt løb mellem Oh Lands to solister, og det blev da også Simon & Marcus, der måtte forlade konkurrencen efter finalens første udstemning.

Allerede herefter stod det klart, at Oh Land ville løbe med sin første 'X Factor'-sejr. En sejr, hun er kommet til ved at "arbejde røven ud af bukserne", som hun udtrykker det.

Og Solveig Mølle Lindelof har kun ros til hele teamet bag hendes mange optrædener på scenen, og særligt til dommeren Oh Land.

- Når jeg har prøvet at forklare noget, som jeg ikke rigtig kunne sætte ord på, så har Nanna bare virkelig forstået det og hjulpet mig med at komme derhen, siger 'X Factor'-vinderen, der med sejren blandt andet har fået en pladekontrakt med Universal Music Group, udstyr til et hjemmestudie og en skræddersyet workshop i London.

Udover det har Solveig Mølle Lindelof endnu ikke faste planer for musikken.

- Jeg skriver musik, hvis jeg har lyst og har brug for at skrive en sang, sagde hun efter finalen.

- Men først skal jeg bare hjem og sove, grinede hun.

Se eller gense 'X Factor'-finalen på TV 2 PLAY.