X Factor

- Vi er blevet bedre, siger Oh Land om særlig finale

Oh Land har for første gang - i sine tre sæsoner som dommer i 'X Factor' - deltagere med i finalen. Hun peger på flere årsager til sit holds succes.

Fredag i sidste uge var en ambivalent aften for 'X Factor'-dommer Oh Land.

Efter seks ugers intense liveshows måtte hun sige farvel til sin unge solist Lucca Dahl Nordlund, som fik færrest stemmer i anden del af semfinalen.

Men med afgørelsen stod én ting samtidig klart: Oh Land er nu tættere på 'X Factor'-sejren, end hun nogensinde har været.

For for første gang i sine tre sæsoner som dommer skal hun forberede et finalenummer. 17-årige Nikoline Steen Kristensen og 15-årige Solveig Mølle Lindelof indtager nemlig to af de tre finalepladser.

- Man kunne næsten ikke få sig til at håbe på mere end det. Jeg er så taknemmelig for at have to i finalen, siger Oh Land.

- Det er fantastisk.

For hende har sæsonen været helt speciel. Ikke bare på grund af deltagerne, men fordi hun selv har "knækket koden".

Sulten efter en finaleplads

Da Oh Land blev dommer i 'X Factor' i 2019 kom hun lige fra to sejre som dommer i talent-programmet 'Voice Junior' på TV 2.

Men i allerede i sit første program i det nye format mistede hun gruppen Dr. Rolf og Kanylerne. Få uger efter trak gruppen Maria og Bea sig af personlige årsager, og inden finalen samme år stod det klart, at Oh Lands sammensatte gruppe Echo kun endte med en fjerdeplads.

Året efter, hvor Oh Land var dommer for solisterne over 23 år, røg hendes sidste deltager, Ilona Artene, ud som nummer fem ud af ni livedeltagere.

Derfor var hun også tidligt i dette års 'X Factor' ærlig om, at hun nu var sulten efter en bedre placering.

Og særlig blandt de unge solister mente hun, at der lå en kæmpe talentmasse og stjernepotentiale. Det er dog ikke kun heldet ved at få netop den kategori, der har været med hende, mener hun.

- Vi er blevet bedre

- Al credit til mine deltagere, som har så sindssygt meget talent, starter Oh Land med at sige, og tilføjer så:

- Jeg har arbejdet røven ud af bukserne. Det har hele mit hold. Det gjorde vi sådan set også de andre år, men jeg tror også, vi er blevet bedre.

Hun peger selv på, at hun er blevet bedre til at vejlede og hjælpe sine deltagere, så de ikke bare når ud over scenekanten, men også ud over tv-skærmene til seerne derhjemme.

- Det er ikke som at lave en danmarksturne og planlægge et sceneshow et sted. Det er en disciplin i sig selv at lave 'X Factor', siger hun ærligt.

For Oh Land har det i år handlet om at finde sine deltageres forcer, skabe et forløb, der udvikler sig hele vejen igennem og ikke mindst: at vælge sange, som både deltageren og publikum "kan mærke".

En optræden, hvor Oh Land i særlig grad synes, at det lykkedes, var Nikoline Steen Kristensens fortolkning af Claus Hemplers "Op' i semifinalen.

- Man ved aldrig, hvornår man rent faktisk føler sangen ægte, som Nikoline stod og gjorde. Lige der var der hul igennem til noget meget stærkt, som man ikke har set hende gøre før, siger Oh Land.

Lært af Blachman

Oh Lands meddommer Thomas Blachman er et godt eksempel på, at man som dommer kan blive dygtig til at lave tv-formatet.

Han har været dommer i 13 ud af 14 sæsoner i Danmark, og kan kalde sig vinder af de tre seneste. I 2018 vandt han med gruppen Place on Earth, i 2019 med 25-årige Kristian Kjærlund og med 21-årige Alma Agger i 2020.

I år har han sin gruppe Simon & Marcus med i finalen, mens Martin Jensen - som sidder med ved dommerbordet for første gang i år - ikke har nogen deltagere med.

I Oh Lands lejr gør de nu alt for, at de også kan tage titlen som vinder med hjem.

Både Nikoline Steen Kristensen og Solveig Mølle Lindelof er i fuld gang med finale-forberedelserne, siger Oh Land.

- Nu skal der bare rå-øves, siger dommeren.

Se 'X Factor' fredag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.