X Factor

Alma Agger havde ét krav efter sin 'X Factor'-sejr

Sidste års vinder har brugt månederne efter finalen på at finde sin egen lyd. Nu er hun klar med sin første egenproducerede single.

- Vinderen af 'X Factor' 2020 er...

Sekunderne føltes som minutter, inden vært Sofie Linde 5. maj 2020 annoncerede Alma Agger som vinderen af den store finale.

Det færdige produkt er jeg meget stolt af

Alma Agger, 'X Factor'-vinder 2020

Under denne fredags semifinale gæster den 21-årige sangerinde fra Christianshavn igen programmet, der gjorde hende landskendt. Denne gang med sin første egenproducerede single, 'Uundgåelig'.

Selvom det siden sejren sidste år har ligget i kortene, at hun skulle lave musik, er det med en særlig stolthed, at hun synger den live for første gang.

Musiker på egne præmisser

Allerede inden ‘X Factor’-sejren gjorde Alma Agger sig tanker om, hvilken type artist hun gerne vil være.

Og i lige så høj grad hvilken type hun ikke ville være.

Alma Agger blev badet i guldkonfetti, da Sofie Linde annoncerede hendes sejr. - På den ene side føltes finaleaftenen kort, og det hele gik hurtigt. siger hun om aftenen. - På den anden side var ventetiden utroligt lang og nervepirrende. Det var meget spændende.

Det oplagte for den nyslåede vinder ville være at ride på popularitetsbølgen og udgive noget så hurtigt som muligt efter finalen.

Men det ønskede Alma Agger ikke. I stedet gik hun til pladeselskabet Sony med ét krav:

- Jeg sagde, at jeg var interesseret i at lave musik. Men jeg var kun interesseret i at lave musik, som jeg selv var 100 procent okay med, og som jeg selv var inde over, fortæller hun.

Alma Agger udgav 'Uundgåelig' på musikstreamingtjenesterne fredag i sidste uge. Derudover har hun det forgangne år været med til at lave soundtrack til to film: 'Julemandens datter 2' og 'Til månen og tilbage'.

Hendes ultimatum skyldtes, at hun har set tidligere vindere af konkurrencen udgive musik, som i hendes øjne ikke virkede autentisk.

Hun understreger, at hun ikke synes, at musikken har været dårlig, men at det ikke har virket til at være "dem".

- Jeg synes, at det ville være synd, hvis man bare blev placeret i en kæmpe maskine og pludselig har en sang, uden at man egentlig selv har opdaget det, siger hun.

Et år med ny læring

Kravet til Sony har betydet, at Alma Agger har brugt det forgangne år på at møde forskellige producere og været på kurser i sangskrivning. Hun har nemlig ikke tidligere skrevet sine egne sange.

Nu har hun har fundet det professionelle hold, som forstår hendes ideer.

 Alma Agger, Mathilde Caffey og Emil Wismann var finalister i en ret speciel sæson af 'X Factor'. Undervejs måtte der holdes en lang pause, fordi coronapandemien gjorde det umuligt at producere det store tv-show.

Og så har hun brugt timevis i studiet på at finpudse sin første single og de øvrige numre, som hun kommer til at udgive den kommende tid.

- Selvfølgelig er jeg også blevet usikker undervejs, og jeg bliver lidt sky, når jeg har skullet spille det for min familie og kæreste første gang. Men det færdige produkt er jeg meget stolt af, siger Alma Agger.

Det er hendes eget valg, at det netop er 'Uundgåelig', der skulle udkomme som den første.

Hun beskriver singlen som et "glad popnummer" med en dansevenlig 80'er-vibe. Den handler om at falde for en person, som man slet ikke havde forventet at falde for.

 - Jeg kan helt klart relatere til teksten i 'Uundgåelig', siger hun. - Mange vil nok tænke på én, man er forelsket i, men for mig kan det også være en veninde. Det handler i bund og grund om, at man møder en person, som, man ikke tænker, er ens type, men pludselig er de i ens liv. Og de skal være der, fordi man tænker på dem hele tiden, siger hun.

Ingen kontakt til Blachman

Sangen har netop det, der ifølge Alma Agger kan bygge bro fra de covers, hun tidligere har sunget i ’X Factor’, til hendes egen lyd.

- Det er et kæmpe popnummer, som jeg kan forestille mig, at danskerne kan lide. Det håber jeg i hvert fald, siger hun.

Thomas Blachman, som var hendes kreative mentor gennem de mange liveprogrammer, har ikke været en del af hendes videre forløb efter ’X Factor’.

Alma Agger var glad for at have Thomas Blachman som mentor gennem 'X Factor'. Hendes største musikalske oplevelse i programmet var, da hun optrådte med den danske sangerinde Jada i finalen.

Det er dog heller ikke noget, som Alma Agger havde forventet eller ærgrer sig over.

- Jeg vidste godt, at det var sådan. 'X Factor' er jo hans arbejde, og det er forståeligt, at han ikke bruger sin fritid på det.

Som jazzmusiker tror hun heller ikke, at han var den rette til at hjælpe hende videre.

Hun vil lave pop, som også afspejles i ’Uundgåelig’.

Har ikke kunnet spille som sine forgængere

Med sin optræden fredag aften kommer Alma Agger til at spille sin bare tredje koncert efter 'X Factor'-sejren.

Typisk tager 'X Factor'-vinderen og de øvrige finaledeltagere på turne rundt i landet. Men med et coronanedlukket kulturliv har der ikke været mange muligheder for spille koncerter.

Det er derfor kun blevet til en enkelt drive-in-koncert og en koncert i Fårup Sommerland i sommeren 2020 med Mathilde Caffey og Emil Wismann.

Alma Agger har nydt at optræde de gange, det har kunnet lade sig gøre. Her er hun blevet meget beæret over unge publikummer, som har bedt om fotos med hende og danset med på hendes sange.

Det er et ærgerligt vilkår, som alle musikere har skullet forholde sig til, medgiver Alma Agger. Det gør det dog endnu mere specielt endelig at kunne stå med sit eget nummer på scenen.

- Jeg har jo ikke prøvet det endnu, men jeg kan forestille mig, at det giver en anden selvtillid og ejerskabsfornemmelse, når det er mit eget, siger hun og tilføjer:

- Det er jo det største, jeg har opnået med min musik.

Vender tilbage til ’X Factor’

Ved siden af arbejdet med sin musik er Alma Agger netop startet på sit nye job på Herlev Hospital. Inden da arbejdede hun på coronatestcentrene i København.

Der er dog også tid til at følge med i årets 'X Factor'. Hun glæder sig til at komme tilbage på settet og møde de deltagere, som hun har kunnet følge fra sidelinjen.

- Det genkalder helt klart nogle følelser at se dem. Både når de står og få kritik og nervøsiteten, når det annonceres, hvem der går videre hver uge. Det tager mig tilbage, og jeg må indrømme, at jeg savner det, siger hun.

Oh Land med sine unge solister Nikoline Steen Kristensen, Lucca og Solveig, som Alma Agger peger på som hendes favoritter.

Hun tror særligt på Oh Lands tre unge deltagere, Nikoline Steen Kristensen, Solveig Mølle Lindelof og Lucca Dahl Nordlund, som, hun synes, har gjort det ”megagodt” sæsonen igennem.

Se 'X Factor' fredag klokken 20.00 på TV 2 eller TV 2 PLAY.