X Factor

Er programmet ens verden over? - 16 ting du måske ikke vidste om 'X Factor'

Hvor bor deltagerne, og hvor meget tid bruger de på 'X Factor'? Få svaret her.

Hver fredag løber 'X Factor' af stablen som et stramt tilrettelagt liveshow, præcis som det har gjort i 14 år.

Bag sådan en produktion ligger utallige mandetimer og en storstilet holdindsats, der får det hele til at stråle, når deltagere og dommere træder op på scenen.

Og der foregår en masse ting i kulissen, som man som seer ikke får indblik i.

Derfor har TV2.DK samlet 16 ting, som du måske ikke vidste, om hvordan man laver 'X Factor'.

16 ting du måske ikke vidste om 'X Factor'

 1. Der er ikke færre end fire makeup-artister på arbejde i tidsrummet fra klokken 9 til 22 hver fredag. De sørger for at gøre deltagere, dommere og vært klar til liveshow.

 2. Lige inden deltagerne træder ind på scenen, får de en tone i øresneglen. Det sker for at sikre, de er i sync med bandet og starter på den rigtige tone, når sangen begynder.

 3. Hver dommer samler selv et professionelt team omkring sig, som oftest består af folk fra forskellige grene af musikbranchen. Hvert team har også deres egen stylist tilknyttet for at gøre deltagere og dommere sceneklar.

 4. Det tager seks uger at bygge 'X Factor'-scenen i studiet i Brøndby, inden det første store liveshow sendes.

 5. Der er i alt 1200 lamper i 'X Factor'-studiet.

  Alene lamperne i loftet vejer samlet 38 ton – det er mere end en bus.

  Der bruges cirka 16 kilometer kabel til lys alene. Det er kun to kilometer kortere end Storebæltsbroen.

 6. I modsætning til mange andre tv-shows, bruger 'X Factor'-værten ikke teleprompter. I stedet husker Lise Rønne – og tidligere Sofie Linde – alt i hovedet og improviserer.

  Det er også værtens job at styre slagets gang ved dommerbordet – dommerne modtager nemlig ingen instrukser om deres taletid gennem en øresnegl.

 7. Deltagerne øver sig en måned op til første liveshow. Her går de blandt andet til sangcoach og lærer at stå på en scene.

 8. I livefasen svarer det at være 'X Factor'-deltager til at have et fuldtidsjob. Deltagerne skal både øve, til prøver i studiet og på optagelser med tv-holdet.

 9. Dommerne har ikke set de andre holds performances før liveshowet, og er ikke til stede under generalprøven. På den måde er det en komplet overraskelse hver fredag, og dommernes reaktioner er helt umiddelbare.

 10. Det er dommerne, der vælger de sange, deltagerne skal synge uge efter uge. Men den save-me-song, deltagerne skal synge, når de ryger i farezonen, har de helt selv valgt.

 11. Lucca, Nikoline Steen Kristensen og Solveig på scenen.

  Deltagerne bor sammen under 'X Factor' i lejligheder, huse eller på hotelværelser, hvor de sættes sammen efter køn og alder.

  Der er tilknyttet en husbestyrer, der hjælper deltagerne med stort og småt i deres nye "hjem". Det er især til gavn for de yngste deltagere.

 12. Udover deres dommer har deltagerne to deltageransvarlige, der sørger for, at de har det godt, og at alt forløber, som det skal. 

  De to taler alt igennem med deltagerne, både de praktiske ting og de helt personlige snakke.

 13. Der er en psykolog tilknyttet 'X Factor', som sørger for deltagernes psykiske ve og vel. Hun forbereder deltagerne på, hvordan det er at være under pres i livefasen, og ikke mindst hvordan det er, når 'X Factor' er slut, og kameraerne slukker.

 14. Deltagere under 18 år skal have tilladelse af deres værge til at være med i programmet. Produktionsholdet holder løbende kontakt til de yngste deltageres forældre igennem livefasen.

 15. 'X Factor' er vidt forskellig fra land til land: I de fleste andre lande er der fire dommere i konkurrencen, og dermed fire kategorier: Grupper, ældre deltagere og den unge kategori er delt op i drenge og piger.

  Og så er det ikke alle lande, der afholder såkaldt bootcamp, hvor livedeltagerne udvælges, som vi gør i Danmark.

 16. Sidste års vinder, Alma Agger.

  Danmark var det første land i verden til at afholde 'X Factor'-finale som en storstilet stadionkoncert.

  Det var i 2010 i Parken i København.